“MHP’nin HDP ile ‘Açılım’ Konusunda Anlaşması Mümkün Değildir”

0
92

celalettin yavuz1MHP Hatay Vekil Adayı Yavuz, İGC’de Seçim Değerlendirmesinde Bulundu…

MHP Hatay 2’nci sıra Milletvekili Adayı olan Prof. Dr. Celalettin Yavuz, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, İskenderun ve Hatay yerel basınına Genel Seçimler sebebiyle teşekkür etti ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonrası muhtemel hükümet tabloları ile Suriye iç savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak 7 Haziran Genel Seçimleri hakkında değerlendirmede buluna Yavuz; “2015 Genel Seçimleri sonrası ortaya çıkan tabloya bakınca “Seçmen, bir AKP-HDP koalisyonu istiyor!” şeklinde bir resim var. Seçim sonucunu AKP-MHP koalisyonu gibi görenler de var. Bu ihtimal 2 önemli koşulda gerçekleşebilir: (1) AKP’nin çözüm süreci safsatasını geri çekmesi, (2) 17-25 Aralık 2013 yolsuzluklarının ve diğerlerinin bağımsız yargıya taşınarak adalet sisteminin devreye girmesi. AKP buna “Evet” diyebilir mi? Herhalde demez! Dolayısıyla bazı AKP’li bilmişlerin gazına gelen MHP’lilerin dediği “Çözüm sürecini ortadan kaldırmak için AKP-MHP koalisyonu gerekli. MHP, buna mecburdur!” ifadesine katılmak mümkün değildir. Bir diğer seçenek de AKP-CHP koalisyonudur. “Açılım” konusunda CHP, nüanslarla aynı görüştedir. Burada en büyük sıkıntı, CHP’nin kampanya boyunca dilinden düşürmediği yolsuzluk dosyalarıdır. Bunu görmezden gelecek bir CHP’yi, seçmen bundan sonra tutar mı? CHP-HDP ortaklığında, MHP tarafından dışarıdan destekli bir hükümet de düşünenler var. Her üç parti de yolsuzlukların üzerine gidilmesi konusunda hemfikir. Ancak, bu denklemde MHP’nin HDP ile “açılım” konusunda anlaşması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

celalettin yavuz2

Yavuz, en muhtemel koalisyonun HDP’ye istediği şartların sağlanması halinde AKP-HDP koalisyonu olduğunu belirtti. Yavuz; “Hükümet denklemi için en yakın ihtimal AKP-HDP koalisyonudur. Şahsen en kötüsü olacağını düşünüyorum. Zira bu ihtimal, sadece tarafların kayıp-kazançları açısından değil, yurtdışı bacağı tarafından da bize kabul ettirilmeye çalışılacaktır. Türkiye, seçmenin soru işaretleriyle dolu bıraktığı bir sonuçla karşılaştı. Bu arada erken seçim ihtimalini de ortaya atanlar var. AKP’li vekillerin çoğunun yeni olduğu bu tabloda, “emeklilik” için gerekli 2 yıl geçmeden bunun mümkün olamayacağı belli gibidir” dedi.

Suriye İç Savaşı Unutturulabilir mi?

Prof. Dr. Yavuz’un bir diğer değerlendirmesi de artık kanıksanan Suriye iç savaşı üzerine oldu. Suriye’deki iç savaşın Türkiye’yi de alabildiğine ve olumsuz etkilediğini kaydeden Yavuz; “Ama gene de kulaklarımızı ve gözlerimizi kapatmış, bu savaşa yaşanmıyormuş gibi kayıtsız kalıyoruz. Bu savaşın en büyük hasarı aldığı Türkiye, AKP iktidarının “Algı yönetimi” ile unutmaya çalışıyoruz. Öyle ki 2 milyonun üzerindeki Suriyelileri de artık rahatlıkla “ucuz işçi” olarak sanayide de istihdam etmeye, bundan kazanç ummaya başladık. Bizim normal işçiler mi? Onlar AKP iktidarının umurunda mı?

Hatay’ın çok büyük zararlar gördüğü Suriye iç savaşının sona erdirilmesi, yeni hükümetin en önemli görevlerinden biri olmalıdır. Ama AKP iktidar ortağı olduğu müddetçe pek de kolay olacağa benzemiyor. Buna rağmen AKP’nin olası iktidar ortağı ‘Suriye Barışı’nı mutlaka düşünmelidir” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here