Yağmurlu Güzel Bir Sabah

0
132

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Yağmurlu güzel bir sabah valla bu sabah her ne kadar bazı şeyleri kafaya takmış olarak uyanmış olsam da ve gerçekten dokunsan isyanım yeri göğü sarsacak olsa da kendimi güzel bir sabahta güzel hissediyorum işte bu kadar. Dilerim sizde böylesinizdir; İsyankâr ama güzelliğin ayrımında. Mevlana ne demiş; “İsyanlardayım dedi. Hayır imtihanlardaydı. Fark etseydi kurtulacaktı.” İşte bütün giz burada- fark etmek ve fark ettiğimiz için ki günün güzelliğini isyanımıza ezdirmedik.

Günün güzelliği yalnız yağmurdan değil kuşkusuz, yağmurun sokağımızdaki görüntüsüne gerçekçi bir bakışla bakarsanız gerçek bir rezalet! Ve günün güzelliği bu yüzden yalan olur! Okul yolu ve sular birikmiş her zamanki gibi araçlar suları maşallah yara yara geçerken asla kaldırımdaki çocukları düşünmüyorlar; çocuklarını okula götüren anneleri babaları da, ki onlarda kaldırıma çıkmak istiyorlar ancak kaldırımlar yine işgal altında park etmiş araçlar sayesinde. Valla bunu bir türlü anlamıyorum. Adamlar milyonlarca para verip araç alıyorlar tatil günlerinde ailelerine ayırmadıkları zamanı onlara ayırıyorlar ve bir park alanına beş lira ödememek için kamu malı olan kaldırımlara, yol kenarlarına park ediyorlar nasıl bir mantık bu?

Neyse yani demek istediğim etrafta isyan ettirecek çokkkk şey varken günün güzelliğinden söz etmek azıcık safdillik olmasına rağmen biz yine de güzelliğinden söz edeceğiz. Bir defa gözlerim yaşardı, dün sahilde yürüyordum, bir araç yaya kaldırımında durup yol verdi??? Olacak şey değil, acayip sevindim “ne güzel” dedim. “Nihayet medenileşiyoruz azıcık ha.” Ama bugün öğrendim ki zorunlu olmuş. Yetkililerin nihayet akıllarına gelmiş, sevinelim mi ağlayalım mı bilemedik. Ama güzellik üzerine kurduk ya yazımızı, hadi hayırlısı güzel olmuş işte ne diyelim yani? İnşallah devamı gelsin. Ve tabi güzellik demişken CHP ve AKP İskenderun belediye başkan adaylarının samimi kucaklaşmaları ve selamlaşmaları, birbirlerine başarılar dilemeleri özlenen güzelliklerin en güzeli bence ve güne güzelliği veren bu oldu bendeniz için.

Ne de olsa iki adayda güçlü, kültürlü ve adam gibi adamlar onlardan başka bir şey beklenmezdi zaten. Ve hangisi kazanırsa kazansın İskenderun için elinden gelenden çoğunu yapacağına inancım tam. Dilerim bu dostluk havası sürsün. Diğer parti adaylarını tanımıyorum ve haksızlık yapmak istemem. Onları tanıyınca izlenimlerimi aktaracağım. Ancak bendeniz için önemli olan partizanlık değil, insanlık, adalet, şeffaflık, hak, hukuk… Özellikle hak ve hukuk en korktuğum iki şey, hak yemenin vebali çok büyük çünkü.

Ve sevgili okuyucularım yağmur devam ediyor, camlara ufak ufak çarpıp yüreğime işliyor. Aşığım yağmura ne yapayım etraf çamur deryası olsa da. Aptal araçlar üstüme başıma su sıçratsa da. Yazıma noktayı koyduğum an sokaktayım, şemsiyemi, yağmurluğumu alıp yürüyüşe çıkacağım hala davetsiz misafirlerim bende oldukları halde. Ve sevgili okuyucularım sağlıkla, sevgiyle kalalım her zamanki gibi ayrımsız gayrımsız, hep birlikte. Yase

& & & & &

Mermer Yontucusu

Bir zamanlar dağda kızgın güneşin altında mermer taşarlını yontmaktan bezmiş bir mermer yontucusu varmış. “bu hayattan bıktım artık devamlı mermer yonmaktan öldüm artık, üstelik bu yakıcı güneş; onun yerinde olmayı ne kadar isterdim orada yükseklerde her şeye hakim olacaktım ışınlarımla etrafı aydınlatacaktım” diye söylenir dururmuş yontucu.  Bir mucize eseri olarak dileği kabul olmuş ve yontucu o an güneş olmuş. Dileği kabul olduğu için çok mutluymuş, fakat tam ışınlarını etrafa yaymaya hazırlandığı sırda, ışınlarının bulutlar tarafından engellendiğini fark etmiş.” Basit bulutlar benim ışınlarımı kesecek kadar kuvvetli olduklarına göre benim güneş olmam neye yarar! Diye isyan etmiş. “mademki bulutlar güneşten daha kudretli bulut olmayı tercih ederim” demiş. şikayet bu ya, hemen bulut oluvermiş. dünyanın üzerinde uçmaya başlamış, oradan oraya koşuşurken ,yağmur yağdırırken birden bire rüzgar çıkmış ve bulutları dağıtıvermiş. “Aaa rüzgar geldi ve beni dağıttı. Demek ki en kuvvetlisi o öyleyse ben rüzgar olmak istiyorum. Diye karar vermiş. Böylece dünyanın üzerinde esip duran, fırtınalar ve tayfunlar meydan getiren rüzgar olmuş, ama birden bire önünde kocaman bir duvarın kendisine mani olduğunu görmüş.  Çok yüksek ve çok sağlam bir duvar olduğunu zannetmiş önce ama sonra bir dağ olduğunu anlamış. “basit bir dağ beni durdurmaya yetiğine göre benim rüzgâr olmam neye yarar derken, bir anda dağ oluvermiş. O zaman bir şeyin ona durmadan vurduğunu hissetmiş kendinden daha güçlü olan şeyin ve onu içinden oyan şeyin ne olabileceğini düşünürken bir mermer yontucusu görmüş.

