“Yeni YÖK Yasasıyla Bilimsellik Üniversitelerden de Kovulmaktadır”

0
53

Siyasal iktidarın Türkiye’nin bilim kurumlarıyla bir hesaplaşma içinde olduğunu öne süren Eğitim-İş İskenderun Temsilciliği, yeni YÖK yasasıyla bilimselliğin üniversitelerden de kovulduğunu savundu. ODTÜ’de yaşanan olaylar ile ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-İş İskenderun Temsilciliği, hükümete sert eleştirilerde bulundu. Temsilcilik, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“AKP’nin ileri demokrasisi kendini bu kez de ODTÜ’de gösterdi. Her fırsatta demokratikleşmeden, insan hak ve özgürlüklerinden söz eden AKP iktidarı ODTÜ’deki öğrencilerin protestosu karşısında gerçek kimliğini ortaya koymuştur. Aslında bu durum, AKP iktidarının bilimin aydınlığından ve gerçek demokrasiden ne kadar korktuğunu açık-açık gözler önüne sermektedir.

Siyasal iktidarın Türkiye’nin bilim kurumlarıyla nasıl bir hesaplaşma içinde olduğu TÜBİTAK ve TÜBA’da açıkça ortaya çıkmıştır. Bugün, yeni YÖK yasasıyla bilimsellik üniversitelerden de kovulmaktadır. Bilimin ve aydınlığın ocağı olan üniversitelerin gerek öğretim elemanları ve gerekse öğrencileriyle bu duruma tepki koymaları, eylem yapmaları en doğal, en meşru ve en demokratik haklarıdır. Ancak siyasal iktidar böyle bir tepki karşısında bütün dengesini kaybederek gerçek kişiliğini ortaya koymuş,  cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde görülmeyen bir vahşet sergileyerek ODTÜ’nün şahsında özgür üniversitelere duyduğu kini kusmuştur. Adeta yok edemediği bilimin aydınlığından öç alırcasına hareket etmiştir.

Halkın güvenliği ve korunması için var olan güvenlik güçleri, siyasal iktidarın yaratmaya çalıştığı korku imparatorluğunun paralı askerleri gibi davranmışlardır. Üniversite basılmış, öğrencilere ülkemizi işgal etmeye gelen düşman askerleri gibi davranılmış, hastanede ölüm kalım savaşı veren öğrenciler gözaltına alınmaya çalışılmıştır.

Bunun hiçbir biçimde hoş görülecek, kabul edilebilecek bir tarafı yoktur. Bu vahşeti şiddetle kınıyor, sorumlularının yargı önünde hesap vermelerini bekliyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here