Spor Ruhu Temizler (5)

0
58

Değerli Okurlarım, bugün de sizlerle konumuzun özünü teşkil eden ve yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olması gereken egzersizlerden ve özellikle masrafsız, fazla yorucu olmayan herkesin yapabileceği bazı sportif yaklaşımlardan söz edeceğim. Arşivimi karıştırsam, eminim bu konuya en azından iki kez sizlere sunmuşumdur. Burada daha önce yazmış olmak değil, kilolu olan gençlerin istekleri doğrultusunda tekrar gündeme getirmek benim için çok önemli. Şu günlerde deniz evimdeyim ve siteye (Kardelen Sitesi) yazlığa gelen bazı yazlıkçıların maşallah basenleri ve göbekleri yerinde!

Sorularının en başında; -“Öcal Hocam nasıl kilo veririz” sorusu ağırlıklı… Şimdi kalkıp da boğazınıza sahip olun, az yiyin demek, soruna çözüm değil. Üç beyazı ve yağlı yemekleri görmezden gelin, onlara fazla itibar etmeyin desem yine onlar için bir şey ifade etmeyecek. Onların amaçlarını anlıyorum, kendilerine spor yaptırmamı istiyorlar. Onlar 15-20 yaş arasında, bana gelince neredeyse ömrümün yarısını kat etmiş bir kişiyim. Sonuçta, ben önde, bütün gençler arkamda Kardelen Sitesini 8-10 tur atıyoruz. İlk gün adalelerim benden şikâyetçi oldu ama giderek her şey rayına oturdu. Onlar da memnun, bende!

Efendim, anlatmak istediğim şunlardan ibaret olacaktır. Bu sözlerim ayakta durabilen herkes için geçerlidir. Benim bir köpeğim var, oda benimle sitenin etrafını ağzından salyalar akıtarak azimle turluyor. Demek ki spor yapmak hayvanlar için de geçerli. Bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre zaman geçiren çocuklarda ve gençlerde obezite (aşırı şişmanlık) riski artıyor. Bu nedenle, çocukların ve gençlerin gelişimi için spor yapma alışkanlığının kazandırılması oldukça etkili. Spor, çocukların hem fiziksel, hem de sosyal yönden gelişime katkıda bulunduğunu söylememizde hiçbir sakınca yoktur, tamamıyla doğrudur. Bunları bildiğimiz içinde o gençlere “Hayır” diyemiyoruz.

Spor yapan çocuklar öncelikle şunları kazanırlar: Bireysel sporlar çocukların ve gençlerin özgüvenlerinin gelişimine katkıda bulunurken, takım sporları yardımlaşmayı, takım halinde hareket etmeyi ve bununla beraber bireysel hırsların takımın önüne geçmesini kontrol etmeyi geliştirir. Spor yapan çocuklar ve gençler, zamanı doğru kullanmayı öğrendiklerinden, okullarında da başarılı olurlar. Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kuvvet ve dayanıklığı artar, kemik gelişimi olumlu yönde etkilenir, kilo kontrolü sağlanır. Spor ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda erişkin dönemde gelişebilecek kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer sağlık problemlerinin gelişimi önlenebilir.

Sonuç olarak, asansörü kullanmazsanız, arabanızı iş yerinizin biraz berisinde bırakıp, az da olsa yürürseniz, özellikle akşam yemeklerini meyve ve salata ile geçiştirmeyi başarabilirseniz, dünyanın en sağlıklı insanlardan birisi olduğunuza inanabilirsiniz. Sporun güzellikleri ve faydaları saymakla bitmez. Bu işi bilerek, isteyerek gerçekten içine sindirenler, mutluluğu bir kulpundan yakalamışlardır bana göre. Bu güzellikler için, “Ben de spor yazarı oldum ya…”

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here