Spor Ruhu Temizler (4)

0
38

Değerli okurlarım, bazı ifadeleri sık-sık kullandım ve bunun farkındayım. Attığım başlığın ne anlama geldiğini anlatamazsam ne söylüyorsam, neler öneriyorsam hepsi havada kalır. “Spor ruhu temizler” diyorum ve de ısrarla. Sadece ruhumu temizler? Hayır, sadece ruhu temizlemez, aynı zamanda sizi toplumda temayüz etmiş bir kişi haline getirir.

Spor ruhu temizler, bu çok doğru… Ömrünü sporla geçiren bir fani olarak diyorum ki, kullandığım bu ifadeyi aklınızdan çıkarmayın. Koşan ya da yürüyen bir kişi, bir an bile olumsuz şeyler düşünemez. Bunu yürekten söylüyorum. İnanmanızı dilerim. Zaten, spora yatkın, sporu yüreğinde hisseden bir kişi, sofradan doymadan kalktığı gibi, genel olarak kilo sorunu yaşamaz, içinden kötülük geçmez ve yaptığı aktivite ile yardımsever ve gönül insanı olur.

Spor ruhu temizler ve sağlığa en yakın basamaktır… İnsanların yakasına yapışan kötü hastalıklar vardır bildiğiniz gibi. Doktor kontrolü ve alınan bir iki hapla bunlar yok edilmez. Sevdiğiniz ya da bünyenize uygun sporu yaptığınızda bu hastalıklar yerinde sayar. Aynaya baktığımızda çok iyi şeyler göremeyiz. Çünkü aynalar yalan söylemezler. Gerçekleri de kabullenmek işimize gelmiyor.

Yaşamımız ekmeğe dayalı geçiyor ve bu bir gerçek. Üç beyazdan uzak durmakla bile sağlığımızı olumlu yönde etkileyebiliriz. Bunun için ne yapmamız gerekiyor? Beslenme alışkanlığımızı değiştirebiliriz. Öğün atlamak olmayacak ama sabah kahvaltısına devam. Bu arada sporla dirsek temasında olalım. Aynada kendimizi beğenmek için neler yapmalıyız? Lokmaları yavaş-yavaş çiğneyin, az yemeğe özen gösterin, insanlara art niyetli olmayın, yeşilliği, salatayı artık söylemiyorum. Milleti soğana bile muhtaç ettiler. Onların yatacak yeri var mı?

Aktif yaşamda bazı şeylerin farkına varılamayabilir. Yaş ilerleyince bazı rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Bir ölçüde emeklilikten söz etmeye çalışıyorum. Emekli olmak ikinci bir yaşama başlamak demektir. Bir köşeye oturup ölümü beklemek değildir. O güzel yılların hakkını verip, tadını çıkarmak gerekmez mi? Bana göre gerekir!

Gönlünüz dolu olsun, sevmeyi bilin, maziye takılmayın. Güzel giyinin, bir şeyler karalayın, komik filmler izleyin, futbol maçlarını da göz ardı etmeyin, ayda bir iki kez terleyinceye kadar toprakla uğraşın, sigara içmeyin ama haftada en azından iki defa bulut renkli lezzete merhaba deyin.

Her şeyin bir çözümü vardır ve bulunuyor da. Sağlık da olmuyor. Sağlığımız milli piyangodan çıkmıyor. Yaşamımız, sağlığımız bize aittir. Bu nedenle, sağlıklı kalabilmek için spordan vazgeçmeyelim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here