Selçuk; “Dayatmalarla, Cezaevindeki İnsanlardan Adeta İntikam Alınmaya Çalışılıyor”

0
176

ihd açıklama1İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk; “Dayatmalarla, Cezaevindeki İnsanlardan Adeta İntikam Alınmaya Çalışılıyor”

İnsan Hakları Derneği Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, dernek binasında, üyelerin de katılım gösterdiği toplantıda, cezaevlerinin durumundan söz etti.

Cezaevlerinin toplumsal bir yara olarak kanamaya devam ettiğini savunan Selçuk, ailelerine yakın cezaevlerine sevk isteyen mahkûmların istekleri reddedilirken, İskenderun T Tipi Cezaevi’nden uzak yerlere yapılan sevklere bir anlam veremediklerini söyledi.

Cezaevlerinin, mahkemelerin verdiği ceza dışında insan onuruna yakışmayan uygulama ve dayatmalarla sürekli olarak baskı ve sindirme yöntemleri ile gündeme geldiğini kaydeden Selçuk; “Yasalarda yer almayan, dayatmalarla, cezaevindeki insanlardan adeta intikam alınmaya çalışılıyor” dedi.

Disiplin Cezası ve Çıplak Arama…

İskenderun T tipi Cezaevinin kısa bir süre önce açıldığını, açıldığı bu kısa süre içerisinde de baskılar ve insanlık dışı uygulamaların gündeme geldiğini ifade eden Selçuk; “Mahkûmlara ve tutuklulara dayatmalar ve darp etme sonrası hücre cezaları verildi. Cezaevinin yeni olması nedeniyle farklı cezaevlerinden getirilen siyasi mahkûm ve tutuklular üzerinde yasalarda ön görülmeyen 12 Eylül uygulamaları dayatılmaya çalışılıyor. Ayakta sayım yapma, koridorlarda tek sıra halinde yürütme, diğer koğuşlarla görüşmeyi engelleme, diğer koğuşlarla yapılan görüşme nedeniyle disiplin cezası verme, kameraların olmadığı bölgelerde robokoplar eşliğinde çıplak arama yapma gibi uygulamalar dayatılmaktadır. Cezaevindeki kameralar ile ilgili mahkûm ve tutukluların görüşme talepleri idarece kabul edilmemiş ve yapılan itirazlara robokop denilen özel giysili görevlilerce müdahale edilmiş, müdahale sırasında kameralar kapatılmış,  bunun sonucunda yaralananlar olmuştur. Yaralananlardan sadece bir kişi revire götürülmüş diğerlerine herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır.

Sevklere Hangi Bütçeden Kaynak Bulunmuştur

Olay sonrası cezaevi müdürleri tarafından tehditler savrulmuştur. Dahası, müdahale sonrası cezaevine gelen yetkili yargı mensupları yapılan darp ve yaralanmaları normal gören bir yaklaşım sergilemişlerdir. Bu olaylardan sonra İskenderun T Tipi Cezaevi’nde bulunan mahkûm ve tutuklulardan en az on sekiz kişi farklı cezaevlerine sevk edilmişlerdir. Yapılan bu uygulamaları kabul etmek mümkün değildir. Yeterli bütçe olmadığı gerekçesiyle, birçok yerde tutuklular mahkemeye getirilmezken, ailelerine yakın cezaevlerine sevk isteyen mahkûmların istekleri yine aynı gerekçeyle reddedilirken, İskenderun T Tipi Cezaevi’nden bu kadar uzak yerlere yapılan bu sevklere hangi bütçeden kaynak bulunmuştur?

İnsan Haklarına Aykırı Uygulamaların Takipçisi Olacağız

İskenderun T Tipi Cezaevi’nde ne yapılmak istenmektedir? Daha önce M Tipi Cezaevi’nde herhangi ciddi bir sorun yaşanmazken, ne oldu da yeni cezaevi yönetimi tutuklu ve hükümlülere bu tür muameleler yapmaktadır? İnsan haklarına aykırı bu tür uygulamaların takipçisi olacağımızı, ulusal ve uluslar arası insan hakları kuruluşları ve yetkili kurumlar nezdinde sorunların çözümü ve sorumluların ortaya çıkarılması için gerekli girişimlerde bulunacağımızı belirtmek istiyoruz. Cezaevlerinde uluslar arası hukuka uygun şartların yaratılması ve mahkemelerin verdiği cezalar dışında cezai uygulamaların olmaması için mücadele ve duyarlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here