“Yazabilmenin İlk Kuralı Okumaktır”

0
332

yase-ayna derneği1Ayna Derneğinin Bu Haftaki Konuğu Gazetemiz Yazarı Yasemin Tümkaya Oldu

Her hafta Çarşamba günü farklı bir konu ve farklı bir konukla üyelerini ve İskenderunluları bir araya getiren Ayna Kültür ve Sanat Derneğinin bu haftaki konuğu gazetemiz yazarı Yasemin İlmiye Tümkaya oldu.

Geçtiğimiz yıl içinde okurlarıyla buluşan ‘Yağmurla Gelen Şubat Güneşi’ isimli kitabını anlatan Tümkaya, gazetemizde günlük olarak yayınladığı yazıları, yaptığı resimler hakkında da bilgiler sundu.

Yaklaşık 15 yıldır gazetemizde her gün yazan Tümkaya, günlük olarak yazmanın zorluklarından söz ederken, yazı yazmanın ilk kuralının bol bol okumak, çevreye duyarlı olmak, bakmak, görmek ve anlamak olduğunu kaydetti.

yase-ayna derneği2

Kitabından kısaca söz eden Tümkaya; “İskenderun Gazetesinde her gün yazıyorum 15 senedir. Her gün yazmak zor. Bir gün dedim ki nostalji bir şeyler olsun, eski tefrikalar gibi, arkasın yarınlı. O şekilde Şubat Güneşi’ni arkası yarın olarak her gün yazmaya başladım. Sonra onları toparlayıp, derleyip kitap haline getirdim. Zor oldu ama sonunda oldu. Kitabı hazırlayınca gayri meşru bir çocuk doğurmuş gibi hissettim. Paylaşamadığımız, gizli kalmış şeyleri paylaşıyorsunuz, terapi gibi geliyor, herkes de kendinden bir şey buluyor. Bundan önce de birkaç kitabım var yayına girmemiş olan.

Gazetemizin 60 yılını kapsayan bir kitabımız da vardı. “Yağmurla Gelen Şubat Güneşi’ni yazmaya adından başladım. Adı yazdırdı. Yıllar önce yaşadığımız sel felaketiyle başladı, güneş çıkana kadar geçen 10 günü anlatıyor. Evinden uzaklarda yaşayan birinin evine dönmesini anlatıyor. Evine dönüyor ama her şey değişmiş,  büyük bir yalnızlığa düşüyor, bir günaydına hasret kalıyor. Günümüzde bazen hepimizi zaman zaman bir günaydına bir selama hasret kalabiliyoruz. Ben bu yüzden yazılarıma hep selam vererek başlarım” dedi.

yase-ayna derneği3

Hayatının yalnızca kitap ve yazmak olmadığını da ifade eden Tümkaya; “Resim yapıyorum, ebru yapıyorum, sergi açıyorum. Sergilerimin geliri asla benim için olmadı hep bağışladım, bundan sonrada öyle olacak. Kendimi İskenderun’a sorumlu hissediyorum. Yapabiliyor ama yapmıyorsan bu topluma ihanettir bence” dedi.

Yazar Yasemin İlmiye Tümkaya’yla ‘Öykü Yazma Atölyesi’ fikrini Dernek Başkanı Mehmet Berkyürek, derneklerinin haftanın bir günü bu amaç için kullanılabileceğini ifade ederken, Tümkaya’da bu fikre çok sıcak baktığını kaydetti. Tümkaya söyleşi sonrası kitabını almak isteyenler için imzaladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here