Meclis’te ‘Su’ Tartışması!

0
59

meclis toplantısı3İskenderun Belediye Meclisi ender günlerinden birini geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği oturumda yaşadı. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem dışı konuşma için sadece Ak Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten söz aldı. O da parti grubu adına İskenderun halkının yeni yılını kutlamak içindi.

İskenderun Belediye Meclisi, gündem maddesinde bulunan 11 maddelik konuyu görüşmek üzere geçtiğimiz hafta sonu belediye meclis toplantı salonunda İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek başkanlığında toplandı. Meclis Başkanı Civelek’in, “Gündem dışı söz almak isteyen var mı?” sorusuna sadece Ak Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten el kaldırdı. Söz alan Erten, İskenderun halkının yeni yılını kutlayarak, yeni yılın dünya geneline barış getirmesi temennisinde bulundu.

Ayrıca gündem maddeleri öncesi HDP’den İskenderun Belediye Başkan Adayı olacağı konuşulan Yeşiller Partisi meclis üyesi Ercüment Kimyon, meclise bilgilendirme mahiyetinde HDP’ye geçtiğini duyurdu.

İki önergenin gündeme alındığı mecliste önergelerin gündeme alınmasında tartışmalar yaşandı. İmar planı ile ilgili verilen önergede vatandaşın mağdur edildiği yönünde yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Civelek; “Yapılan imar planı parsel bazında değil, genel ihtiyaçlar çerçevesinde yapıldı. Yaşanan mağduriyetlerin, itirazlar neticesinde yüzde 80’ni halledildi. İskenderun Belediyesi vatandaşları mağdur etmiyor, etmeyecektir! Çarpık yapılaşma vardır. Tıpkı yanlış dikilmiş elbise gibi, onarıldı. Onarılırken mutlaka potluk olacaktır. Onarı da hallediyoruz” diye konuştu.

Gündem maddesine geçildiğinde, ilk maddede su bağlantı ücretlerinin komisyonun belirlediği fiyatın iptaline yönelik sunulan önergenin Ahmet Dönmez’in imzasının bulunmadığı komisyonca iptali görüşüldü. Tartışmaların had safhaya çıktığı tartışmada Başkan Civelek; “Su şebeke çalışması bugün itibari ile bitti. Bu ay veya önümüzdeki ay arıtma tesisinin bitmesi, bağlantının Aslantaş’a bağlanması ile çeşmeden kana-kana su içebileceğiz. Yapılan bu çalışmalar ile vatandaşlar elektrikli su motorunun yaktığı elektrikten ve onun bakımından kurtulmuş oldu. Göreve geldiğimizde su fiyatlarından kademe farkını da ortadan kaldırdık. Bu kadar tasarruf yapıldı. Kısaca vatandaş ödeyeceğinden fazlasını kazandı. Yapılan bu çalışmaların kıymeti her geçen yıl daha iyi anlaşılacaktır. Bu çalışmalar halkın geleceği için yapılıyor” dedi.

meclis toplantısı4

Gelin İnsanlara Müjde Verelim!

Su çalışmasının önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Meclis Üyesi Garip Şandır; “Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fakat arıtma halen bitmedi. Yanına da nükleer santral yapılıyor. Birkaç tane daha yapılacağı söyleniyor. Ne yaparız bilmiyorum. Ayrıca su bağlantı konusunda vatandaşın bu parayı ödeyeme takati yok. Gelin insanlara müjde verelim ve abone başına 100 TL alalım” şeklinde konuştu.

Meclis Üyesi Doğan Erten ise; “2014 yılı bütçesinde eski aboneler için 100 TL, yeni aboneler için ise 200 TL olmasını teklif ettik. MHP grubunun desteği ile bu teklifimiz reddedildi. Şimdi neden böyle bir görüş ortaya koydu bunu anlamadık. Bu önergenin geri çekilmesi gerekirdi. Bütçe bozulması halinde meclis üyelerini büyük sıkıntıya sokabilir. Hatta meclis düşebilir” dedi. Erten’e yanıt veren Garip Şandır; “İlk önergeye şiddetle karşı çıktık. AKP geçirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Meclis Üyesi Ali Kılınç Çirkin de; “Su bağlantı parasına bizde karşı çıktık. Bizler vatandaş lehine davranışlar yapıyoruz. Bütçeye konmaması için uğraş verdik. Bugün bu yanlıştan dönülebilir” dedi.

Arıtma tesisinin yapımına dikkati çeken Meclis Üyesi Ercüment Kimyon ise; “Su Arıtma tesisi 1 seneden önce bitmez! Ben oradaki çalışmaları yerinde gezdim ve şantiye sorumlusu ile yaptığım görüşmelerde tesisin 1-2 yılı içinde biteceğini söyledi. Bu konuda bilginiz olsun istedim. Su bağlantı ücretlerine de hak hukuk çerçevesinde baktığımızda bu ücret verilen hizmetin karşılığından fazladır” dedi.

Konu ile ilgili bilgisine danışılan Mali Hizmetler Müdür Vekili Halim Öztaş, bütçe dengesini bozacağından bu teklifin suç olduğunu belirtti. Yapılan oylama sonucunda su ücretinin indirilmesi teklifi meclis tarafından reddedildi.

Gündem maddelerinden biri olan Denetim Komisyonunda görev yapmak üzere üye sayısının belirlenmesi ve üye seçimi ile ilgili Yazı İşleri Müdürlüğü teklifi de görüşüldü. Denetim Komisyonunda görev yapmak üzere üye sayısının üç kişiden oluşmasına karar verildi ve yapılan gizli oylama sonucunda Denetim Komisyonunda görev yapmak üzere Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Alper Menteşoğlu, Ali Çıtanak, Necdet Çengel seçildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here