Olmaz Kardeşim Olmaz! -Hassas Kelam-İlyas Edip TERBİYELİ

0
131

Hassas Kelam
İlyas Edip TERBİYELİ

Bir süredir, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) kampusuna yapılması planlanan ‘Stat Projesi’ ile mevcut olan İskenderun 5 Temmuz Stadının yıkılarak yerine düşünülen ‘Millet Parkı Projesi’, İskenderun kamuoyunu meşgul etmekte.

Öncelikle şunu söylemek gerekirse; İskenderun adına iki güzel proje! Güzel olmasına güzel de yer planlaması olarak ne derece verimli olur bunu bir de biz değerlendirelim istedik. Sorulması gereken şu; ‘Yeni bir ‘Stat’ için İSTE Kampusu ne kadar doğru bir yer?’

İskenderun halkının bir kısmı da alınan bu kararlara tepkili! İskenderun’a tabi ki güzel bir stat kazandırmak harika bir proje ama İskenderun Teknik Üniversitesi’nin yerleşkesi içinde bu proje için planlanma yapmak pek hoş değil!

Neden değil?..

1-Yarın Üniversitemiz için yeni fakültelere ve bu fakülteler için yeni binalara ihtiyaç duyulduğunda, bu fakülte binaları için İSTE’ye ne kadar bir alan kalacak? Ya da yer kalacak mı? Fakülte yerleşkelerinde elbette ki Futbolun yanı sıra, Basketbol, Voleybol veya diğer branşlar için spor alanları olur ama bu spor alanları sadece öğrencilerin faydalanabileceği veya bir başka üniversite ile birlikte yapılacak spor faaliyetlerine ev sahipliği yapacak cinstendir. Şehir Stadı olarak kullanmak pek akıllıca değildir.

2-İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Kampusu artık şehir merkezi konumunda bir yerdedir. E-5 yolu üzerinde zaten dar alana sıkışmış bir yerdir. Ola ki İskenderun’umuzun futbol takımı olan 5 Temmuz İskenderunspor, Bölgesel Amatör Lig’den bir üst liglere, 3. veya 2. Lige çıktığında buraya yapılacak olan stat ne derece yeterli olacaktır? Şehir içinden veya şehir dışından gelen taraftarların araçları için park sorunu nasıl giderilecektir?

Şunu net olarak söyleyebilirim ki; kesinlikle yeterli olmayacak ve yakın gelecekte büyük park sorunları yaşanacak!

3-Son yıllarda birçok Büyükşehir’de, İlde ve İlçelerde ‘Devasa Stat Projeleri’ hayata geçirilmiş ve ülkemize muhteşem statlar kazandırılmıştır. Kısa bir araştırma yapılırsa bu devasa projelerin kent merkezlerine uzak ancak ulaşım yönünden aksaklık yaşanmayacak yerlerde projelendirildiği görülecektir. Peki, İskenderun’da bu kadar sıkışıklığın içine bir de ‘Stat Projesi’ sıkıştırmak bu kente ihanet etmek değil de nedir? Böyle bir projenin ya eski stadın yerine ya da daha elverişli bir yere yapılması gereklidir.

Eski stadın yıkılarak yerine Millet Parkı yapılması konusuna gelince, İskenderun halkının bu konuda da çekinceleri vardır. Kent halkı ‘Buraya gerçekten park yapılacak mı yoksa rant uğruna başkalarına peşkeş mi çekilecek?’ sorularını birbirine sıkça soruyor ve cevap arıyor.

Olmaz kardeşim olmaz! Bu projeler kente uymaz!

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın bu projeleri yeniden gözden geçireceğine ve gerekirse İskenderun halkı için düşünülen projelerden vazgeçeceğine, daha uygun ve akılcı bir proje yapacağına inancım tamdır.

Topraklarının küçültülerek zaten bir avuç kalan ‘Tarihi’ kentimize artık zarar vermeyelim!

Bir dip not olarak şunu da söylemeliyim. Gelin, Arsuz ve Belen taraflarında bizden alınan topraklarımızın en azından bir bölümünü geri alalım, bu güzel projelerimizi buralarda değerlendirelim. Ne dersiniz?

Kalın sağlıcakla…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here