Aygen; “NACE Kodlamalarına, Acilen Çözüm Bulunmalı”

0
111

Avrupa topluluğunda, Ekonomik faaliyetlerin adlandırılması uygulaması olarak tanımlanan uygulama hakkında bilgiler veren Hatay Fikir Kulübü Başkanı Erol Aygen, uygulamada yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Aygen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Kısaca NACE (Nomenclature générale des Activités économiques dans les Communautés Européennes) olarak bilinen ve ‘Avrupa Topluluğunda, Ekonomik Faaliyetlerin Adlandırılması Uygulaması’ olarak tanımlanan uygulama, Avrupa Topluluğu ve ülkemizin de ekonomik faaliyetlerin düzenli ve doğru biçimde istatistikî sınıflandırılmalarını ve de izlenebilirliklerini sağlamayı amaçlayan çok ta yararlı bir uygulamadır. NACE uygulamasının ülkemizde 2005 yılında başlatılması gerekirken, geçte olsa uygulamaya başlamamız, sanayi ve işletmelerimiz için  sevindirici bir yaptırım olarak kabul edilmelidir. Ertelenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri nedeniyle, Kobilerimiz NACE uygulamalarının tanımlamalarına çok daha yakınlaşmışlar ve bir o kadarda karmaşık bir yapı içersinde bulunduklarının sıkıntılarını yaşamışlardır.

Kobi’lerimizin NACE kodlama sıkıntılarını sadece TOBB seçimleri ile ilintileştirmek  problemin çözümsüzlüğünü daha da artırabilecektir. Bundan böyledir ki Kobilerimiz, NACE meslek kodları sayesinde başta Çalışma ve Sosyal güvenlik Kurumuna (SGK),  Maliye (Günümüzde Vergi levhalarına işlenmeye başlanmıştır), Bilim Sanayi ve Teknoloji, Ekonomi ve diğer bakanlıklara karşı sorumlulukları çok daha aratacak ve her türlü mali faaliyetleri de kolayca izlenebilir hale getirilecektir.

NACE kodlamalarının doğru yapılmasında meslek oda meclislerimiz ve yönetimlerimiz  üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmelidirler. Ayrıca Kobilerimizin hukuksal haklarının sağlanmasında, Kobilerimiz adına taraf olmaları zorunluluk haline gelmelidir. Bu talep yerine getirilirken de mutlak surette ülkemiz şartlarına uygun ihtiyaç duyulan tek tip NACE yönetmenliği, Gümrük Tarife İstatistik Pozlarına benzer bir kodlandırmayla hazırlanıp uygulamaya geçilmelidir. Sonuç olarak Kobilerimiz için NACE uygulamasına geçiş sürecine de  belirgin bir esnek süre getirilmelidir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here