Meclis Tartışmayla Başladı

0
114

Başkan Seyfi Dingil; “Burası Meclis, Kavga Yeri Değil”

İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere geçtiğimiz Cuma günü toplandı.

20 yıllık bir mağduriyetlerinin olduğunu söyleyen Çay Mahallesinden bir grup vatandaşın, taleplerini dile getirmek için geldikleri mecliste seslerini yükseltmesi gerginliğe neden oldu. Meclis üyelerinin sakinleştirme çabalarına karşın gerginlik devam edince karşılıklı tartışma yaşandı. İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, “Lütfen sakin olalım. Burası meclis, kavga yeri değil. Kavga etmek isteyen dışarı çıksın” deyince grup dışarı çıktı. Tartışma meclis dışında da devam edince, Başkan Dingil, dışarı çıkarak vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Grup, belediyeden ayrılınca meclis toplantısına geçildi.

Gündem dışı konuşmalara geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Seyfi Dingil, geçtiğimiz hafta içerisinde helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimiz ve tüm şehitlerimiz için meclisi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından zabıt özeti okundu ve gündem dışı konuşmalar yapıldı.

İlk olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik, yaşanan tartışmanın konusuna değinerek; “Bu sorunun sadece sizin döneme ait olmadığını çok önceden gelen ve sarkan bir mesele olduğunu biliyoruz ancak takdir ederseniz sayın başkan siz bu konuyu gündeme getirin, arkadaşlar gerekli çalışmayı yapsın. Bu meclis bir karar versin, dolayısıyla onların da olumlu olumsuz bir bilgisi olsun ve bu iş bitsin, aksi takdirde böyle devam edecek” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Abit Erol da; “Şiddet uygulayarak, sesini duyurmaya çalışmak olmaz. Biz bu mecliste buna izin vermeyiz. Temenni ediyorum kimse böyle bir şeye yeltenmez” dedi ve TOKİ ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu.

MHP Grup Başkan Vekili Emir Selim Yazar da, yaşanan olaydan ötürü üzüntüsünü dile getirerek; “Muhtarlarımızın ‘muhtar evleriyle’ ilgili birkaç talebi var. 16 muhtar evi yapıldı. Diğer muhtarlarımız bu durumdan pek hoşnut değil. Bizlere ne zaman muhtar evleri yapılacak diye soruyorlar. Bir de belediyemizin yaptığı asfalt, kaldırım ve parke işleri var herkesin bildiği gibi. Bazı mahallelerimizde bu hizmetler tam ve yeterli yapılmıyor. Bu konuda bazı şikâyetler var. Bu konularla ilgilenilirse seviniriz” diye konuştu.

Daha sonra söz alan MHP’li Meclis Üyesi İbrahim Yavuz da konuşmasında; “TOKİ için Haziran’da başvurular alınmaya başlanacak deniyor. Bununla ilgili vatandaşlar bilgi bekliyor. Konuya açıklık getirirseniz seviniriz. Karayolları projesini meclisimize gösterecek misiniz, keşif ve projesi ihale olarak yapıldı mı yapılacak mı? Bu konularda da meclisimize bilgi vermenizi rica ediyoruz. Yıldırımtepe Mahallesinin taziye evi talebi var, sanırım söz de verilmiş. Mahalle halkı istiyor, bunun da çalışması yapılırsa iyi olur. Bilim merkezimizle ilgili de çalışmalar devam ediyor mu? Feyezan üzerine yapılan köprülerin kota farkından dolayı vekilimiz seçimden önce mahallede köprüleri yıkıp kendi imkânlarımızla yapacağız demiş. Bu konuyla ilgi de bilgiler verirseniz seviniriz” ifadelerine yer verdi.

Bağırıp Çağırmakla Olmaz

Belediye Başkanı Seyfi Dingil de, ilk olarak yaşanan tartışma konusuna açıklık getirerek; “Çay Mahallesinde, 1996’da Mete Beyin zamanında yıkılan yerler var ve bugüne kadar vatandaşın bir hakkı var. Biz geldik olur dedik, yardımcı olalım dedik ama tabi imar planı üst üste değişmiş, yeşil alan olmuş başka yerlere kaymış, ada pafta numaraları değişmiş, tabi bu yasal zorunlulukları bir araya getirmek için bugüne kadar uğraştık. Altından kalkacağız ama mahallelide haklı olarak çok acele ediyor. Devamlı görüşüyoruz, bunların hakkını vereceğiz. Zor bir mesele ama üstesinden geleceğiz. Ama tabi dediğiniz gibi burada bağırıp çağırmakla da bu iş olmaz. Bir daha da böyle bir şeye müsaade de etmeyiz” dedi.

