Rakip Ataklara Karşı (4)

0
20

Değerli okurlarım, takımların “başarılı” olmaları üst liglere tırmanmalar şeklinde yorumlanabilir. Bir takım veya kulüp, kendi küllerinden doğmadığı, Altyapıya önem vermediği sürece bulunduğu ligin kıdemlisi olur. Alt yapıların kuruluş amacı vardır. Gençlere sıcak bakmak, onlara fırsat tanımak, o kulübe maddi-manevi çok şey kazandırır.

Şimdi bunları başka bir zamana bırakalım ve şu an ki konumuza dönelim Tüm futbol takımlarının bilmesi gereken önemli bir hususa dikkat çekelim… Hücum oynayan takımlara karşı önlemler:

*Defansı eksiltmeden aksine orta saha elemanlarını geriye çekip defansla irtibatlandırmak ve forvetin de rakip defansa pres yapmasını sağlamak. *Öyle ya da böyle top kapıldığında, en hızlı oyuncunun bulunduğu tarafa derinlemesine, emniyetli bir biçimde göndermek, *Adam markajını kusursuz yapıp, rakibe boş alan bırakmamak, özellikle göbekten zafiyet yaşamamak. *Tek pasla orta saha geçmek, rakibin üç dört oyuncusu eksiltmek anlamı taşıdığından, derinlemesine paslara önem vermek. Şimdilerde o türden paslara “TEK PAS” deniliyor.

Şöyle bir genelleme yapabiliriz: Hücum yapmanın da, rakip atakları karşılamanın da raconu vardır. Ezbere olmaz! Zamana oynayan takımların amacı bir puan içindir ve de golsüz beraberlik söz konusudur.

RAKİBİN KATI DEFANSI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Uzatmaları saymayacak olursak, bir müsabakanın doksan dakika olduğunu biliyoruz. 90 dakikayı 15-20 dakikaya sıkıştırmanın gereği yoktur. Sakatlıklar olmadan, kartlar görülmeden o defans çözülür ve de müsabaka kazanılır.

Örneğin, top kaybedildiğinde, kaybedildiği bölgeden başlayarak telaşa kapılmadan kendi defansımıza doğru pres yapılır. Düşüncelerimizi maddeler halinde sıralayacak olursak;

*Defansı kendi ceza alanının önünde kurarak, yarı alanda uzun paslar (yanlamasına) yapmak, üçgenler halinde, hem rakibin dikkatini dağıtmak ve hem de atak hazırlığı içinde bulunmak, *Hava hakimiyeti rakipteyse, topu yerden oynayarak uzun paslarla rakibin dengesini bozmak, *Boş alanları iyi değerlendirerek uç beklerde (sağ ve sol bek) hücumda çoğalıp, rakibe hata yaptırmak.

*Rakip zamana ve bir puana oynadığına göre, yukarıda söylediğim gibi, yarı alanda top çevirerek, rakibin orta alan elemanlarını ve özellikle liberolarını görev yerlerinden uzaklaştırmak, *Liberolar genel olarak donanımlı oyunculardır. Bu nedenle ona sıkı pres yaparak oyundan düşürmek gerekmektedir.

Futbolda geliştirilen sistemler, yapılan varyasyonlar “GOL” yapmak içim düşünülmüştür. Çünkü “GOL” futbolun meyvesidir. Gollü beraberliklere diyeceğimiz yoktur ama golsüz beraberlikle sonuçlanan müsabakaların çoğu sıkıcıdır.

Futbolda korku diye bir hadise yaşanmamalıdır. Amatörlerin çektiği çileyi de anlatmama gerek yok, onlarda biraz çile çekerler ama sonunda başarılı olurlar diye düşünmekteyim.

Atak yapmak, yada rakip hücumları karşılamak adına, bizim bilgimize başvuran amatör takımlarımızın bazı hocalarının dileklerini az da olsa yerine getirdiğimizi düşünüyorum. İskenderun Gazetemizin kapıları daima onlara açıktır. Bilmelerinde fayda var.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here