Yılmaz; “2012 Yılına Ait İhracat Tutarı 1,8 Milyar Dolar!”

0
63

itso meclisi6Kaymakam Özyiğit İlk Kez İTSO Meclisinde

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Kasım ayı meclisi yoğun gündemle toplanırken, göreve yeni atanan İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit’de ilk kez İTSO meclisinin konuğu oldu. İTSO Meclisinde KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. İTSO Meclis toplantısı öncesi İş adamı ve İTSO Meclis üyesi Ali Tekten ve ortakları tarafından İskenderun’a kazandırılacak olan 5 yıldızlı AHM Port City otelinin tanıtım filmi üyelere izlettirildi.

Geçtiğimiz günlerde Acaristan Özerk Cumhuriyetinin Başkenti olan Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını, İTSO yönetimi olarak ziyaret ettiklerini belirten İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Kafkaslar, Rusya ve Balkanlarda yaklaşık 350 milyonluk nüfusa hitap eden Acaristan, kısa vadede 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflemekte. Mali sisteme kayıtlı Toplam 26 bin adet işletme bulunmaktadır. 600 adet kayıtlı Türk işletmelerinden yaklaşık 200 kadarı aktif faaliyet göstermektedir. Bölgede bulunan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 65’i Türk menşeli firmalardır. Sektörel bazda; inşaat, turizm, enerji, hayvancılık ve tarım öne çıkmaktadır. Türkiye ile Acaristan arasında 18’in üzerinde ticaret anlaşması yürürlükte olup ülkeler arası ticaret bilumum vergilerden muaf bulunmaktadır.

itso meclisi7

Aynı zamanda AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşması yapacak olan bölge, Türk sanayicilerinin bu ülkelerde karşılaştığı kota problemlerine çözüm olabilir.‘‘1 tatil 2 ülke’’ sloganı oluşturan bölgede dünyada tek olan ortak hava limanı projesi Batum’da gerçekleşmiş olup; hem Batum hem de Hopa’ya aynı hava limanı ile ulaşmak mümkündür. Bürokrasi’nin gerçekten çok hızlı işlediği bölgede yabancı da olsanız bir şirket kurulumu ve ya bir taşınmaz satın almak 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Gerek sanayi yatırımları gerekse ihracatımız açısından hemen-hemen tüm sektörler müsaittir. Yakın gelecekte planlanan ve TOBB ile görüşmeleri devam eden Türkiye ile ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması gündemdedir. Bu projede 10 bin dönüm üzerindeki bir alanda, hava limanına 3 km gibi kısa bir mesafede bir OSB düşünülmektedir” dedi.

Mevcut durumda Batum ile yıllık 1,3 milyar ihracatın yapıldığına vurgu yapan İTSO Başkanı Yılmaz; “Aynı zamanda 750 milyon dolarlık gerçekleşmiş ve 500 milyon dolarlık devam etmekte olan yatırımlarımız bulunmaktadır. Türkiye’den İzmir Alaçatı’yı örnek gösterebileceğimiz bir turizm yatırım stratejisi benimsenmiştir. Dünyanın en kolay ekonomik mevzuatı olmasıyla beraber vergi mevzuatı çok katıdır” dedi.

Türkiye’nin ihracat rakamlarından da söz eden Yılmaz; “Hatay’ın ihracatı ise; TÜİK verilerine göre 2012 yılı itibariyle toplam 2 milyar dolardır. 2013 yılının ilk 9 ayı dikkate alındığında Hatay’ın toplam ihracat tutarı 1,46 milyar dolar seviyelerindedir. Bu rakamlar dikkate alındığında Hatay, Türkiye’nin toplam ihracatının %1,3’ünü gerçekleştirmiş olup, 81 il içerisinde en çok ihracat gerçekleştiren 11.il olarak yerini almıştır” şeklinde konuştu.

itso meclisi8

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 47’sinin İstanbul tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz; “İskenderun’un İhracatına bakıldığında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasına tasdik olunarak yapılan 2012 yılına ait ihracat tutarı 1,8 milyar dolardır. 2013 yılının ilk 9 ayı dikkate alındığında ise 1,15 milyar dolar olarak hesaplanmıştır” dedi.

İTSO Yönetim Kurulu Muhasip üyesi Özcan Aslan da Meclis toplantısında Batum ziyareti ile ilgili teknik bilgiler vererek, İskenderun ile Batum arasında ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında çalışmalar yapıldığını, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını İTSO yönetiminin iş birliği ile hareket ettiğine dikkat çekti.

İTSO Meclis üyesi Erol Aygen’de meclis toplantısında KOBİ’lerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında sunum yaptı. Meclis toplantısının sonunda ise fasıllar arası aktarma görüşmeleri ve ardından Ekim ayı mizanı da oy birliği ile kabul edildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here