Günün Şiiri

Gece

Titreyen ellerimle penceremi

Açtım afaki leyle karşı… Yine

Gecenin gölgeden manazırına

İmtizac eylemiş nücumü bahar…

Sihri eb`at içinde şimdi gümüş

Bir sehap andıran miyah uyumuş..

Kalbi seydayıleyl olan rüzgar

Esiyor gölgelerde velvelekar…

Ah o bir aşkı bi-tenahi mi

Geceden, tudeimanazırdan

Yükselen raseihumarü buhar?

 

Sanki hulyayıvaslamüstağrak

Sebi bir itri hisle doldurarak

Dolaşan, titreşen kadınlardı…

 

Sanki bir savtigaibümühtez

Kalbe bir aşkı bi-vefa yetmez

‘Seviniz, muttasıl sevin! ‘ derdi

Ahmet HAŞİM

Geldin

Bir gün

Akşamın ölgün

Duran o namütenahi ziya denizlerine

Gark olan eşcar,

Gark olan ovalar

Oluyorken sükut ü hüzne makar

Geldin alam-ı kalbi teskine

Ey şebabın hayal-ı cavidi,

O melul akşamın havası kadar

Gelişin bir sükun-ı saridi…

Ahmet HAŞİM

Karanlık

Aşkın bu karanlık gecesinde

Bülbül yine vahşi müterennim

Mecnûn’u terk etti mi Leylâ?

Vahşî sesi firkat sesi sandım.

Aşkın bu karanlık gecesinde,

Hicrânımı duydum, seni andım,

Firkatzede bülbül gibi yandım

Ahmet HAŞİM

Süvari

Şu bakır zirvelerin ardından

Bir süvari geliyor kan rengi.

Başlıyor şimdi malül akşamda

Son ışıklarla bulutlar cengi.

Bir bakır tasta alev şimdi havuz

Suya saplandı kızıl mızraklar.

Açılıp kıvranarak göklerde

Uçuyor parçalanan bayraklar

Ahmet HAŞİM

Ağaç

Gün bitti. Agactanes`e söndü.

Yaprak ates oldu, kus da yakut;

Yaprakla kusun pariltisindan

Havzun suyu erguvana döndü

Bir Günün Sonunda Arzu

Yorgun gözümün halklarında

Güller gibi fecr oldu nümayan,

Güller gibi…sonsuz, iri güller

Güller ki kamıştan daha nalan;

Gün doğdu yazık arkalarında!

Altın kulelerden yine kuşlar

Tekrarını ömrün eder ilan.

Kuşlar mıdır onlar ki her akşam

Alemlerimizden sefer eyler?

Akşam, yine akşam, yine akşam

Bir sırma kemerdir suya baksam;

Üstümde sema: Kavs-i mutalsam!

Akşam, yine akşam, yine akşam

Göllerde bu dem bir kamış olsam!

Ahmet HAŞİM

Akşam Yine Toplandı Derinde

Canan gülüyor eski yerinde

Canan ki gündüzleri gelmez

Akşam görünür havuz üzerinde,

Mehtab, kemer taze belinde

Üstünde sema, gizli bir örtü

Yıldızlar, onun gülüdür elinde

Ahmet HAŞİM

Bahçe

Bir Acem bahçesi, bir seccade

Dolduran havzı ateşten bade.

Ne kadar gamlı bu akşam vakti

Bakışın benzemiyor mutade.

Gök yeşil, yer sarı, mercan dallar

Dalmış üstündeki kuşlar yâda.

Bize bir zevk-i tahattur kaldı

Bu sönen, gölgelenen dünyada.

Ahmet HAŞİM

Günün Fıkrası

Şoförsüz Gidiyor

Temel ile Dursun iki katlı otobüsle seyahat ediyordu. Üst kattaki Temel bir ara cep telefonunu çıkardı ve alt kattaki Dursun’u aradı; “Tursun, orada durum nasıl?” “Hüç… Bizim şoför uyumuş, otobüs öylece gidiyor.”

Temel: “O da bir şey mi? Bizim katta hiç şoför yok. Otobüs şoförsüz gidiyor.”

Günün Sözü

Adaletin hakim olduğu yerde, silahın yeri yoktur.
J.Amyot

Adaletin kılıcı ile vuran kol, ne kadar zayıf olursa olsun, gene kuvvetlidir.
John Webster

Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir.
Pascal

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here