Vücut Tekniği ve Futbol (1)

0
22

Değerli okurlarım, arşivimi karıştırdığımda teknikle ilgili makalelerimi gördüm. Kontrol ederken de yüzeysel değil ama fazla da derinlemesine inmediğimi gördüm. “Teknik” ile ilgili bilgiler sunarsam, belki faydalı olabilirim diye düşündüm.

Futbol oynadığım yıllarda Hocam Rahmetli Yüksel Doğanay; “…Çocuklar, rakip on sekizi içinde topa abanmayın, size en yakın bir köşeye (kalenin köşesine) topu plaseleyin…” derdi. Hem de bu ifadeyi sık-sık tekrarlardı. Bir hikmeti vardı da ondan!

Konuyu artık açalım. Teknik, sporda yapılan hareketlerdir. Tüm hareketlerin yapılmasını içeren bir hadisedir. Başka bir ifadeyle, yapılan hareketlerin estetik olmasına olanak sağlar. Futbolda, becerili olabilmek, teknik üstünlüğe sahip olmaktır. Evet, beceri sahibi olabilmek için çok çalışmak gerekir. Antrenmanın uzun sürmesi hiç önemli değildir.

Bazı özellikleri futbolcunun beynine ya da ayaklarına şırıngayla zerk etmiyorlar. Çok çalışmayla bu özellikler kazanılıyor. O nedenle, antrenmandan sonra en az bir saat, özen duyduğunuz ve yapabilmeyi çok arzu ettiğiniz o hareketi yapmaya çalışın. O hareket her neyse, 90 dakika içinde belki bir kez gerek olacaktır, ancak başarılı olduğunuz zaman da rakip defansı oyundan düşürüyorsunuz. Ve atağınız golle sonuçlanıyor.

Örneğin, bir ölü top kullanırken… Rakip kaleye 25 metreden frikik kullanacaksınız. Burada top barajdan aştıktan sonra, dağlara taşlara gitmesi var, barajı aştıktan sonra kalecinin kımıldamasına meydan vermeden ağlarla kucaklaşması söz konusu. Bu güzel vuruşu yaparken sadece tekniğiniz değil, “vücut” tekniğiniz de oldukça önemlidir. Topun üstüne gelirken atacağınız köşeyi göstermemek vücut tekniğinizle doğru orantılıdır.

Teknik, bir sporcunun zayıf olan yanlarını geliştirir. Teknikle donatılmış bir takım, daima rakiplerinin korkulu rüyası olur. Müsabakaya başlamadan 1-0 galip durumdadır. Bir teknik antrenman şu şekilde gerçekleştirilir; -Salt (Teknik) Eğitim, -Birleşik Hareketler Eğitimi, -Müsabaka Şartlarına Uygun Eğitim.

Doksan dakika boyunca koşan futbolcu doğal olarak takımına yararlıdır. Fakat o kadar koşan oyuncu teknikten yoksunsa, o koşması, koşuşturma olur. Kendini yormaktan başka bir şeye yaramaz. Sağlıklı bir beyin, raket gibi ayaklar, her futbolcunun riyasıdır ama sadece antrenmanlarda değil, çok çalışılarak kazanılır.

Yüksek vücut tekniğine sahip oyuncular, genel olarak yıldız oyunculardır. Takımını yönlendirir topu iyi saklayarak arkadaşlarını rahatlatır, onlar bir beyin, bir virtüözdür. Tüm teknik direktörlerin takımlarında görmek istedikleri futbolculardır. Günümüz futbolu hızlı oynamayı amaçladığından yüksek tekniğe sahip oyuncular çabucak temayüz ederler.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here