Patriotlar, Tehlike Altındaki Hatay’ı Korumuyor

0
63

patriotlar1Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de konuşlandırılan 6 Patriot bataryasının Türkiye’nin Güneydoğusu’nun büyük bir bölümünü kapsamadığı gibi, Suriye’deki çatışmaların yanı başındaki Hatay’ı dahi koruyamadığı iddia edildi.

İngiliz Birleşik Kraliyet Enstitüsü (RUSI)’de araştırma görevlisi olan Shashank Joshi ve Türkiye’deki düşünce kuruluşu EDAM’da Silahsızlandırma Programı direktörü Aaron Stein hazırlanan ve Vatan Gazetesi tarafından yayınlanan haritaya göre Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’e konuşlandırılan Patriot füze bataryaları sadece bu şehirleri ve etrafını koruyor.

Suriyeli göçmenlere ev sahipliği yapan ve geçmişte birçok kez Esad rejimi güçlerinin ateşi altında kalan ilimiz ise, riskli konumuna rağmen Patriotların şemsiyesi altında değil ve Suriye’den gelebilecek uzun menzilli ve kimyasal başlıklı füzeye karşı savunması yok.

Geçen hafta bölgeye giden Suriye uzmanı ABD’li Michael Weiss, Patriot bataryalarını gönderenlerin tek amaçlarının İncirlik’teki NATO üssünü korumak olduğunu savundu. Weiss Hatay’ın güneyini de ziyaret ettiği gezisinde, Suriye’den gelen top atışlarının Türkiye topraklarının 15 ila 20 km içerisindeki alanları yaktığını resimlediğini ve Ankara’nın bu atışlardan bazılarını bildirmediğini sandığını ifade etti. Patriotların koruduğu bölgeleri haritaya döken Stein ise patriotların şu anki konumu itibariyle Hatay’ı ve Türkiye’nin güneydoğusunun büyük bir bölümünü korumadığının görüldüğünü söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here