MKÜ Türkiye’de Bir İlk’e İmza Attı

0
84

mkü-vayisoğlu1“Bitki Sağlığı Kliniği” Üretici ve İhracatçının Umudu Olacak

Tarım sektörünün umudu olacak projenin ortağı olan İskenderun Ticaret Borsası, Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Bitki Sağlığı Kliniği” projesinin heyecanını yaşıyor. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi’nde dört profesör ve bir doçentten oluşan bilim heyetinin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı Türkiye’nin ilk Bitki Sağlığı Kliniği, DOĞAKA tarafından da destekleniyor.

İskenderun Ticaret Borsası’nda Genel Sekreter Engin Vayısoğlu’nu ziyaret eden Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi heyeti, Türkiye’nin ilk, Dünya’da da sadece birkaç ülkede bulunan projeyi anlattılar. Tarım sektöründe üretici ve ihracatçıyı umutlandıran Bitki Sağlığı Kliniği projesinin heyecan verici olduğunu belirten İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, üretici ve ihracatçıyı büyük mağduriyetten kurtaracak çalışmayı yürüten bilim heyetine teşekkür etti ve böylesi büyük bir projenin ortağı olmaktan da gurur duyduğunu söyledi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şener Kurt yaptığı açıklamada, tarımsal üretim alanındaki bitki koruma sorunlarına yönelik birebir yerinde çözüm üretebilecek bir proje olduğunu söyledi.

Üretici ve ihracatçıyı rahatlatacak projenin ayrıntılarını anlatan Profesör Doktor Şener Kurt; “Yaklaşık 2 yıldır hazırlık aşamasında olduğumuz bir projedir. Bitki sağlığının kliniğinin kurulması projesi, bölgede üreticilere, çiftçilere ve ihracatçılara hizmet edecek bir proje niteliğinde, 2 yıllık çalışma sonrasında DOĞAKA kalkınma ajansı tarafından kabul edildi. Güdümlü proje kapsamında değerlendirildi ve geçtiğimiz ay kalkınma bakanlığı tarafından onaylandı. Önümüzdeki 12 ay içerisinde bu proje hayata geçiyor. 1 yıl içerisinde fiilen bölgedeki üreticiye hizmet edebilecek hale gelecek. Projenin ayağı Serinyol kampusundaki üniversitemizde kurulacak bir merkezi binayla başlıyor. Buna bağlı gezici klinik dediğimiz laboratuarlarla bir tür bitki hastanesi aslında” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şener Kurt, daha sonra proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here