Mutlu; “Bu Anlayışla İskenderun Yönetilemez!”

0
132

CHP Belediye Meclis Grubu, Meclisin Çalışmalarını Değerlendirdi

İskenderun Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Grubu, parti binasında bir basın toplantısı düzenleyerek gerçekleşen meclis toplantıları ve alınan kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

CHP İlçe Başkanı ve Meclis Başkanı Yusuf Mansuroğlu başkanlığında partililerin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında ilk olarak söz alan Mansuroğlu; “Seçimden sonra belediye başkanına gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaretimizde İskenderun yararına olacak her projede destekçiniziz demiştik. Ancak belediye yönetimi ve başkanı tüm kararları keyfi bir şekilde kendi bünyesinde toplamak ve İskenderun’u tek başına yönetmek gibi bir iddiaya sahip! Bizlerde Belediye Meclis grubu ile beraber bu yapılan antidemokratik uygulamalara ve İskenderun’u parsel-parsel satma niyetine karşı dimdik ayaktayız, karşısındayız” diye konuştu.

Daha sonra konuşan CHP Meclis Grup Başkan Vekili Ali Mutlu, bugüne kadar kabul ve red ettikleri gündem maddeleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Kamu yararı olan her çalışmaya destek vereceklerini kaydeden Mutlu, mevcut belediye yönetimine eleştirilerde bulunarak; “AKP’nin genel bir yapısı var. 18 yıldır bu ülkede AKP’nin yaptığı bir yatırım yok. 90 yıllık cumhuriyetin bütün değerlerini teker-teker satarak bugüne geldiler. Kurulan bir fabrika yok, tüketici bir toplum olduk, asla ve asla üretime yönelik bir çabaları yok, mevcutları satarak idare ettiler. Bu genel anlayış yerele yansıdı. Hazırı saat onu yemeye devam et.

Gönül Belediyeciliği Dediler, Gönül Belediyeciliği Kalmadı

Biz 250.000 İskenderunlunun hak ve menfaatlerini savunmak için ilçe örgütümüzle, Belediye Meclis grubumuzla, partililerimiz ile yola çıktık. Bu anlamda da İskenderun Belediyesinde yaşanacak en ufak bir olumsuzluğa, İskenderun halkının menfaatine olmayan hiçbir şeye müsaade etmeyeceğimizi de söyledik. Ama şunu da yapmadık. İlk günden çıkıp da muhalefet etmedik. Niyeti görmek zorundaydık, ne yapmak istiyorlar, sosyal belediyecilik var mı yok mu gözlemledik. Gönül belediyeciliği dediler, gönül belediyeciliği kalmadı. Sadece İskenderun halkına ait olan malları satmak üzere gelen bir anlayış var. Geldikleri günden itibaren var olan gayrimenkullerin satışı ile ilgilenmeye başladılar. Belediyelerin amacı halka hizmet etmektir, kamuya hizmet etmektir, belediyeye ait olan gayrimenkulü satmak değildir. Biz bu yanlışların karşısında durduk” diye konuştu.

Kızlar Manastırını Anıt Olarak Tescillettirdik

Soğukoluk’ta bulunan Kızlar Manastırı’nın satış yetkisinin belediye başkanına verilmesinin ardından konuyu Anıtlar Yüksek Kuruluna taşıdıklarını hatırlatan Mutlu, Kızlar Manastırı’nın Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Anıt olarak tescillendiğini müjdeledi.

Her meclis toplantısı öncesinde parti binasında ilçe başkanıyla bir araya gelerek gündem maddeleri hakkında istişareler yaptıklarını ve birlikte karar aldıklarını da sözlerine ekleyen Mutlu; “Kamu yararına gelen tüm önerileri, talepleri meclis grubumuzla, ilçe yönetimi ile değerlendirerek karar verdik. Örneğin yaşlılarla ilgili belediye sosyal tesislerinde çay ve kahvenin bedava verilmesi yönünde bir anlayış geldiği zaman biz herkesten önce evet dedik. Çünkü bu sosyal belediyeciliğin bir parçasıydı.

 Onun dışında belediyenin mallarını, mülklerini koşulsuz bütün yetkileri tekelde toplayarak, meclise ihtiyaç duymadan, meclisin gündemine getirmeden bir başkalarına devretmek, kiralamak şeklinde toptancı bir anlayışla karşımıza çıktılar. Biz bu toptancı anlayışı reddettik. Bunların bir kısmını yargıya taşıyacağımızı söyledik. Dava dilekçelerimiz hazır” dedi.

