Yerel Basında 68 Yıllık Yolculuk

0
68

İskenderunlular Hatay’ın Anavatana iltihakının 8. Yıldönümüne rastlayan ‘’23 Temmuz 1947’’  yılının sabahı, günlük olarak yayın hayatına başlayan kentimizin ilk gazetesiyle tanışıyor.

Halkımız, İskenderun Gazetesi’nin yayına girmesiyle birlikte ilk kez bir yayın organına kavuşmanın sevincini yaşıyor. Artık İskenderun halkı, 68 yıl önce 23 Temmuz 1947 tarihi itibariyle çevresinde ve bölgesinde olup biten olayları öğrenme ve izleme fırsatını yakalamış oluyor.

Zorlu ve olumsuz koşulların ve yoklukların yaşandığı 2. Dünya Savaşı’nın sona erdiği dönemlerin ardından bir yayın organını faaliyete geçirmek öyle sanıldığı kadar basit ve kolay bir iş değildir. Dolayısıyla İskenderun Gazetesi’nin 68 yıl boyunca her türlü engeli aşmak suretiyle günümüze kadar yayın hayatını sürdürebilme ve 69’cu yılına girme “başarısını” göstermesi bir övünç kaynağı olarak Türk basın tarihinde yerini aldığına inanıyoruz.

1940’lı yılların o kısıtlı haberleşme olanaklarını, son yıllardaki baş döndürücü hızla gelişen iletişim teknolojisiyle karşılaştırdığımızda basın mesleğinin ne kadar da zorlu ve engebeli yollardan geçtiğini anlamak için yeterlidir.

İskenderun Gazetesi, yarım yüzyılı bir hayli aşan günlük yayınlarıyla o gün bugündür “tarafsız ve bağımsız” ilkeler doğrultusunda toplumu bilgilendirmeye ve aydınlatmaya devam ediyor.

Bir zamanlar en güvenilir ve el üstünde tutulan kurumların başında ön sıralarda yer alan basın mesleği, son yıllarda tıpkı siyaset kurumu gibi en alt sıralara gerileyerek saygınlığını yitirme noktasına gelmiştir.

Ne yazık ki, milletin gözünün içine baka-baka yanlı ve kasıtlı bir şekilde yayınlarını sürdürmekte ısrar eden bazı medya kuruluşlarının pişkinlik ve sorumsuzluklarına tanık oluyoruz. Hâlbuki hızlı iletişim araçlarının kullanıldığı günümüzde hiçbir şeyin gizlisi saklısı kalmıyor. “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” misali, doğruları ve gerçekleri örtbas etme çabalarına giren “tescilli” iftiracı ve yalancıların foyası anında ortaya çıkabiliyor.

İskenderun Gazetesi, yerel basında 68 yıldır sürdürdüğü “tarafsız ve bağımsız” yayınlarıyla dürüstlüğünü ve güvenilirliğini her zaman kanıtlamıştır.

İskenderun Gazetesi, “basın meslek ve ahlak ilkelerinden tutunuz, hukuk kuralları ve yasalara uyma anlayışına, özel hayatın gizliliğine ve insan haklarına saygı” ilkelerine varıncaya kadar objektif yayıncılık politikalarından hiç sapmamış, ödün vermemiştir.

İskenderun Gazetesi, kararlılıkla yayınlarını kişilerin özel çıkarlarına göre değil, toplumun ortak çıkarlarına göre sürdürmektedir. Görev ve sorumluluk çizgilerinden sapmadan, yanlışla doğruyu birbirinden ayırıp açıklamak basının görevidir. Çünkü demokrasinin temel taşlarından biri olan basının çıkar peşinden koşmadan gerçekleri arayıp bulmak ve yayınlayıp toplumun sorunlarını paylaşarak denetleyici bir rol üstlenmesi gerekmektedir.

“Yalan, yanlış, uydurma, düzmece, yalakalık ve dalkavukluk kokan, kasıtlı ve yanlı, iftira ve hakaret dolu yanıltıcı, onur kırıcı ve küçük düşürücü” içerikli abartılı haber, yorum ve eleştirilere kapalı bir yayın politikasını sürdürmeyi benimseyen İskenderun Gazetesi, herkesin gerçekleri öğrenme hakkını gözetmeyi her zaman ön planda tutmuştur.

İskenderun Gazetesi, 68 yıldır basın-yayın mesleğindeki yolculuğunda rotasını değiştirmeden tarafsızlığını korumayı bilmiş ve 69’cu yılına ilkeleriyle girmiştir.

Aynı rotada okuyucusuyla birlikte daha nice yıllara…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here