Meclis üyelerini sorularına da açıklık getiren Başkan Dingil; “TOKİ’nin verdiği bilgilere göre bu ay içinde vatandaşların taleplerini alacaklar. Tüm bloklar bitmek üzere, inşaat sürüyor. Eski 16 bin talep var onları da yenileyeceğiz. Daha sonra Aralık 2017’de 1055 tane vatandaşımıza kura usulüyle vereceğiz. Bunun yanında 24 derslikli ilkokul, 24 derslikli lise karakolu camisi kreşi marketi sosyal alanları, spor alanları oyun sahaları olacak. 1055 ilk paket, dağıtımdan sonra da ikinci paket 2 binlik toplamda 4 bine yakın vatandaşımıza evlerini teslim edeceğiz. Bu ayın içerisinde talepler alınacak. Bize tahsis edilecek konutlar var TOKİ’nin satacağı konutlar var. Taleplerin bir kısmını onlar bir kısmını biz alacağız.

Yıldırımtepe taziye evi için kanal yanındaki yer için DSİ’ye yazı yazdık, talep ettik. Buraya taziye evi, spor alanları yapacağız. DSİ olumlu baktı. Yanıt gelir gelmez kanal boyunu olduğu gibi taziye evi, yeşil alan, spor alanları yapacağız.

Bilim merkezi üniversite ile birlikteydi. Ona ihale yapılacak. Projesi hazır. Benimde niyetim en kısa zamanda başlamak. O bilim merkezine, yan taraftan ayrı bir yol da bıraktı üniversite!

Köprülere gelince… Köprüleri yıkıp tekrar yapacağız. Üst kesitler kesilecek, oyuklar şeklinde yani alt tabanlar hazır, projesi yapıldı ayın 9’unda ihaleye çıkılacak. Kanal kenar duvarlarına kadar inecek. 16 muhtar evi yapmıştık, acil 6 tane muhtar evine daha ihtiyacımız var. Bunları da 15 gün içinde bitiririz tahmin ediyorum” şeklinde bilgiler verdi.

Gündem dışı konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemde bulunan;

1-Bitişik Mıntıkası 1739 parsel nolu 2.105,33 m2 yüzölçümüne sahip arsanın üzerindeki3 katlı betonarme binaya intifa hakkı tesis edilmiş olup, adı geçen parselin çıplak mülkiyetinin satışı yönünde karar alınması ve Encümene satış yetkisinin verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna sevk edildi.

2-O36-D-19A-1B ve O36-D-19A-1C nolu imar paftalarında yer alan kıyı dolgu alanında, bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla 10.00×5.00 metre ebatlarında sökülüp takılabilir, Mono Blok Beton Köşk trafo yerinin ve kablo güzergahı için 2 metre genişliğindeki koridorun, TEDAŞ adına kullanımı için, kullanım süresince, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. kurumu adına tahsis edilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

3-19.10.2016 tarih ve 63 sayılı Belediye Meclis Kararı ile onaylanan ücretler tarifesindeki imar çap harcı kısmına ilave olarak sanayi alanlarında “Özel kişilere ve yabancılara ait olmayan tüzel kişiliklere ait alanlarda arsa alanı 5000 m2 ve üzeri parseller için 10.000,00 TL. imar çap harcı alınır.” ibaresi eklenmesi ile ilgili gerekli kararın alınması hususundaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi.

4-Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü ve Park Bahçe Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere kurulmuş olan Sabit Referans İstasyonu aktif olarak kullanılmakta olup, söz konusu istasyondaki cihazlar İlçemizde bulunan Harita Mühendislerinin de kullanmakta olduğu cihazlar ile uyumlu olduğundan dolayı Belediyemiz tarafından da TKGM gibi bu hizmetin ücret karşılığında isteyen Harita Mühendislerine aylık ve yıllık olarak abonelik hizmetinin yapılabilmesi için ekte bulunan çizelgeye göre 2017 yılı ücret tarifesine eklenmesi ile ilgili Bilgi İşlem Müdürlüğü teklifi Plan ve Bütçe Komisyonuna oy birliğiyle sevk edildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here