“Metal İşçisinin Grev Yasağı Kabul Edilemez”

0
75

emek ve demokrasi7Emek ve Demokrasi Platformu Adına Konuşan Tugay Demir; “Metal İşçisinin Grev Yasağı Kabul Edilemez”

Emek ve Demokrasi Platformu, Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu 22 işyerinde önceki gün başlayan grevin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanması protesto etmek amacıyla Boyacılar Parkında bir araya geldi.

Emek ve Demokrasi platformu adına açıklama yapan Tugay Demir, grev yasağının kabul edilemez bir gelişme olduğunu vurgulayarak; “Metal işçileri düşük ücretle çalışmaya, 3 yıllık sözleşme dayatmasına, emeklerinin sömürülmesine karşı tüm Türkiye’de 38 işletmede grev kararı aldı. Grev kararı yaklaşık olarak 20 bin işçinin çalıştığı işletmelerde alındı ancak hem yüz binlerce metal işçisi hem de Türkiye’de bütün emekçiler için önem arz eden bir grevdir bu. İşte bu nedenle olmalıdır ki, Bakanlar Kurulu aldığı kararla metal işçisinin grevini “milli güvenliği” bozduğu gerekçesiyle yasaklandı. Soruyoruz; işçilerinin alının terinin hakkını istemesi, sömürülmeye karşı çıkması nasıl milli güvenliği bozmuştur? Asıl milli güvenliği bozan işçilerin hakkını gasp eden, hak aramasını engelleyen bu karar değil midir?” dedi.

emek ve demokrasi8

Açıklamasında hükümete yüklenen Demir; “Hükümetin MESS patronlarıyla işbirliğinin bir ifadesi olan bu tutum işçi ve halk düşmanı bir tutumdur. Antidemokratik ve despotik uygulamaların hangi boyutlara kadar ulaşabileceğini gösteren yasaklama tekrar ediyoruz, kabul edilemez. Bu yasaklama kararı, işçi sınıfının anayasal hakkının, grev hakkının kullanılmasının patronlar teklifiyle ve hükümet kararıyla gaspedilmesidir. Metal işçisinin grevi hepimizin grevidir ve demokratik bir Türkiye mücadelesinin parçasıdır. Metal işçilerinin grev hakkına dokunulamaz. Metal grevi hepimizin grevi demiştik şimdi bu grev yasağını boşa çıkarma mücadelesi de hepimizin deme zamanıdır. Bütün emek ve demokrasi güçlerini bu ertelemeye karşı çıkmaya çağırıyor; Metal işçilerine mücadelelerinde başarılar diliyoruz. Metal işçisinin mücadelesi hepimizin mücadelesidir” diye konuştu.

İşçilerin Hak Talebi Hükümeti Rahatsız Etmiştir

Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada; “Anlaşılan o ki işçilerin ve emekçilerin en küçük hak talebi ulusal güvenliği değil, ama Hükümeti ciddi bir biçimde rahatsız etmektedir. Bu yasaklama kararı Hükümetin işçiyi değil MESS patronlarının çıkarını öncelikli gördüğünün açık bir kanıtı olmuştur. Hükümet toplumun her kesimi üzerinde terör uyguluyor. Hak arayan, protesto eden, fikrini ifade eden ve yazan herkes bu terörün kapsama alanı içinde. Buna işçi grevleri de eklenmiştir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here