Akbay; “Felakete Davetiye Çıkaran Bir Proje”

0
150

bülent akbay5SHD İskenderun Temsilcisi Bülent Akbay, Kentsel Dönüşüm Çalışmalarını Eleştirdi

Sosyal Haklar Derneği (SHD) İskenderun Temsilcisi Avukat Bülent Akbay, dernek olarak Kentsel Dönüşüm adı altında gerçekleşen faaliyetlere yakından bakma ihtiyacı duyduklarını ve yaptıkları bir dizi görüşme ve toplantı neticesinde elde ettikleri bilgileri kamuoyuyla paylaşmaya karar verdiklerini söyledi.

Projenin bu haliyle yaşama geçirilmesi halinde İskenderun için felakete davetiye çıkaracak bir proje olduğunu öne süren Akbay, yaptıkları araştırmalar sonucu elde ettikleri tespitleri şu şekilde sıraladı;

Halka ve Hak Sahiplerine Sorulmadı

“İskenderun’un artık kent merkezinde yer alan 5 mahallesinde uygulanması düşünülen Kentsel Dönüşüm Projesi kar amacı güden bir avuç çıkar çevresinin siyasilerle görüşmeleri neticesinde, uygulamadan doğrudan etkilenecek hiçbir kişi ve kuruma sorulmadan masa başında hazırlandı. Kentsel Dönüşüm uygulamasından doğrudan doğruya etkilenenler; en çok kendilerine hiç danışılmadan bir emrivaki ile karşı karşıya bırakılmalarıdır. Mahalleli “bizler evlerimizden atılacak eski bir eşya veya çöp değiliz. Dedelerimizin, babalarımız ve çocuklarımızın anları, sevinçleri ve acılarıyla yoğrulmuş bir hayat yaşıyoruz. Biz insanız. Kovulur gibi bir muameleyi ha ketmiyoruz” şeklinde duygularını ifade ediyor.

Oysa kentsel dönüşüm uygulamasından önce orada uzun yıllardır yaşayan halkın, yerinden ve yurdundan etmeden, yaşam alanlarının iyileştirilmesi mümkündür. Halkla birlikte üretilecek çözümler hem kente zenginlik katmakta hem de kentte yaşayanların daha mutlu ve huzurlu olmasını sağlamaktadır. Bu tip ortak çözümlerin hem dünyada hem de ülkemizde örneği mevcuttur. İskenderun’da araç trafiğine kapatılan yollarla, binaların restorasyonuyla çok değerli yerler kazandırıldığı herkesin malumudur. Kentsel Dönüşüm  uygulaması  İskenderun’da sadece kar amacıyla yapıldığından alternatif çözümler konusunda yönetenlerin hiç çaba göstermediği ve büyük bir açgözlülükle ticari kazanca odaklandıkları görülmektedir.

Kentsel Değil Rantsal Dönüşüm

Birlikte çözüm istenseydi öncelikle mahallelerde yaşayanların haklarına saygı gösterilir ve onların hak sahipliğini gösterir belgeler verilirdi. Belediye yöneticileri bu belgeleri vermekle yükümlü oldukları halde vermediler. Yıllardır bu mahallelerde yaşayanlara tapu sözü dâhil onlarca vaatte bulunup oylarını da aldılar. Yönetenler bu sözlerini tutmadı ve halkı kandırdılar. Şimdi de kentsel dönüşüm yalanıyla rantsal vurgun peşindeler. Halkı bir kez daha kandırıyorlar.

Sözleşme Derhal Fesh Edilmelidir

Belediye ile bakanlık temsilcisi yalanıyla halka tanıttıkları Ankara İmar Şirketi arasında yapılan “Hizmet Alım Sözleşmesi”  kelimenin tam anlamıyla kevgire döndü. Belediye Yönetimi kamunun milyarlarca lirasını bu şirkete aktardı. Oysa şirket bu sözleşmedeki şartları yerine getirmedi. Belediye halkın parasını bu şirkete aktarırken halkın değil şirketin haklarını koruyor. Şirket taahhütlerini yerine getirmediği halde Belediye usule ve yasaya aykırı olarak süre uzatımına gidiyor. Belediye derhal bu kamu savurganlığına son vermelidir. Belediye Şirketin tarafından, halkın tarafına geçmelidir. Sözleşmenin şartları halkın çıkarlarına aykırı olarak ihlal edildiğinden ve şirket sözlerini yerine getirmediğinden sözleşme Belediye tarafından derhal fesh edilmeli ve belediyenin zararları şirkete ödetilmelidir.

Dernek Olarak Çağrımızdır; İmza Atmayın …İmza Atanlar İmzalarını Geri Çeksin

İşte ticari amaçla kurulan ve daha ilk adımda sözleşmenin neredeyse tüm maddelerini ihlal eden bu şirket yetkilileri; kimi zaman şantajlarla, kimi zaman da yalanlarla “uzlaşma belgesine” imza attırmaya çalışıyorlar. Oysa Belediye yetkililerinin acar ve işbilir tutumuyla halkın yasal haklarını ihlal eden ve halkın bu hakları kullanmasını engelleyen şirket yetkililerinin artık sözlerine itibar edilmemelidir. Kentsel dönüşüm uygulamasıyla gerek hak sahipleri gerekse İskenderun mağdur edilecektir. Sosyal Haklar Derneği olarak şirketin uzattığı paçavraya imza atılmaması çağrısı yapıyoruz. İmza atanlar ise yazılı olarak imzalarını çektiklerini bildirsinler. Her aşamada vazgeçilebileceği sözünü vermişlerdi. Bu sebeple imza atanlar imzalarını geri çekerlerse hak kaybına uğramayacaklardır. Sosyal Haklar Derneği olarak kentsel dönüşüm uygulamaları hakkında halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz…”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here