“Teşvik Kapsamındaki İller Arasına Hatay’ın da Alınması Gerekir”

0
115

lutfu-savas-13Başkan Savaş Halk TV’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu: “Teşvik Kapsamındaki İller Arasına Hatay’ın da Alınması Gerekir”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Halk TV’de yayınlanan, Oya Lale Özan Aslan’ın sunduğu “Ana Haber Bülteni’nin canlı yayın konuğu oldu.

Hatay’da savaşın olmadığını, insanların sevgi ve saygı çerçevesinde kardeşçe yaşadığını vurgulayan Başkan Savaş, Musul sorunu ile oluşacak olan göç dalgasının Türkiye ve Hatay’da yaratacağı sorunlara değindi.

Suriye’de yaşanan savaştan sonra Musul operasyonun Türkiye’ye karşı karşıya bıraktığı göç dalgası hakkındaki düşüncelerini belirten Başkan Savaş; “Son zamanlarda maalesef Ortadoğu çok karmaşık bir yapı içerisinde. Dışarıdan gerçekleştirilen müdahaleler sonucunda Türkiye çok sıkıntı çekiyor. Sınır ili olduğundan dolayı Hatay da en çok sıkıntı çeken illerden biri. Hatay beş buçuk yıldır Suriye’deki savaştan göç eden misafirleri ağırlıyor” dedi.

Hatay’da yoğunlaşan Suriyeli göçmenlerin iş gücüne etkilerine dikkat çeken Başkan Savaş; “Savaştan kaçarak şehrimize yerleşen beş yüz bine yakın misafirlerimiz var.  Suriye’den gelen misafirlerin çoğu Antakya’da esnaf oldu. Gerek turizm gerekse konfeksiyon gibi alanlarda dükkanlar açtı. Dükkanı olmayan Suriyeli vatandaşlarımız da çeşitli mesleklerde çok ucuza çalışıyor. Böylece bizim gençlerimiz en az asgari ücretle çalışırken şimdi ise asgari ücretin üçte biri ile çalışmak zorunda kalıyor. Bu da bizim istihdam alanımızı oldukça daralttı. İşsiz kalan ya da işgücünün karşılığını yeteri kadar alamayan gençlerimiz, şehir dışında iş aramak zorunda kalıyor. Oluşan bu olaylar neticesinde turizm sektöründe de sıkıntı yaşanınca Hatay’da işsizlik oldukça arttı. Ortadoğu’daki olumsuz olaylardan önce ekonomik anlamda bizim 13-14 ülkeyle ticari anlamda bağlantılarımız ve alışveriş konseptimiz vardı. Sadece Antakya Uzunçarşı’ya günde 750 bin dolar para girerken maalesef şimdi bu rakam oldukça azalmış durumda” açıklamasında bulundu.

Göç Dalgasıyla Oluşacak Yükü Tüm Egemen Güçlerin Paylaşması Gerekiyor

Musul’daki operasyon sonrasında sınır ve sınır ilçelerine gelecek olan 3 milyon civarında misafir Türkiye’yi zor duruma bırakacağına vurgu yapan Başkan Savaş; “Irak ve Suriye sınırından gelecek olan misafirlerin geldikleri bölgede tampon bölgeler oluşturulması ve çadır kentler yapılması gerekiyor. Oluşturulacak çadır kentler ile barınma, eğitim, giyim, ekonomi ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması gerekeceğinden dolayı bu durum Türkiye için zor bir süreç olacaktır. Bu sorunları çıkartan Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkı değildir. Bizler beş buçuk yıldır başkalarının çıkarmış olduğu sorunlar yüzünden meydana gelen karışıklıklar ile uğraşan bir ülkeyiz. Göç dalgasıyla birlikte göç eden insanları tampon bölgede ağırlanmasını ve bu yükü sadece Türkiye Cumhuriyeti değil tüm egemen güçlerin üstlenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Hatay’ın sınır ilçesi Reyhanlı’da yaşanılan sıkıntılara dikkat çeken Başkan Savaş; “Bildiğiniz üzere 2013 yılında 53 vatandaşımızı kaybettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük patlamalarından biri Reyhanlı ilçemizde oldu. Bu patlamadan sonra Hatay’da ciddi bir sorun yaşanmadı. Biz çok renkli bir şehiriz. Bu renkli şehri içeriden ve dışarıdan karıştırmak isteyen birçok unsur var. Hatay’ın huzuru için bütün renklerimizle omuz omuza vererek karışıklıkların yaşanmasına müsaade etmedik. Bundan sonra da müsaade etmemek adına dayanışma içerisindeyiz. Devletimizin ilgili birimleri, sivil toplum örgütleri, belediye başkanlarımız ve halkımız ile bu konuda hemfikiriz. Bu zor süreçlerde valimiz, emniyetimiz, jandarma ve piyadelerimiz bu konu ile ilgili mücadele ediyorlar. Biz de siyasetçiler ve Hatay halkı olarak onlara destek veriyoruz.

Bizler yüzyıllardır birlikte yaşamış, birbirini tanıyan ve sahiplenen bir toplumuz. Medeniyetler kenti Hatay, din ve etnik köken olarak birçok rengi içinde barındıran çok renkli bir şehir. Burada insanlar hoşgörülü bir şekilde kimse kimsenin inancına ve mezhebine bakmadan kardeşçe yaşar. Suriye’de yaşanan olaylardan sonra olayların Hatay’a sıçrayabileceği düşüncesiyle Hatay halkı oldukça tedirgin oldu ama bizler Hatay’ın olası sıkıntıların içerisine çekilmemesi için sivil toplum örgütlerimiz, muhtarlarımız, kanaat önderlerimiz, belediye başkanlarımız ve siyasetçilerimizle sürekli fikir alışverişlerinde bulunduk” açıklamasında bulundu.

Suriye olaylarından sonra Musul’da meydana gelecek göç dalgasıyla birlikte Hatay’ın desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş; “Bugüne kadar önemli bir olay atlatmadık ama bu Musul harekâtından sonra büyük göç yaşanırsa Güneydoğu’da ve birçok bölgemizde bu misafirlerin karşılanması oldukça zor olacak. Hatay Suriye’de yaşanan olaylardan sonra zaten oldukça sıkıntılı süreçlerden geçmekte. Demirçelik, çimento, gıda, yaş sebze ve meyve konusunda müthiş ticaret hacmimiz vardı fakat bu durum çok alt sıralara düşmüş durumda. Hatay’daki ticaretle uğraşan insanların devletin sıcak elini omzunda hissetmeye ihtiyacı var. Devletimizin teşvik kapsamındaki iller arasına Hatay’ı da alması gerekiyor. İlimizin de devletimizden bunu istemesi kadar doğal bir şey yok” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here