Spor Daima Yüceltir (1)

0
44

Değerli okurlarım, yıllardan beri sizlerle beraberim ve genel olarak sizin arzularınız doğrultusunda yazmaya özen gösteriyorum. Sizlerle karşılaştığım yerlerde memnuniyetinizi belli ediyorsunuz ya, engelli kardeşlerimin de sağ olsunlar telefonları hiç eksik olmuyor.

Bu günkü konumuza gelince, başlıktan da anlaşılacağı gibi, çok yönlü bir makale sunmaya çalışacağım. Neler yok ki bu makalede… Spor yapalım ama kurallısını! 80 yıllık bir spor abidesi! Sizlere zaman-zaman sözünü ettiğim liderlik ama bu liderlik başka liderlik! Ayrıca, hani bazen sık-sık duyarız. Takım ruhu, kişilik ruhu falan. Bu ruh konusunda da size bilgiler sunacağım.

Futbol sahalarında kolunda kaptanlık bandı olan takımın da lideri olarak bilinir. Bu görevi layıkıyla yapanlar vardır ama birçokları hava. Birde iş hayatımıza göz atalım. İş hayatında beynin sol tarafının temsil ettiği söylenen matematik ve mantık zekâsı kadar, sağ tarafının temsil ettiği duygusal zekânın da önemli olduğu anlaşıldığından beri iş hayatında yeni bir kavram çıktı: LİDERLİK!

Bu nedenle, sporla birlikte yönetimlerle de liderliğe özel bir ilgi duymaya başladı, bu konu konuşuluyor ve de tartışılıyor. Yöneticilerin klasik “planla, uygula, kontrol et, düzelt” şeklindeki bu görevleri yanında “gönülleri fethet” fonksiyonlarının lüzumu önemle vurgulanıyor. Ancak, bu konuya uzun yıllardır kafa yoran biri olarak, epeyce zamandır tespit ettiğim bir yanlışı gündemimize getirmek istiyorum.

VE DİYORUM Kİ; LİDERLİK SADECE ÜST YÖNETİME AİT BİR İŞ DEĞİLDİR…

Yine futbol ya da basketçi takılarımızı ele alalım. Onlar hep gündem oluşturuyorlar da ondan… Takımda antrenör ve teknik direktörün uzun süreler emek verdiği ve taktik dersleriyle hazırlanan takıma sahaya çıkmadan önce kulüp başkanı, sahaya çıkaran teknik direktör, sahaya çıktıktan sonra da takım kaptanı tarafından liderlik edileceği bilinir ve söylenir. Genel olarak tamamen doğrudur.

Doğru olmasına doğru da biz böyle takım kaptanları tanırız ki, kulübedeki yedek oyuncu kadar etkisi yoktur. Böyle şey olur mu? Tabi ki olur. Alt yapıdan gelmiştir ve takımın kıdemlisidir. Ondan dolayı da kaptanlık pazubandı ona verilmiştir. Bütün mesele bu, bu kadar da basit! Hele kırk yılın başında takımını da kurtarmışsa ondan iyi kaptan olmaz. Öyle değerlendiriliyor.

Oysa bu liderlik rolleri oyun aralarında da ve oyun sahasında da devam eder. Fakat oyun esnasında tüm oyuncuların takıma liderlik ettiği pek göze çarpmaz. Ama bazı oyuncular ara sıra, bazıları ise devamlı olarak diğer oyunculara liderlik ettiği gözlemlenir. Burada noktalayalım, yarın devam ederiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here