MKÜ’de ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Önlenmesi Çalışmaları’ Konferansı Verildi

0
107

mkü-kadına şiddetMustafa Kemal Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADMER) tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda “Kadına Yönelik Şiddet ve Önlenmesi Çalışmaları” adlı konferans düzenlendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Salaçin’in konuşmacı olarak katıldığı programa MKÜ Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Duru, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanlarının yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılışında söz alan Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Şeyma Ay, kadına yönelik şiddetin insan ihlali olduğunu vurguladı. Kadına yönelik şiddet olaylarının önlenmesi için ilk olarak toplumsal anlayışın değişmesi gerektiğinin altını çizen Şeyma Ay, “Anlayış eğitim ile değişir. Hak ve sorumlulukların eşit dağıtılması için kadınların eğitimi çok önemlidir. Eğitimli bireyler kız ve erkek çocuklarına eşit şekilde davrandığı müddetçe, yetişecek yeni nesiller toplumsal cinsiyet eşitliği prensibini benimseyerek ayrımcılığın ortadan kalkmasını sağlayacakları gibi medeni bir toplumu da inşa edecekleridir” diye konuştu.

Programa konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Salaçin ise yapmış olduğu sunumda kadına yönelik şiddet kavramının tarihsel süreç içerisinde aşamalı olarak değiştiğini belirtti. Kadına yönelik şiddeti herkesin çok farklı bir şekilde tanımladığını dile getiren Prof. Dr. Serpil Salaçin, “Kadınlar geçmişte hiçbir sebebi yokken çok büyük acılara maruz kaldılar. Anadolu’da ot toplayan yaraları iyileştiren ebe kadınlar, Fransız İhtilali’nde erkeklerle devrim mücadelesi veren kara çoraplı olarak isimlendirilmiş kadınlar ve daha birçokları kötü olduklarını düşündükleri için erkekler tarafından şiddete uğradılar. Hatta ölüme dahi itilmişlerdir” dedi. Kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak akademik ortamlarda bile yanlış tanımlamaların olduğunu söyleyen Salaçin, kadınlara evde, sokakta, işte kısaca her yerde şiddet uygulandığını ifade etti.

Antakya’da ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nde olmaktan son derece memnun olduğunu söyleyen Salaçin’e KADMER tarafından teşekkür plaketi hediye edildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here