Angus Gemileri Körfezimizin Temiz Suyunu Kirletmemeli

0
109

Hatay Büyükşehir Belediyesi tekne ile körfezin derinliklerinde ve kıyı şeridinde bulunan atıkların temizlenmesi için amacına uygun temizlik yapılıyor. İskenderun Balıkçı Barınağında demirleyen tekne, devamlı bir şekilde sahil şeridinde görev yaparak atık temizliyor.

2014 yılında Denizcilik Bakanlığının başlattığı ‘Denizlerde terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi projesinde’ yıllık ortalama 1000-1500 kg çeşitli cinslerde denizlerde kalmış ağlar (uzatma ağı, trol ağı, gırgır ağı vs.) denizden çıkartılmıştır. Ortalama 200 adet civarında da kafes çıkartılmıştır. Bu proje sürekli olup devamlı denizler kontrol altındadır.

Diğer yandan görüşlerini aldığımız İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yücel Habip Dalgıç ise konuyu başka düzeyde değerlendirmiş ve ilgilileri konuyla ilgili araştırmaya çağırmıştır. Yücel Habip Dalgıç ifadelerinde ‘…Körfezimizin derinliklerinde yüzlerce ton atık bulunmaktadır. Özellikle hava bozulduğunda denize bırakılan ağlar deniz canlılarının çevre dengesini bozmaktadır. Kooperatifimizin imkânları sayesinde temizleme teknesine yardımcı oluyoruz. Gayemiz temiz bir körfez ve temiz bir barınaktır. İlçe Tarım Müdürlüğümüz bizlerle birlikte, balıkçılarımıza da her türlü kolaylıkları vermektedir. Barınağımızın temiz tutulması konusunda gerekli çalışmaları birlikte yapmaktayız. Barınak sahası içerisinde bulunan kıyılarda vinç ve dalgıç tedarik ederek onlarca araç lastiği ve atık malzemeleri iskele üstüne almaktayız.

İskenderun Belediyesinden de çöp konteynerleri ile barınağımıza destek vermelerini istemekteyiz. Denizimizin temizlenmesi uğruna ekibimizle birlikte canla başla yirmi dört saat görevimizin başındayız.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan temizlik teknesi de açık denizlerde ve kıyı şeridimizde elinden geldiğince atıkları topluyor.

Burada bir diğer önemli konu yurt dışından şehrimize canlı hayvan getiren ‘Angus’ Gemileridir! Limak İskenderun Limanına gelmeden önce körfezimize giriş yaptıkları andan itibaren, bu gemiler limanda koku yapmasın diye körfezimiz içerisinde deniz suyu ile yıkanıyor. Yıkanma sırasından oluşan atıklar ve ölmüş hayvanlar denizin dibinde, canlı hayatı etkileyerek, denizimizin ekolojik sistemini çökertmektedir. Körfezimiz şimdiye kadar balıkları ve karidesiyle ünlüydü. Son yıllarda ne yazık ki körfezimizdeki balık yatakları azalmaya başladı hatta yok oldu. Balıklar körfezimize girmek istemiyor…” şeklinde görüşlere yer verdi.

Yıllardır misafirimiz olan Angus Gemileri, hem havamızı hem de denizimizi derinden etkiliyor. Buna benzer birçok makalelerimle sesimizi duyurmaya çalıştım ama ne yazık gerekli hiçbir önlemler alınmadı.

İskenderun Limanımıza yaz-kış gelmeye başlayan bu gemilerin körfezin suyu ile yıkanıp limana getirilmesi aslında çok sakıncalı. Belki açıkta yıkanan gemiler, limanda boşaltma yapılırken koku çıkarmayacak ama diğer bir tarafta ‘kaş yaparken göz çıkartıyoruz…’

İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Dalgıç’ın dediği gibi deniz suyu ile yıkanarak limana getirilen gemilerin körfezin ortasına bıraktığı her türlü pislikler, deniz içerisinden, nasıl ve ne şekilde temizlenecek. Bu konuda Limak yetkililerinin ‘Gemi limana gelmeden denizde yıkanıp öyle gelecek’ demeleri bir kurtuluş mu? Tabi ki Limanımız kazanacak ancak kazanım uğruna güzelim İskenderun, bu ‘yıkanacak’ çağrısına olumlu yaklaşır mı?

Ama ne yazsak ne çizsek yine boşta kalıyor. İskenderun yalnızlıklar kentini oynuyor. Çaresiz bir hastalığın peşinde ama çare olacaklar yok! Her şey sözde kaldıkça sorunlar dağ gibi karşımızda birikiyor. Bir ara da yapılan toplantılarda ‘kokular mikronize ediliyor’ diye basın mensuplarımızın önünde açıklamalar yapıldı. Ne oldu? bu mikronizeler demek çare olmadı, şimdi körfezimizi kirleterek mikronize etmeye çalışılıyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here