0
97

enerjisa toplantı1Enerjisa A.Ş. Yetkilileri, Hatay’daki 15 İlçe Belediye Başkanıyla Birlikte Elektrik Kesintileri Sorununu Masaya Yatırdı…

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi devralan Enerjisa A.Ş. yetkilileri, Hatay’daki 15 ilçe belediye başkanı ile birlikte il genelinde yaşanan elektrik kesintileri sorununu masaya yatırdı. Yerel Paylaşımlar Buluşması kapsamında Antakya Savon Otel’de düzenlenen ve bölgedeki enerji ihtiyacını anlamak ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda çözüm üretmek amacıyla gerçekleşen toplantıya Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, uzmanlık alanı olan konuya hâkimiyeti ve sorunun çözümüne ışık tutacak önerileriyle damga vurdu.

Tüm ilçe belediye başkanlarının görüş ve önerilerini sunduğu toplantıda Başkan Nazım Culha, ayrıca elektrik sorununu kapsamlı bir biçimde masaya yatıran ve yapılması gereken işleri kısa, orta ve uzun vadede anlatan raporunu Enerjisa yetkililerine teslim etti.

Arsuz’un tamamını besleyen D.M. çıkışlı elektrik hatlarının uzun bir süredir yenilenmediğini ve bu hatların biran önce onarılması gerektiğini ifade eden Başkan Culha; “8 belde ve 25 köyün birleşimi ile oluşan, yüz ölçümü itibariyle de Türkiye’nin 2. büyük ilçesi konumunda bulunan Arsuz’daki enerji sorunu özellikle son zamanlarda en üst seviyeye çıkmıştır. Bugüne kadar ilçemizi oluşturan belde ve köylere yapılan enerji yatırımlarının yok denecek kadar az olması ve lokal çözümlerle günü kurtarma anlayışıyla hareket edildiğinden enerji sorunu bugünlere büyüyerek gelmiştir. TEİAŞ’a ait İskenderun’daki 3 trafo merkezinden beslenen Karaağaç, Madenli, Arsuz dağıtım merkezlerinin hatları yaklaşık 6-7 sene önce yapılmış olmakla beraber, bu hatların beslediği dağıtım merkezlerinden çıkan ve Arsuz ilçesinin tamamını besleyen D.M. çıkışlı hatlar seneler önce yapılmış ve hiçbir yenilemeye gidilmemiştir. Bu hatlarının mutlaka yeniden ele alınması gerekmektedir” dedi.

enerjisa toplantı2

Tek Ekip Bulunması Önemli Sorundur

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha Arsuz’daki enerji sorununun üretiminden, dağıtımına ve iletimine kadar yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini de şöyle anlattı:

“İlçemizin 70 km. kenar uzunluğu olup tüm bu güzergahta yerleşim oldukça yoğundur. Ayrıca bu güzergâhtaki Elektrik Dağıtım Hatları sürekli yoğun deniz tuzu ve nemli hava ile karşı karşıyadır. Oluşan arızaların büyük çoğunluğuna bu durum neden olmaktadır. Kale, Işıklı, Kurtbağı, Helvalı gibi mahallelerin enerji nakil hatları ormanlık alandan geçmekte olup, düzenli ve periyodik olarak hatlara temas eden ağaçların kesiminin yapılmaması yine enerji nakil hatlarının açmasına ve geniş bölgelerin enerjisiz kalmasına neden olmaktadır. İlçenin master elektrik dağıtım şebeke projesinin günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden yapılması kaçınılmazdır.

Bölgemizin yaz aylarında çok sıcak ve nemli olması, elektrik dağıtım hatlarının denizden etkilenmesi kış aylarında şiddetli rüzgârların yaşanması ve atmosferik deşarjların çok yoğun olarak görülmesi göz önüne alındığında ağırlıklı olarak kablo şebekenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Coğrafi olarak çok geniş bir alandan oluşan ilçemizin oluşan arızalara müdahalede tek bir ekiple hizmet alması çok önemli bir sorundur. Ve bu sorun saatlerce ve hatta günlerce süren elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalınması sonucunu doğurmaktadır.

Bu anlamda Arsuz İlçesinde dağıtım şirketinin özellikle arızalara yönelik ayrı bir birim oluşturarak üçlü vardiya halinde en az 2-3 ekibin çalışması sağlanmalıdır. Yine ilçemizin park, bahçe, cadde ve sokak aydınlatmalarındaki çok ciddi eksiklikler, turizm bölgesi olan ilçemizde güvenlik tehditleri oluşturmaktadır.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here