Milletvekili Dudu; “Mühürsüz Seçimin Sonuçlarını Tanımıyoruz”

0
107

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Avukat Mevlüt Dudu, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen halk oylamasının tarihe “Mühürsüz Seçim” olarak geçeceğini belirterek bu referandum sonuçlarını tanımadıklarını kaydetti.

Açıklamasında ilk olarak oy kullanan tüm seçmenlere teşekkür eden Dudu; “Ülkenin yönetimini ve rejimini değiştirmeyi amaçlayan Anayasa değişikliğinin Cumhuriyet tarihinin en önemli referandumu olduğuna inanan Hatay Halkı, 16 Nisan 2017’de vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirerek, sandıklara koşmuştur. OHAL şartlarında her türlü iktidar baskısına rağmen sandıklara koşan ve ülkemizin geleceği için oy kullanan tüm Hatay Halkına teşekkür ederim.

Hatay’da; 892 bin 478 seçmen oy kullanmış ve yüzde 54.35 oranında “Hayır” oyu çıkarak, metropol şehirlerin çok büyük kısmında olduğu gibi tek adam rejimine karşı çıkılmıştır. Seçmen açık şekilde AKP iktidarına “Dur” ihtarı yapmıştır. Halkımız, Atatürk’ün kurduğu parlamenter demokratik laik Cumhuriyet rejiminin sürmesi yönünde irade ortaya koymuştur” dedi.

Referandum Tekrarlanmalıdır

Türkiye genelinde seçim başladıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun, mühürsüz oy pusulalarını da geçerli sayma kararı almasının seçime büyük bir gölge düşürdüğünü vurgulayan Milletvekili Dudu; “16 Nisan’da, demokratik hukuk devletine ve milli iradeye darbe yapılmıştır.

Tarihe “Mühürsüz Seçim” olarak geçecek bu referandum sonuçlarını tanımıyoruz. Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığımız itirazı reddetmesi, halk iradesine konulan ipoteğin sürdürülmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir. Referandumun iptal edilmesi yönündeki talebimiz YSK’da 1’e karşı 10 oyla reddedilmiştir. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözleri de yangından mal kaçırma telaşını ortaya koymaktadır. Halkın iradesine saygı duyulmalı ve referandum tekrarlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Seçimin Meşruiyeti Tüm Dünyada Tartışmaya Açılmıştır

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile uluslararası gözlemcilerin de referandum sonucunun meşru olmadığını ortaya koyduklarını kaydeden CHP’li Vekil Dudu; “Gerek referandum kampanyası sırasında eşit şartlarda yarış olmadığını gerekse yasaya aykırı karar alan YSK’nın seçimi tartışmalı hale getirdiğini kayıt altına aldılar. Referandumdaki şaibe uluslararası arenaya da taşınarak, ülkemizin giderek demokratik hukuk devletinden koptuğu algısını güçlendirmiştir.  Seçimin meşruiyeti tüm dünyada tartışmaya açılmıştır. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da açıkladığı gibi YSK’nın mühürsüz oyları geçerli sayması, sandıktan “Hayır” çıktığının açık kanıtıdır. Adalet yerini bulana kadar durmayacağız” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here