Yenilebilir Enerji Kaynakları

0
173

öcal sanat1Belen Belediyesi Enerji Çalışmaları…

Öcal ÇULCUOĞLU

Değerli Okurlarım, enteresan bir ülkede yaşıyoruz ve gündem değiştirebilecek olayları doya-doya yaşıyoruz. Düne kadar Sayın Başbakan’ın vecizeleriyle gündem değişiyordu. Ertesi gün, acaba neler söyleyecek diye, özellikle kurmayları ağzının içine bakıyordu.

Ancak, on gün önce öylesine bir olay gündeme oturdu ki, silinmesi de, unutulması da mümkün değil. İstanbul/Taksim Gezi Parkı’ndaki Türk İnsanının diktatörlere verdiği “Onur” Savaşı! Konumuz GEZİ PARKI olayları değil tabi ki. Serde gazetecilik var ya, birkaç satır düşeyim istedim, hepsi o kadar…

Efendim, 1-5 Haziran tarihleri arasında yapılan “Dünya Çevre Günü” etkinliği kapsamında Belen’de yapılan önemli bir panele konuk olduk. Belen Belediyesinin daveti üzerine gittiğimiz Belen’de önemli gelişmelere tanık olduk. Konuyu özümlemiş önemli konuşmacıları saygıyla dinledik…

Belen Belediye Başkanı Sayın Cemil Yılmazlar, Belen Belediye Başkan Yrd. Sayın Erdal Durdu, Güriş Tesisleri İşletme Müdürü Sayın Fatih Anıl, Adana Çevre Girişimi Derneği Başkanı (Gazeteci) Sayın Zeki Durak ve Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Yüceer gibi…

Belen Belediye Başkanı Sayın Cemil Yılmazlar’ın konuşması bilgilendirme açısından doyurucu olmakla birlikte, konuşmasının son bölümünde kullandığı ifade de çok ilginçti. “Biz görevde olmasak bile, bu işin takipçisi olacağız” sözleri hepimizi duygulandırdı.

öcal sanat2

Sayın Fatih Anıl, bu çalışmanın odak noktasında olmakla beraber, konunun kompetanı, ustası. Hem görsel ve hem de şifahi olarak tüm davetlileri yeterince bilgilendirdi. Güriş Tesislerinin bu panel için seçilmesinin nedeni de “Çevreci bir anlayışa” sahip olmasıdır…

Çevre ve çevreci bir anlayış söz konusu olduğunda akla gelen ilk isim; Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Yüceer oluyor. Yüceer, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ilişkin yapılan panelde çevrenin önemini vurgulayarak şunları söyledi; “…hep beraber, ülke olarak doğayı korumalıyız. İskenderun Körfezi’nin temizlenmesi şarttır ve de fabrika atıklarının körfezi doldurması da engellenmelidir. İnsanın korunması devletin anayasal görevidir. Devlet hem halkını koruyacak, aynı zamanda onları çevre konusunda bilinçlendirecektir…”

Yeri gelmişken bazı şeyleri vurgulamak istiyorum. En kolay ve kalıcı enerjinin rüzgâr panelleri vasıtasıyla kazanılan enerji olduğunu artık biliyoruz. Bölgenin akciğeri olan Belen’de yılın çok büyük bölümünün ki bu işin ustaları 340 gün rüzgârlı diyorlar. O zaman üretilen kolay enerji TEDAŞ ile birlikte herkese yeter.

Bu önemli ve faydalı çalışmayı İskenderun Gazetesi olarak takdirle karşılıyoruz. Konuşmalardan sonra, Kuş gözlem evleri gezildi, çevre yürüyüşü yapıldı, rüzgârgülleri hakkında bilgi alındı.

Panellerde bulunmaktan fazla hoşlanmam ama Güriş Tesislerinin yine çevreci bir anlayışla hazırlayacağı panellere iştirak etmek isterim. Bu arada gelişmeleri görüntüleyen Genç Çevre Mühendisi Muhammed Öcal Çulcuoğlu’na teşekkür ederim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here