Polisimizin 171. Yıllık Övgü Dolu Destanı

0
90

10 Nisan 1845 yılında Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş olan ilk polis birimi teşkilatı; aradan yıllar yılı geçmiş olsa dahi halen vatandaşın huzur ve güvenini sağlayan ve öncelikle vatandaşlar tarafından güven duyulan bir devlet birimidir…

Polis: güvenlik hizmetleri sunmanın yanı sıra, kamu düzenini ve yurttaşların can ve mal güvenliği ile temel hak ve özgürlüklerini koruyan, yasa uygulayıcı bir kamu görevlisidir… Bu kutsal ocakta görev yapanların her bir kişi bizim amcamız, ağabeyimiz, kardeşimiz, bacımız, akrabamız en yakınımız, açıkçası onlar tıpkı Şanlı Türk Ordu elemanları gibi içimizden biriler. Onlar bizim duyduğumuz her acıyı daha fazlasıyla duyar ve hissederler. Çünkü aldıkları temel eğitimin özünde var olan, insan gibi insan tarzının bilgi becerileriyle yoğrulmuşlar ve her uygulamalarında kalplerinin sesini dinleyerek, adaletli karar mekanizmasının ilk dişlisinin sağlıklı çalışmasına özen gösterirler.

İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı’nın defalarca toplumsal iyi niyetli yaklaşım dolu sözlerine tanık oldum. Ekibini kültürel şekilde sevk ve idare eden müdürün, bölgemizde suç oranlarının düşmesinde küçümsenmeyecek derecede pay sahibi olduğu bilinen gerçektir. Güvenli bir şehirde, toplumsal yaşama lüksünü vatandaşlarına doyasıya tattıran Sn. Balcı’nın kurmuş olduğu huzur emniyet timleri, vatandaş zora düştüğü an, tıpkı “Hızır gibi” bir anda yanı başınızda olurlar. Bunu görmenin keyfini de yaşamaktayız.

Son yıllarda polis kanunlarında önemli değişiklikler oldu. Polis salahiyetlerinde geniş açılımların dikkate alınması sayesinde, kanunsuz işleri yapan ve yaptıranların özgürlükleri kısıtlandı. Bence önem arz eden birkaç yeniliklerden de burada bahsetmek istiyorum.

Suçlunun araç ile veya yaya kaçması esnasında durdurma yetkileri, polisin iyi niyet tecrübesine bağlı şekilde düzenlendi. Buna göre, kimlik kontrolü ile birlikte istenen belgeleri durdurulan kişi göstermek mecburiyetindedir. Şayet kişinin aracında veya üzerinde silah veya tehlike oluşturan eşya bulunduğu konusunda durduran şüpheye düşerse, başkasına zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almaya tam yetkili kılınmıştır.

Polis, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş, sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki idare amirinin vereceği yazılı emirle kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kâğıtlarını ve eşyasını arayacak, alınması gereken tedbirleri alacak, suç delillerini koruma altına alarak gerekli işlemleri yapacak.

Spor karşılaşmaları, miting, konser, festival, toplantı ve gösteri yürüyüşü veya aniden toplulukların oluşturduğu haller,gecikmesinde sakınca bulunan hal’ şeklinde değerlendirilecek. Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir.

Yeni eklenen karar maddeleri polis teşkilatını bir nebze de olsa rahatlatmaya yönelik olsa da, yine de yeni çıkan kanunlar, yeterince suçluları suç yapma eyleminden bir türlü alıkoymuyor. Polis teşkilatının kendi içinde oluşan problemleri için, gerekli tedbir ve kolaylıkları, maalesef bir türlü göremiyoruz.

Polisin yardımlaşma konusunda da yalnız kaldığı, kendilerine ait yardımlaşma sandığından yeterli şekilde faydalanamadıkları, faydalansalar dahi işlemlerin ağırlığı yüzünden zorluk yaşadıkları bilinmektedir. Kendilerine ait bir “yardımlaşma teşkilatının” kurulması ve hayata geçirilmesi zaruridir. Belki bu konuda çalışmalar yapılmıştır ve polisimiz bir nebze rahatlamıştır diye düşünüyorum.

Toplumun, açıkçası her türlü emniyetini koruyanlara karşı, gerekli ihtimamı göstermeliyiz. Onları her daim onura etme saygınlığında bulunmamız gerekir. Her yıl düzenlenen anma törenleri belki onları mutlu ediyor. Bizler de onlara karşı vatandaşlık görevlerimizi unutmadan fazlasıyla yerine getirmemiz gerektiğinin bilincinde olmalıyız.

Son yıllarda bu cennet ülke uğruna görevi başında şehit olan aslanlarımızı üzülerek ve kahırlanarak izleme zorluğunu milletçe yaşamaktayız. Bugünlerde kutlamaya başlayacağımız Polis günlerinde, vatan uğruna şehit düşen ve gazi olan emniyet güçlerimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize bağlı Mehmetlerimizin varlıklarıyla göğsümüz her daim ilerde… Onlar sayesinde bu topraklarımızda özgürce dolaşıyoruz..

Bu hafta 171’nci yılını kutlayacağımız emniyet teşkilatımızın daha nice uzun seneler özünden ödün vermeden, başarılarının devamını temenni ediyor ve İskenderun Emniyet Müdürümüz Sn. Zeki Balcı’nın şahsında tüm emniyet görevlilerinin yıl dönümlerini en samimi duygularımla kutluyor, şehitlerimize rahmet, gazilerimize uzun ömürler diliyorum.

İyi ki toplumumuzda varsınız. Hepinizi Cenabı Allah korusun!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here