Mimar Tanın; “Katılımcı Bir Zihniyetle Her Şey Daha Doğru ve Güzel Olur”

0
25

Kentimizin mimarisi konusunda genel bir değerlendirme aldığımız TMMOB Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Koray Tanın, katılımcı bir anlayışla her şeyin daha güzel olabileceğini savundu.

Kentin mimarisi ile alakalı konularda veya imar planlarının oluşturulmasında zaman-zaman görüşlerine başvurulduğunu ancak çoğu zaman da toplantılara davet edilmediklerini aktaran Tanın, konunun uzmanı kişi veya toplulukların katılımıyla yapılacak işlerin, alınacak kararların, daha doğru olacağını söyledi.

Tanın; “Yaşadığımız Kent İskenderun. Her şeyin en iyisini oluşturmak adına çaba gösteriyoruz. Yalnızca bu aksta çalışan elemanlar ya da bu şehri güzelleştirecek, fonksiyonel olan yalnızca biz değiliz. Bu işin belediye aksı var, ekonomik olarak bu oluşturulan imar planları çerçevesinde yapılacak olan inşaatların ekonomisi, malzeme kalitesi, işçiliği, projeye uyumu bunlar da çok önemli. Ama bu belediyenin oluşturacağı imar planlarından başlıyor. Tabii biz belediyemize özellikle imar planları ile alakalı her aşamada, katkı sağlayarak, beraber olacağımızın mesajını her zaman vermiş durumdayız.  Yerelde belediyeler bu konu ile alakalı bazen bizleri davet ediyorlar, bazen davet edilmediğimiz zamanlarda oluyor. Hâlbuki katılımcı bir zihniyetle, katılımcı bir anlayışla her şeyin daha da düzgün bir şekle dönüşeceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Kentimizde uzun yıllardır oluşturulan imar planlarında ciddi sıkıntılar olduğunu ve bunların hep üst üste geldiğini kaydeden Tanın, bunların teker-teker düzeltilmesi gerektiğini belirterek; “İskenderun’da imar planı oluşturulurken yılların birikmişliği var. 40-50 yıllık hatta daha fazla yapılmış olan imar planlarında sıkıntı var. Üst üste katlanarak gelen sıkıntılarda diz boyu. Halbuki bu sıkıntıları aşmak belki de yapılmış olan yanlışların tekrar tekrar düzelmesi ile mümkün olacaktır ama bu da karşılıklı diyaloglardan geçecektir.

İmar planları belki de yapılırken, kent konseyleri oluşturulup, bu kent konseylerinde imar planlarının sergiye çıkıp, muhtarların, mimarlar odasının, TMMOB’nin beraberliğinde daha da işler bir şekilde bir imar planı yapılabilir. Ama nedense bu konuda davet edilemiyoruz. Davet edilsek ne kadar bizim düşüncelerimiz, sunduğumuz fikirler dinleniyor, o tartışılır.

Ben umuyorum bundan sonra yapılacak olan imar planlarında ya da imar planlarının devamında bizler de davet ediliriz, bizler de katılımcı oluruz, daha işler bir imar planı ortaya çıkar. Ve bu yapılmış olan imar planları çerçevesinde oluşturulacak olan yapılarda, daha düzgün şekillenir. Biz yapılmış olsa da, yapılmamış olsa da, planlar kesinlik kazanmış olsa da kamuya şunu duyururuz; biz yapılmış olan planların aksaklıkların da, kamu adına ses olacağız, yanlış olan yerlerde sesimizi çıkartacağız” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here