Bademcik ve Geniz Eti Büyümesi Tedavi Edilmediğinde Nelere Yol Açar?

0
25

Özellikle çocuklarda en sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarından birisi olan bademcik ve geniz eti büyümesi ile ilgili bilgilendirmede bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu, bademcik ve geniz eti büyümesinin tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Bademcik ve geniz eti büyümesinin nefes almada güçlüğe dahi yol açacağını belirten Doç. Dr. Suphi Bulğurcu; “Çeşitli nedenler ile iltihaplanarak büyüyen bademcik ve geniz eti dokuları, çocukların fiziksel gelişimlerini ve genel sağlık durumlarını önemli derecede olumsuz etkilemektedir. Bademcik ve geniz eti büyümesinin başlıca belirtisi; nefes almada güçlüktür. Bu nedenle ağız açık uyunmaktadır. Burnun tıkalı olması kaynaklı genizden konuşma mümkün olmaktadır.

Horlama, nefes alırken ses çıkarma ve ilerleyen süreçte uyku apnesi yaşanabilmektedir. Gelişme geriliği, ağız açık uyuma, çene eklemi ve kemiğinde anatomik bozukluklar, yüz bölgesinde asimetri, horlama, sinüzit, işitmede güçlük, orta kulak iltihapları, ağız, burun ve diş enfeksiyonları da bademcik ve geniz eti büyümesi tedavi edilmediğinde karşılaştığımız sağlık sorunlarındandır. Bademcik ve geniz eti büyümesi üzerine doktora başvuran hastalarda, tedavi planlamasının nitelikli bir şekilde oluşturulabilmesi adına mutlaka tanı konulması gerekmektedir.

Bunun için; öncelikle bademcik ve geniz eti büyümesi probleminin açığa çıkardığı şikâyetlerin değerlendirilmesi, ayrıntılı bir fizik muayene sürecinin yaşanması, endoskopik yöntemlerden faydalanılması, radyolojik görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bu sayede nitelikli bir tedavi planlaması gerçekleştirilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bademcik ve geniz eti büyümesinde uyguladıkları tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu; “Bademcik ve geniz eti iltihaplanması durumunda, çeşitli ilaç ve antibiyotikler ile vücudun iltihaptan arındırılması öncelikli tedavi yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte alerjik bir durumun söz konusu ise mutlaka alerji tedavisi de uygulanmaktadır. Bademcik ve geniz eti büyümesi, geçici bir problem de olabilmektedir. Ancak bu dokular eski büyüklüklerine dönmüyor ve çocukta daha önce bahsi geçen şikâyetlere yol açıyorsa, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatlarında uygulanan yöntemler teknolojik gelişmeler sonucunda çok daha konforlu ve güvenilir bir hale gelmiştir. Bu nedenle her yaştan hastada bademcik ve geniz eti tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Gerek bademcik gerekse de geniz eti ameliyatları sonrasında bu dokuların tekrar büyüme olasılığı; 3 yaş öncesinde uygulanmamış ise ve alerjik reaksiyon yaşanmıyor ise mümkün değildir. Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası süreçte belirli bir düzeyde ağrı yaşanabilmektedir. Bu ağrı hissi, bazı çocuklarda kulağa da vurabilmektedir. Ancak doktorun önerdiği ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlanabilmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here