Spor Yapmanın Erdemi (4)

0
19

Değerli okurlarım, “Sağlıklı Yaşam” uğruna yapılan sporlardan bahsetmiştik ve devam ediyoruz. Tenis diyeceğim ama şehrimizde benim bildiğim birkaç tane “Tenis Kortu” var. Tenis kulübü başta olmak üzere bazı Sitelerde ve spor komplekslerinde! Dahası var mı bilmiyorum.

Her köşe başında, özel hastane misali, tenis kortları bulunsa bile, öncelikle raketi tutmayı bilmek lazım. Tenisçi yaralanmaları, düzgün olmayan servis tekniği nedeniyle omuz kasları ve kol kaslarında yırtıklar oluşabilmektedir.

İşte bu noktada ısınma hareketlerinden bahsedelim. Sportif faaliyet öncesi yapılan vücut ısınma egzersizleri, kas ve eklem germe egzersizleri, sporcunun sakatlanma riskini azaltmaktadır.

Spor yapacağım demek kolay da, uygulaması yürek ister. Uzun yıllar önce şehir merkezinden Sarıseki’ye koşarak gidip gelirdim ve bunu her gün yapardım. Muhtemelen şu anki sağlığımı da yaptığım o spora borçluyum diyebilirim. Ancak, sizlere öyle zor olan uzun mesafe koşusu önermeyeceğim. Önereceğim spor şeffaf, sıcakkanlı ve de masrafsız. Yararlanabilmek için en önemli koşul, yaparken zevk almak, heyecan duymak, o kadar…

Sizlere “yürüyüş” öneriyorum. Teçhizatlar şunlar, eski-yeni söz konusu değil, eşofman ve spor ayakkabısı. Güneşli havalarda bir şapka olabilir. Çok sıcak ve yağışlı havalarda spor yapılmaz bildiğiniz gibi. Çalışanlar için sabah erken saatler de olabilir, iş çıkışı da!

Yürüyüşe başlamadan önce kendinize bir parkur belirlemişsinizdir. Sakin bir yer olsun, fakat bu spor en azından yarım saat olmalı. En azından ilk gün için. En düşük tempoyla yürüyüşe başlayacaksınız ve bu tempo ortalama on dakika sürecektir. Giderek temponuzu yavaş-yavaş artırabilirsiniz. İlk günlerde düşük tempo ile yürümekte fayda var.

Spordan zevk almazsanız, heyecan duymazsanız, yaptığınız spordan bıkkınlık duyuyorsanız; hiç yapmayın, bir fayda sağlamaz. Yürüyüşün tadını çıkaracaksınız. Attığınız ter, eşofmanın da dışına çıkacak ve bundan zevk alacaksınız!

Bir örnek vereyim. Tava içine bir kaşık yağ koyuyorsunuz ve durup dururken yağın erimesini bekliyorsunuz, olacak şey mi? Ne yapmanız gerekiyor? Önce ocağı yakacak, tavayı üzerine koyacaksınız. O sıcaklıkta tava ısınacak ve yağ da eriyecek. Siz terlemezseniz ve eşofmanınız terden ıslanmazsa yağlarınız erir mi?

Yürüyüş, sadece kilo vermek için yapılmaz. Sağlıklı kalmak, güçlü, dingin, yani kondisyon kazanmak için de yapılır. Böyle olunca da doğal olarak kilonuzu kontrol altına almış oluyorsunuz.

Yürüyüş sporu ile bugüne kadar tahmin ediyorum çok sayıda makalem yayınlandı. Ancak, okurlarım çok ısrar ettiler ve faydalı olmak için biraz da ayrıntıya girdim. Umarım faydalı olmuşumdur.

Hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, şeker hastalığı, şişmanlık ve kanser riskini uzaklaştırmak gibi özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, spor yaparken salgılanan endorfin hormonu, mutlu birer birey olmamızı da sağlayacaktır.

Yürüyüş deyip geçmeyin, bakın nelere kadirmiş. Yine de sevmek de, âşık olmak da sağlık yönünden çok büyük faydalar bulunmaktadır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here