SHD’den Emniyet Müdürüne Suç Duyurusu

0
199

shd açıklama1İskenderun Sosyal Haklar Derneği (SHD), Cumhuriyet Başsavcılığı’na, İskenderun Emniyet Müdürü Zeki Balcı hakkında “Görevi Kötüye Kullanma, Anayasal ve Demokratik Hakların Kullanılmasını Engelleme, Taciz ve Kamu Güvenliğini Tehlikeye Düşürmek” konularında suç duyurusunda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde KESK, DİSK TBB ve TMMOB ile meslek odalarının ortaklaşa düzenledikleri basın açıklamasının emniyet ekipleri tarafından izinsiz olduğu gerekçesi ile engellenmesi olayının ardından savcılığa suç duyurusunda bulunan Sosyal Haklar Derneği üyelerinden Avukat Bülent Akbay ve Mübarek Berkyürek, kent barışının tehlikeye atıldığını savundu.

Anayasada güvence altına alınan temel haklardan olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, ifade özgürlüğünün kolektif bir biçimde kullanılmasının ve bireylerin düşüncelerini aktarmasının en etkin aracı olduğu için, demokratik bir hukuk devletinde toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olduğunun altını çizen Avukat Akbay; “Silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı amaçlarla yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşleri barışçıl nitelikte gösterilerdir. Toplantı ve gösteri özgürlüğü, bireylerin düşüncelerini açığa vurmak amacıyla toplanabilmelerini ve yürüyüş ya da başka yöntemlerle gösteri yapabilmelerini öngören özgürlüktür.

shd açıklama2

Demokrasilerde en güçlü siyasal mücadele araçlarından biri olan toplantı ve gösteri özgürlüğü 19. yüzyıldan bu yana birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de anayasayla güvence altına alınmıştır. Bu güvence AHİM kararlarında da açıkça ifade edildiği gibi toplantı ve gösteri yapma yerinin de özgürce belirlenmesini kapsamaktadır.

Diğer yandan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak için yetkili makamlardan izin almak gerekmez. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için sadece bildirimde bulunmak yeterlidir. Bildirimin amacı, öncelikle katılımcıların güvenliğini sağlamaya yönelik önlemlerin alınması olduğu kadar, çevre ve trafik düzeninin korunmasını sağlamaya yöneliktir. Şüpheli kanundaki  “bildirim” ibaresini, izin olarak algılamakta ve anayasal bir hakkın kısıtlanması için “ bahane” olarak kullanmıştır” dedi ve Emniyet Müdürü Zeki Balcı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here