Kore Şehitlerinin İsimlerinin Yazılı Olduğu Levhalar Nerede?

1
421

Birleşmiş Milletlerin (BM) çağrısı üzerine 1950 yılında ilçemiz İskenderun’dan gemilerle 21 günde Güney Kore’nin Pusan Limanı’na ulaşan ve orada şehit olan 672 Türk askerinin ismi, son kez sefere çıktıkları İskenderun’da yaşatılıyordu. İlçemiz Atatürk Bulvarı üzerindeki Şehitler Parkı içerisine 1973 yılında belediye tarafından yaptırılan dikdörtgen şeklindeki taş anıtta, 672 Kore şehidinin ismi bulunuyordu.

*2013 Yılında Yine Aynı Konu İçin Uyarı Yapmıştım

4 Nisan 2013 tarihinde şehitlik üzerindeki madeni (bakır ya da pirinç)  levhalar ya çalınmış ya da meşhur Yarıkkaya fırtınasında uçmuştu. O tarihteki köşe yazım ve haberim sonrası dönemin İskenderun Garnizon Komutanı ve İskenderun Belediyesi’nin iş birliğiyle yok olan 4 adet bakır levha üzerine Kore Şehitlerimizin adları yeniden yazılmış ve 16 Nisan 2013 tarihinde yerine monte edilmişti.

Kore şehitleri anısına yaptırılan ve üzerinde “İnsanlık ideali uğruna Kore’de savaşan kahraman Mehmetçik’in mukaddes hatırasına” yazılı anıt, yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin her daim ilgi odağı oldu.

*Levhalar Yine Yok!

Ancak 30 Temmuz 2018 Pazartesi günü öğle saatlerinde Kore Şehitleri Anıtı önünden geçerken 4 parçalı madeni levhaların yine yerinde olmadığını gördüm… Şayet ilgililer, levhaları bakım, onarım ve parlatma için yerinden sökmedilerse, maalesef levhalarımız yine ya kendini bilmezlerce çalındı ya da levhalar bir kere daha şiddetli rüzgârla uçtu gitti…

*Kamera Caydırıcı Unsur Olur Demiştim

Beş yıl önce yani 2013 yılındaki konuyla ilgili köşe yazımda bu anıtın birkaç kamera ile gözlenmesi gerektiğini, bunun levhaların çalınmasına karşın caydırıcı bir unsur olabileceğini ifade etmiştim. Sanırım önerim dikkate alınmadı. Şimdi bu satırlarım sonrası, gerek İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, gerekse Garnizon Komutanımız ve 39 Tugay Komutanımız Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay ve İskenderun Belediye Başkanımız Seyfi Dingil hemen harekete geçecek ve bu dört levhanın yeniden yazılarak yerine monte ettirilmesine aracılık edeceklerdir diye düşünüyorum.

Gerek Genelkurmay arşivi, gerekse 39. Tugay’ın ilgili birimlerinde 672 Kore şehidimizin adalarının kayıt altında olduğunu hatırlıyorum. Şayet bu madeni levhalar kendini bilmezler tarafından sürekli sökülüp satılmaya götürülüyorsa, caydırıcı unsur kamera haricinde, yeniden monte edilecek levhalar bu kez plastikten yapılabilir. Artı, Yarıkkaya fırtınasında uçmamaları adına daha korunaklı monte edilebilir.

*Olgay Paşa, Kaymakam Soytürk, Belediye Başkanı Seyfi Dingil

Konuyu özet olarak aktarmaya çalıştım. Konuya, Garnizon komutanımız Olgay Paşanın, Kaymakam Soytürk’ün ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in hassasiyetle yaklaşacaklarına eminim. Sanırım bu üçlü el birliğiyle mevcut sorunu, makul bir süre içinde çözecek ve Kore Şehitleri Anıtı’nı eski haline getireceklerdir.

Bu vesile ile Kore Şehitlerimiz dâhil tüm şehitlerimizi minnet, saygı ve rahmetle anmak istiyorum. Gazilerimize de sevgi ve şükranlarımı yollamak istiyorum. Son olarak Kore Savaşı’nın kısa bir bilgisini aktarmak isterim.

68 yıl önceki savaş, 25 Haziran 1950 yılında Kuzey Kore’nin, Güney Koreli askerlerin sınırı geçtiğini öne sürerek yaptığı saldırıyla gerçekleşmiş, BM, üyelerine yaptığı acil çağrıda Güney Kore’ye yapılan saldırıların durdurulmasını ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasını istenmişti.

Bunun üzerine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülke, BM’nin bu çağrısına cevap vermişti. Genelkurmay Başkanlığınca o yıllarda görevlendirilen 259 Subay, 18 Askerî memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 er, toplam olarak 5090 Mehmetçik, Kore’ye gitmek üzere İskenderun’dan gemilerle ayrıldı. 1950-53 yılları arasında süren bu savaşta, kimi kayıtlara göre 672 bazı kayıtlara göre ise 770 askerimiz şehit düştü.

1 YORUM

  1. Kiymetli yoneticiye,
    Korede sehit dusen askerlerin isimlerine neden ulasamiyoruz..mumkunse bu isimleri Iskenderun belediyesinde gorulmesi mumkunmudur..
    Saygilar..

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here