TBMM’de Sürpriz Sonuç!

0
51

Yerel seçimlerin 5 ay öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında Ak Parti-MHP ittifakında 360 oy çıkınca, paket meclisten onay alamadı ve referanduma kaldı.

İktidar Partisi, yerel seçimlerin 5 ay öne alınarak, 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında “şok” yaşadı. Erken seçimde, Ak Parti-MHP ittifakında çatlak yaşandı. Teklifin tümü üzerindeki oylamada 360 çıkınca, paket Meclis’ten onay almamış oldu ve referanduma kaldı. Bu tavrın, “Büyükşehir tasarısı protestosundan” kaynaklandığı öne sürüldü.

Paket, her durumda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gidecek. Gül’ün önünde referanduma sevk etme veya TBMM’ye geri gönderme seçenekleri bulunuyor. Şoku üzerinden atan Ak Parti hızla hesap yaptı. Ocak ayında referandum yapılmayacağını belirten Ak Parti kurmayları, Gül’ün paketi Meclis’e göndermesi, yeniden uzlaşma sağlanamazsa da askıya alınması konusunda kulis yapacaklar.

Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda yapılan ikinci tur oylaması, “krizle” başladı. Kulislere, MHP’nin muhalefet belediyelerini cezalandırdığını iddia ettiği büyükşehir belediye tasarısını protesto etmek için uzlaşmadan çekileceği ve anayasa değişikliğine oy vermeyeceği iddiaları yayıldı. Paketin birinci maddesine 365 oy çıkınca, referandum aralığında olan bu sonuç üzerine Ak Parti “eksiklerini” tamamlamak için alarma geçti. İktidar partisi, diğer partilerin milletvekilleriyle açığı kapatmaya çalıştı. İkinci madde oylamasında 380 oy çıkınca, iktidar partisi rahatladı ama bu uzun sürmedi.

Son Oylamada Şok Yaşandı!

Paketin kaderini belirleyen tümü üzerindeki oylamada kabul oyları 360 çıkınca şok yaşandı. Bu paketin ancak referanduma gönderilebileceği anlamına geldi. Oylama sonucu, ikinci maddeye oy veren MHP ve diğer parti milletvekillerinden 20’sinin oylarını geri çektiğini ortaya koydu.

Oylamaya başından sonuna katılan tek lider olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli; “Biz tavrımızı başından belirledik, bundan vazgeçmek söz konusu değil. Biz irademizin arkasında durduk. Meclis’in gündemine getirilecek yasalarla ilişkilendirilmesin. Kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. İki parti arasında fitne yapmak doğru değildir, siyasi ahlakla bağdaşmamıştır” açıklaması yaparak, iddiaları reddetti.

Toplam oyları 375 olan ve pakette ortak hareket eden Ak Parti ve MHP’nin 7 eksiğine rağmen kabul için gerekli 367 oyu bulmaları gerekiyordu. İkinci maddeye oy veren BDP ve CHP’lilerin oylarını geri çektiği hesabı yapılsa bile, her iki partiden 8 kişilik firenin olduğu saptandı. Bu firenin, iktidar partisinin tavrını protesto eden MHP’liler olduğu iddia ediliyor.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Bu durumda, Anayasa paketi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilecek. Gül’ün önünde, paketi referanduma götürmek veya TBMM’ye görüşülmek üzere geri göndermek üzere iki seçeneği bulunuyor. Referandum seçeneği Ak Parti tarafından benimsenmiyor. Ocak ayına denk gelecek referandumun gerçekleşme şansı olmadığını belirten Ak Parti kurmayları, paketin TBMM’ye geri gönderilmesini isteyecekler. Yerel seçimlerin öne alınması konusunda yeni bir uzlaşma sağlanırsa, yeniden ele alınma şansı bulunuyor. Ancak Ak Parti yöneticileri, projenin askıya alınabileceğini de belirtiyorlar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here