21. Yüzyıl ve Enerji Sorunu!

1
75

Yıl 2012, yani 21. yüzyıl ve biz hala elektrik kesintileriyle birlikte ‘rutin yaşamımızı sürdürmeye’ çaba sarf ediyoruz. Türkiye’nin diğer bölgelerinde veya illerinde böyle midir bilmiyorum ama Hatay’da ve özellikle İskenderun’da “elektrik kesintisi” büyük bir sorun!

Toplantılar yapılıyor, sıkıntıların giderilmesi adına çalışmaların büyük bir gayretle yapıldığı söyleniyor ama görülüyor ki her şey nafile… Daha 1 hafta kadar önceydi. Hatay Valisi Sayın Celalettin Lekesiz İskenderun’a gelerek İskenderun Limanında bir dizi incelemelerde bulundu. Bu inceleme gezisinin ardından İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen ‘Enerji’ Brifingine katıldı. O toplantıda bakın neler konuşuldu, kısaca hatırlayalım!

Vali Lekesiz öncelikle Hatay’ın enerji tüketiminde Türkiye sıralamasında altıncı sıraya yerleştiğini, 2009 yılında 4,8 milyar kw/sa enerji tükettiğini ve gelecek beş yıl içinde yıllık enerji tüketiminin 8 milyar kw/sa çıkacağını öngördüklerini belirtti.

Türkiye’nin yıllık enerji tüketiminin ortalama yüzde 10,  Hatay’ın ise yüzde 20 arttığını da anlatan Vali Lekesiz, Hatay’ın ciddi bir gelişme içerisinde olduğunu, sanayinin gelişip serpildiğini ve bu büyümenin de muhtelif sorunlar yaratacağını anlattı. Sorunların kabul edilebilir olması gerektiğine de işaret eden Vali Lakesiz sorunları ve talepleri değerlendirerek çözmek üzere burada olduklarını yineledi.

Vali Lekesiz’in ardından söz alan 18. İletim Tesis ve İşletme Müdürlüğü Grup Müdürü Yılmaz Eğerci de, kirlilik, ses ve nemin elektrik trafolarını en çok etkileyen etkenler arasında gösterdi.

Toplantıda ayrıca aranıldığı zaman muhatap bulunamadığı ve elektriklerin birçok bölgede 8-10 kez üst üste kesildiği şeklinde şikâyetlerin bir hayli alındığı da kaydedildi.

Evet, Hatay, İskenderun’umuz da dâhil olmak üzere; büyüyen ve gelişen, sanayi olarak da serpilen bir bölge! Bunlar bilinen bir gerçek iken ‘yapılan enerji yatırımları’ bu gerçeğe göre yapılmıyor sanırım! Sayın Valimizin dediği gibi sorunların kabul edilebilir olması lazım ama bu sorunların giderilmesi için gerekenin de yapılması lazım. Zaten elektrik sorunu olan bölge, son 4-5 yıldır ‘sorunun giderilmesini’ bir yana bırakalım daha da sorunlarla boğuşur hale geldi.

‘Çalışmalar yapılıyor, elektrik hatları yeraltına alınacak’ sözleri ile bugünlere gelindi ama bu sefer ‘yine neden elektrikler sürekli kesiliyor?’ sorusuna, yetkililerden aldığımız cevap daha da komik: ‘Yer altındaki kablolarda problem var ama problemin nerede olduğunu bilmiyoruz!’

Evet, yanlış duymadınız, aldığımız cevap aynen bu! Geçtiğimiz Cumartesi günü siz deyin 5-6 biz diyelim 7-8 kez elektrikler sürekli kesildi. Çevre esnafı yine şikâyette, yine sinirli ama elden bir şey gelmiyor. Bilgisayar teknolojisi ile işi olan sürekli bilgisayarını yeniden açmak zorunda ama bundan kime ne? Sen enerjiyi, olur olmaz hiç haber vermeden kes, vatandaş ne yaparsa yapsın!

Bu arada çoğu insan, bilgisayar kullananlar güç kaynağı alsın ve işini bir müddet idare etsin diyebilir. Evet, haklılar ‘yetkililer kendi işini gerektiği gibi yapmasın’ sonra vatandaş kendi çözümünü kendi bulsun! Nereye kadar? Kaldı ki güç kaynakları bile bu kadar kesintiden dolayı iflas etmiş durumdalar.

Her şeyi devletten beklemiyoruz ama yıllardır süregelen bu sıkıntının artık çözülmesini istiyoruz. Bu da vergisini hakkıyla veren her vatandaşın haklı bir isteği olsa gerek! Sayın Valimize, Sayım Kaymakamımıza ve TEDAŞ Yetkililerine arz olunur!

Sevgi ve Saygılarımla!

1 YORUM

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here