Takım Ruhu Nedir? (5)

0
65

Değerli okurlarım, aşklın nefrete dönüştüğü sevdalarda, hep bilinçsiz sevgilerin, yapılan yanlışların, saygısızlığın, ahlak noksanlığının tohumları yatar. Ve de bu sevda hangi boyutta olursa olsun, biter… Takımda herkes general ya da aslan olamaz. Emekçileri, işçileri vardır. Bu işçilere de arılar ve karıncalar diyoruz daha önce de sözünü ettiğim gibi. Takım olma ruhu böyle başlar ama bunlarla sabit değildir.

Takım ruhunun oluşmasında düşünce ve duygular çok önemlidir. Herkes haddini bilecek, sevgi, saygı, hoşgörü ön plana çıkacak. Bunlar gerçekleşirse yarınlara güvenle bakılır. Bu tür olumlu gelişmeler taraftarları çok mutlu eder bildiğiniz gibi. Takım ruhunun yakalanmasında bütün çaba ve fedakârlıklar oyunculardan beklenmemelidir. Yöneticilere ve teknik kadroya da önemli görevler düşmektedir. Genç sporcular gördüklerini hemen beyinlerine yazarlar. Bu nedenle onlara iyi örnek olmak, sahipsiz olmadıkları izlenimini vermek şarttır.

Efendim, genç sporcuların temayülleri, olumluya ve olumsuza yönelebilir esnekliktedir. Onlara değer verilmediğinde her geçen gün performansları düşer. Bu olaylar sadece rakiplerini sevindirir. Bir oyuncunun şampiyonluk kadar önemli ve hatta daha da önemli olduğunu beyinlere kazınmalıdır. Özellikle sporcular bu ifadeye sonuna kadar inanmalıdırlar. Bu nedenle, konuyu profesyonelce yaklaşmakta büyük faydalar vardır. Bunun içinde, yöneticilerinde, teknik kadronun da tecrübeli olmaları gerekir.

Takım ruhu yerleşmeye başladığında ki; bu olumlu yaklaşım müsabakalarda görülecektir. Müsabakalarda takımlarını yönlendirenler formalarını hakkıyla terlettikleri sürece aslanların çoğalması yani karıncaların ve arıların aslan gibi olmalarının hiçbir sakıncası yoktur. Özellikle bu gelişme takım için kazanç bile sayılır.

Takım olma ruhunu ters yönde etkileyen faktörler nelerdir? Gereksiz yere sık-sık yapılanmaya gitmek, bilinçsizce takımın iskeletiyle oynamak, oyuncular üzerinde anlamsız biçimde ısrarcı olmak, futbolcuların kişisel sorunlarıyla ilgilenmemek, kendi sorunları nedeniyle oyunculara gözdağı vermek, ilk on biri iyi belirleyememek…

Takım olma ruhu fabrikasyon değildir çalışma ile olur, özveriyle gerçekleşir. Yöneticilerin ve teknik kadronun samimi ilgisiyle doruğa ulaşır. Hiçbir şey dört dörtlük olmaz. Fakat yarısından biraz fazlasını yakalayabilirseniz yine başarılı olursunuz. Hemen şunu da söylemeliyim. Ligi namaglûp bitiren takım oluyor da, bütün müsabakaları kazanan takım olmuyor. Ya da ben duymadım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here