Sporcu mu İnsan mı? (3)

0
36

Değerli okurlarım, bu sütunlarda bizim işimiz, zülfüyara dokunmadan dağarcığımızdaki sportif konuları, zaman-zaman yarım asır gerilere detaylı bir biçimde sizlere sunmaya çalışmaktır. Siyasetle uzaktan yakından ilgim bulunmamaktadır. Hem sevmiyorum ve üstüne üstlük bana ters düşüyor.

Sporla uğraşmak ve de yazabilmek; itiraf edeyim, heyecan verici bir yaklaşım. Özellikle yalandan uzaktır ve sporla ilgili bir konuda okuyucu doğru olarak bilgilendirilirse, yazar bundan da büyük haz duyar.

Efendim, herhangi bir enternasyonal turnuvaya öyle ya da böyle katılamamak yüz karası değildir, utanılacak bir hadise olduğu da söylenemez. Bir sporcu düşünün ki, çok iyi haltercidir, kendi ağırlığının üç katını kaldırıyor. Bir güreşçi, rakiplerine aman vermiyor, tutuğunu tuşluyor. Bir atlet, rakiplerine nal toplatıyor. Bir futbolcu, 40 metreden 90’nın örümceklerini alıyor.

Şu anda saymadığım birçok branşlarda başarılı olanlara, ‘dereceye girsinler ya da girmesinler’ sporcu deniliyor. Yani, birazcık yeteneğiniz varsa ve şartlarınız müsaitse, zirvede olur mu, olmaz mı, orasını tahmin edemem ama sporcu olunur sonuçta…

Buraya kadar tamam da adam gibi adam olmak nasıl oluyor? Burada daha önceleri sizlere sunduğum bir makalemden alıntı yapmayı düşünüyorum izninizle…

‘…Adam gibi adam olmak kolay olsaydı, bizi insanlıktan çıkaran, insan olduğumuzu unutturan o muhteşem zaaflarımıza izin verir miydik? Egolarımızla dirsek temasında olur muyduk?

Eğer kolay olsaydı, kendimiz için yapılmasına izin vermediğimiz nahoş yaklaşımları başkalarına reva görür müydük? Onların zarar görmesini ister miydik?

Eğer kolay olsaydı, Sporda ve normal yaşamda “Nasılsa ben köprüyü geçtim” şimdi köprüleri atmanın zamanı ya da şike, doping yapmanın zamanıdır der miydik? Sporcuların yok olmalarını seyredebilir miydik?

Eğer kolay olsaydı, Futbolda centilmenliği, kardeşliği yok etme uğruna geceyi gündüze çevirir miydik? Birbirimizi kandırmaya çalışıp çukurunu kazar mıydık? Daha sonra da “iyi adamdı, yanlış yapmışlar” diyerek timsah gözyaşları döker miydik?

Efendim, adam gibi adam olmanın zorluğuna yarın devem edelim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here