Bu Yılı da Engelli Yapmayalım (3)

0
51

Değerli okurlarım, engelli olmanın imrenilecek bir tarafı olmadığını daha önce de söylemiştim hatırlayacaksınız. Başka ülkeler adına konuşamam ama kendi ülkemde engelli olmak cezaların en büyüğü, acıların en acısı. Hatta ‘Bizim İsot’tan da acı. Eğer yoksul ve bir de yoksul ve engelliyseniz, o acı olur, acısından yenmez olur.

Gelin bir gerçeğin, beraberce altını çizelim. Engelli olmak bir suç değildir. Neden olsun ki? Kader de olmamalıdır. İşte onun önüne geçemiyoruz. (Kader olup olmama konusunu başka bir zaman gündeminize getireceğim.) Engellilerin ve engelli sporcuların bu engelleri; ya anadan doğmadır ya da sonradan olmadır.

Anadan doğma da olsa, sonradan olma da olda, bir suçlu var mutlaka ama şu aşamada suçlu arayacak değilim. Efendim, şu köhne dünyadaki yaşam koşulları nasıl gelişmiş olursa olsun, engelsizim diye geçinen insanların üzerine düşen çok önemli bir görev var.

“Gölge Etme, Başka İhsan İstemez” misali (bu bir atasözüdür) onlara karşı sevecen olmak, büyüğüne küçüğüne saygılı olmak zorundayız. Burada amaç, onları topluma küstürmemek, yaşama dört elle sarılmalarını ve de mutlu olmalarını sağlamaktır.

Bizler bu türden bir yaklaşımda bulunuyor muyuz? Az da olsa bulunabiliyor muyuz? Kesinlikle Hayır! Örnek mi istiyorsunuz? Şehrimizde ve çevre ilçelerde ve illerde arada bir engellilerle ilgili spor etkinlikleri yapılıyor. Bir gazeteci olarak birçoğuna gittim, inanın gittiğime gideceğime pişmanım.

Engellilerin (tekerlekli sandalye) basketbol karşılaşmalarında, basketbol topu zemine değdiğinde,  bomba gibi ses çıkarıyor. İnsanın kulaklarını tırmalıyor. Çünkü sporcu ailelerinin dışında salonda kimseler yok, her şey müthiş yankı yapıyor. Önce kendimizi onların yerine koymalıyız, moral-motivasyon ve yaşama sarılma ne alemde,  hiç birisinden haber yok.

Ancak, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığının konumuza saygın bir yaklaşımı var, şöyle deniliyor: “Engelli İstismarını Önlemek, Devletin Önceliğidir.” Yıllardan beri o güzel ifade, büyük puntolarla yazılmış olmasına rağmen tozlanıp duruyor. İcraat olmazsa tabi ki tozlanır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here