Çöloğlu; “Esnafın Desteklenmesi Gerek”

0
23

İçerisinde bulunduğumuz yılın son günlerini yaşarken, İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, 2021 yılını ekonomik yönden ve esnaflar açısından değerlendirdi.

Yaklaşık iki yıldır yaşanan pandemi nedeniyle zorluk yaşayan esnafın son aylarda ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha da zor duruma düştüğünü kaydeden Çöloğlu; “Pandemi ile birlikte esnaflarımız ciddi anlamda sıkıntılar yaşadı, 2 yıldan beri bu sıkıntılar devam ediyor. Esnafımız bununla ilgili kendi çabasıyla ayakta durmaya çalışırken bu arada da bu devalüasyon, kurdaki oynamalar oldu. Bu da fiyatlarda belirsizlik yarattı. Fiyatlarda belirsizlik yaratınca esnaf sattığını tekrar alıp tezgahına koyamaz hale geldi. Bazı esnaflarımızla oturuyoruz, konuşuyoruz ‘keşke iki ay dükkan açmasaydık bundan daha karlı olurdum’ diyor. Çünkü sattığını alamıyor. Bizim esnaflarımızda veresiye de var. Veresiye verdiği ve alacaklarını da toplayamadığı zaman o da ayrı bir sıkıntı yaşatıyor. Son 2 yıldan beri hem pandemi ile birlikte hem de bu ekonomik kriz bizim küçük esnafı ciddi anlamda sıkıntıya soktu” diye konuştu.

Esnafın krizlere alışık olduğunu ancak desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çöloğlu; “Krizlere alışık bir ülkeyiz daha önce de birçok defa krizler yaşadık, mutlaka bundan da kalkmasını bileceğiz ama desteğe de ihtiyacımız var ciddi anlamda. Düşük faizli kredilere ihtiyacımız var. Esnafların bu şekilde biraz desteklenmesi gerekiyor. Bunun dışında pandemi döneminde bunu defalarca dile getirdik ama bazı şeylerden muaf olmamızla ilgili sadece şu an basit usül olan esnaflarımız 2022 yılında bilançolarını verecekler ama vergi ödemeyecekler. Yetkililerden, esnafımıza biraz daha sahip çıkmasını, esnafımızın ayakta kalabilmesi için destek vermesini istiyoruz” dedi.

Zincir Marketlerin Önüne Geçilsin

Her geçen gün sayıları artan zincir marketler konusunda da bir şeyler yapılmasını isteyen Çöloğlu; “Bunu söylemekten belki ben yoruldum belki arkadaşlar dinlemekten yoruldular ama bu zincir marketler bizim için büyük bir sıkıntı. Öyle ki artık mahalle aralarına, köylere bile açmaya başladılar. Bunların da bir an önce önüne geçilmesi lazım. Bunlar da esnafın moral motivasyonunu bozuyor, çalışma isteği bırakmıyor” dedi.

Bildiğiniz İşi Yapın

Yeni işyeri açmayı düşünenlere de bazı tavsiyelerde bulunan Çöloğlu; “Yeni işyeri açmak isteyen arkadaşlara da biraz tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Lütfen bildikleri işi yapsınlar, sevdikleri işi yapsınlar. Birinin bir işte para kazanıyor olması kendisinin de kazanacağı anlamına gelmez. İhtiyaç yoksa bir yerde o iş yerine lütfen açmasınlar. Diğer arkadaşları da mağdur ediyorlar, kendileri de mağdur oluyorlar. İş yeri açacak arkadaşlar odalarına gitsinler, odalarından bilgi alsınlar, başkanları ile görüşsünler, iyi bir fizibilite çalışması yapsınlar. En azından emekleri boşa gitmesin istiyoruz” diye konuştu.

Yeni yıldan beklentilerini de paylaşan Çöloğlu; “Ümidimizi tabii ki kaybetmeyeceğiz. İnşallah 2022 yılı da ülkemizde huzur, barış, sevgi ve saygının hakim olduğu, bol kazançlı bir yıl olur” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here