Sakatlık Süresi Uzarsa (5)

0
53

Değerli okurlarım, sporcu olsun ya da olmasın rahatsızlıkların uzaması günlük yaşamı etkilediğinden sıkıntı yaratır. Sporcuların özellikle yıldız futbolcuların sakatlanması ve bu sakatlığın normalden fazla uzaması, takımını, yöneticilerini ve taraftarlarını ters yönde etkiler. Sadece rakipler fazla üzülmez o kadar.

Sakatlığı uzayan sporcuların bu olaydan dolayı en fazla kendisi zarardadır. Sakatlık süresi üç hafta ise, takıma dönmesi bir ayı geçer. Ölü sezona giriliyorsa sorun yok. Takım kümede kalma mücadelesi veriyorsa, bir üst lige çıkmaya çalışıyorsa, önemli bir turnuvaya iştirak edecekse, bu gibi hallerde önemli bir futbolcunun eksikliği takım adına büyük kayıptır.

Bir oyuncusu sakat diye hafta sonu oynanacak müsabakaya eksik çıkacak değil. Bunların hepsi de futbolda normal hadiseler. Ancak, bazı oyuncularda gereksiz yere kart görürler. Sakatlık, hastalık ve görülen kartlar, o takımı zaafa uğratan hadiselerdir. Büyük ölçüde maddi manevi kayıplara neden olur.

Bu nedenle, profesyonel ya da amatör, hangisi olursa olsun… Neler yapmalılar? Hassasiyet gösterecekleri konular hangileridir?

Uykularından fedakarlık etmemeleri, gece hayatının tadını kaçırmamaları, takım arkadaşlarıyla, rakipleriyle, hakemlerle, hangi spor dalında olursa olsun, bu saydıklarım olmazsa olmazlardır. Nedense bazı sporcularımız da bunun aksini yapıyorlar. Kurallara uyanlarla uymayanları karşılaştırdığımızda karşımıza kültür ve eğitim çıkıyor. Bir de bunlara hazımlığı ekleyecek olursak bazı şeyler birden bire boyut kazanmış olur.

Gerçekçi olmamız gerekirse, yeteneğinden dolayı 20’lik bir sporcuyu milli takıma seçersen ve buna paralel olarak yedi sülalesine yetecek kadar transfer ücreti kazanırsa, bu sporcu sadece zengin olduğunu bilir de, parayı nerelere harcayacağını bilemez. Bunlara razı olduk da, bir de paradan dolayı havalara girerse, işte o zaman başı beladan kurtulmaz. Örnek vermeyeceğim, herkes biliyor da ondan.

Spor ahlakını özümlemiş, iyi bir aile terbiyesi görmüş sporcular daima saygındır. Hangi pozisyonda olursa olsun, rakipleri saygıyla yaklaşır.

Bunca yıllık meslek hayatımda ve futbol oynadığım yıllardı çok önemli hadiselere tanık oldum. Unuttuklarım var ama unutmadıklarım da bulunmakta. Rakiplerine art niyetsiz, bakış açısı düzgün olan sporcular ufak tefek sakatlıklar dışında, boyut kazanan sakatlıklara maruz kalmıyorlar. Tahmin ettiğiniz gibi, bunun önemli bir nedeni olmalı. Centilmenlik, efendilik her konuda olduğu gibi, sporda da geçerlidir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here