“Solunum Yolu Rahatsızlığı Belirtileri Gösteren Kişilerle Yakın Temastan Kaçınılmalıdır”

0
65

Özel Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor; “Solunum Yolu Rahatsızlığı Belirtileri Gösteren Kişilerle Yakın Temastan Kaçınılmalıdır”

Özel Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hast. ve Kl. Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, son günlerde çok konuşulan ‘Koronavirüs’ü hakkında açıklamalarda bulundu.

Yeni Koronavirüs’ün ilk defa 29 Aralık 2019’da Çin’in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edilmesiyle gündeme geldiğini kaydeden Motor; “31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu vakalar hakkında bilgilendirilmiştir. Çinli uzmanlarca yapılan araştırmalar sonucu  7 Ocak 2020’de yeni bir Koronavirüs etken olarak tanımlanmış ve 2019-nCoV olarak adlandırılmıştır. 2019-nCoV genomunun SARS Koronavirüsüyle %70 benzerlik göstermesi nedeni ile Yeni Koronavirüs resmi olarak SARSCoV-2 olarak adlandırılmış, yol açtığı hastalığın adı Covid-19 olarak belirlenmiştir” dedi.

Koronavirüslerin, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan geniş bir virüs ailesi olduğunu belirten Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor; “Hayvanlar arasında dolaşan Koronavirüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra olmaktadır. Koronavirüsler  insanlarda soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabilirken; hayvanlardan insanlara bulaşan MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi daha şiddetli hastalıklara da neden olabilmektedirler. Hayvanlardan bulaşmış olabileceği düşünülen Yeni Koronavirüs solunum hastalığına neden olmakta ve genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra insandan insana bulaşabilmektedir. Hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan solunum yolu damlacıkları veya burun akıntısı ile kirlenen çevreye temas ile bu bulaş mümkündür. Covid -19 için kuluçka dönemi 2-14 gün arasında değişmektedir.

En sık görülen enfeksiyon belirtileri; burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğüdür. Daha ciddi vakalarda pnömoni, ciddi akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilmektedir. 17 Şubat 2020 tarihi itibari ile Covid-19 enfeksiyonuna yakalananların sayısı 71440, ölenlerin sayısı ise 1775 olarak açıklanmıştır.

Hastalıktan korunmak için henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması yer almaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsleri vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV’ten değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi gerekmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here