Mutlu, 02.12.2019 tarih ve 81, 82, 83 Belediye Meclis Kararlarının iptali için hazırladıkları dilekçeleri basın mensuplarına dağıttı.

Mutlu, söz konusu kararlarda belirtilen belediye bünyesi içindeki sosyal tesisler, spor kompleksleri ve otoparkların sayıları ve nitelikleri ayrıntılı bir şekilde kararda belirtilmeden belediye başkanına sınırsız yetki devri kullanımının kamu yararına ve hukuka uygun olmadığını öne sürdü. Mutlu, itiraz dilekçelerinin mecliste görüşülmemesi halinde süreci yargıya taşıyacaklarını da sözlerine ekledi.

250 Milyon TL’lik Bütçe Hayali Bir Bütçedir

Belediye meclisinde gerçekleştirilen bütçe görüşmelerine de değinen Mutlu, idare tarafından hazırlanan 250 milyon TL’lik bütçenin hayali bir bütçe olduğunu savunarak; “2019 yılı 196 milyonluk bütçe bile tam gerçekleşmemişken, 250 milyon TL’lik şişirilmiş bir bütçeyle geldiler. Biz CHP Grubu olarak 188 Milyon TL’lik gerçekçi bir bütçe hazırladık.

Hazırlanan bütçede kamudan gelecek 82 milyon TL gayrimenkul satışından ise 73 milyon TL gelir görünüyor. Yani İskenderun’da bir şey bırakmayacaklar. Bu 4 yıl içinde belediye binasını da satışa çıkarırlar.

İskenderun Belediyesinin bütçesi 250 milyon faiz giderleri 53 milyon. Bütçenin beşte biri faiz gideri! Nasıl ödeyeceksin? Öyle bir bütçeyle İskenderun idare edilemez. Sonra Sayın Tosyalı diyor ki mal satıp borcumuzu ödeyeceğim. Devletim devlete borcu olur. Vergi borcumu ödeyeceğim diyor. Her sene bir vergi affı gelir. Vergi affı geldiğinde borcun % 50-60’ı silinir kalanı da taksitlendirilir. İskenderun halkının malını satarak niye vergi, sigorta borcunu ödemeye çalışıyorsun? Yapılandır, yapılandırmalarını öde. Bu anlayışla İskenderun yönetilemez!” şeklinde konuştu.

Bazı Ak Partili Meclis Üyeleri de Bazı Kararlara Karşı

Bazı Ak Partili meclis üyelerinin bile bazı kararlara karşı olduklarını ancak bunu dile getiremediklerini kaydeden Mutlu; “Atlı Spor Kulübü’nün yanında çok büyük bir yer var. 17000 metrekarelik bir alan. 20 yıllığına birilerine vereceğim diyor, yetki istiyor. İtiraz ettik reddedilirse mahkemeye taşıyacağız. Söz konusu alan yaklaşık 17.000 metrekare 1/5000’lik planda halihazırda spor alanı olarak geçiyor. Aquapark yapmada bir sıkıntı yok ama halihazırda orada tenis kortları, futbol sahası gibi sosyal belediyecilik anlamında vatandaşın daha ekonomik faydalanabileceği alanlar var. Buralar yıkılıp tekrar yeni baştan bir Aquapark yapmak doğru mu? Aquapark birine verilmiş zaten. Oradaki tesisler varken kullanılması taraftarıyız. Aquapark başka bir yere de yapılabilir zaten sıfırdan yapılacak. Mevcut tesisleri kaybetmemek lazım diye düşünüyoruz.

Bazı maddelerde, ‘yanlış itiraz edin’ diyen AKP’li meclis üyelerimiz var ama biat kültüründen dolayı oy kullanmada olumlu oy kullanıyorlar. İskenderun size de görev verdi, yanlışa siz de yanlış diyin. Bizi konuşturmamaya çalışıyorlar, hemen oylamaya geçelim diyorlar, böyle bir şey yok. O zaman meclise gerek yok. O zaman bütün yetkileri belediye başkanına devredelim meclisi lav edelim. Kayyum ataması devam etsin böyle bir anlayış olmaz.

Biz CHP olarak İskenderun’un menfaatini savunacağız, kimseye rant sağlamayacağız, elimizden geldiğince gördüğümüz her şeyi basına, kamuoyuna yansıtacağız, gerekirse mahkemeye taşıyacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here