Kitaplar- Büyükler ve Küçükler…

0
56

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Havalar alışılmadık derecede soğuk; bendenizce çok güzel ama bu kömür kokusu olmasa. Sabah pencere açmak isterseniz odanızı havalandırmak için ooo hemen içeri zehir gibi kömür kokusu dolar ve açmadan kapatmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden ancak öğlene doğru hava rahatlıyor. Ve kapı pencere açılabiliyor.

Kışı seviyorum, soğuğu, yağmuru seviyorum ama vicdanım hep rahatsız, hep huzursuzum çünkü dışarıda üşüyen çocukları düşündükçe içim ürperiyor kendimden utanıyorum yapabileceklerim sınırlı çünkü her ne kadar denizkestaneleri hikâyesi ile teselli buluyor olsak ta… Aslında konu bu kadar basit değil ve olmamalı. İki gün doğal gaz problem yaptı apartmanda kıyamet koptu sanki! Dışarıda olanlarla duygudaşlık yapmak asla kimsenin aklına gelmiyor zaten gelseydi bugün dışarıda kimse kalmazdı. Ve tabi hayvanlar, kuşlar, kediler, köpeklerde dışarıda ve bir damla su, bir dilim ekmek istiyorlar.  Balkonlarda sürekli su ve yem bulundurmak gerekiyor yani en azından bunu yapabiliriz değil mi?

Bendeniz üzerime düşenden fazlası ile yapıyorum ve çalışıyorum, yoruluyorum, ailemi, evimi ihmal ediyorum. Kimsesiz çocuklarla paylaşmak için çocuk kitabı yazıyorum, çiziyorum ortaya bir şey çıkarmaya çalışıyorum. Bunun için belli bir bedel de ödüyorum. Ama gelin görün ki insanlar yarı fiyatına bile olsa kitap almaktansa çocuklarına abur cubur almayı tercih ediyorlar hatta daha çok para ödüyorlar. Ya da kitapları hediye etmemizi bekliyorlar ama şimdilerde “hayır hediye falan yok herkes parasını verip almalı o kitapları sokakta üşüyen çocukları düşünerek” diyorum. Buradan bütün ilk eğitim okul müdürlerine, öğretmenlere sesleniyorum, lütfen okuldaki çocuklara bu kitaplardan alsınlar, yani elinizde müthiş bir fırsat var yardım etmek için neden değerlendirmeyesiniz ki canım?

“Boncukcan’ın Günlüğü” kartpostal gibi resimlerle dolu, kuşe kâğıda basılmış, her yaşta çocukların hatta büyüklerin zevkle okuyabileceği bir kitap. Raf fiyatı 20 TL. Ama biz okullara 15 TL’den vermeyi düşünüyoruz. 10 TL’si kimsesiz çocuklara, 5 TL’si masraflar için. Devlet okullarında 10 TL. Unutmayın hava soğuk ve dışarıda üşüyenler var azıcık duygudaşlık yapalım ve çocuklara örnek olalım. Hep birlikte ve iyi bir şey yapmanın huzurunu yaşayalım. Bendeniz zaten o kitapların birçoğunu parasız çocuklara hediye ediyorum. Tabi kütüphanelere de dağıtacağım. Hadi pamuk eller cebe diyorum okular tatile girmeden. (yayımcım bendeniz yüzümden iflas edecek valla)

Ve biz küçükken ne güzeldik. Kitaplarımızı, aşımızı üzerine domates suyu sürülmüş ekmeğimizi paylaşırdık ve biz küçükken kiralık kitaplar vardı, paramız almaya yetmeyince kitap kiralardık. Kiraladığımızı da paylaşırdık. Öyle özel tüzel okullar yoktu. Kimse kimseyi küçük görmezdi, ayırmazdı kayırmazdı. Kayrılan yalnızca küçükler ve hastalar olurdu. Bu havalarda kuşlarla, köpeklerle, kedilerle oynar, onlarla koşardık, yanaklarımızdan kan damlardı hiç üşümezdik. Mutlu çocuklardık o kadar ya! Ama tabi adımız üstü çocuğuz bazen eften püften şeylerden dalaşırdık ama büyüklerimiz bize hiç karışmazdı. Çünkü bilirlerdi bir müddet sonra biz çocuklar barışırız ama büyükler işe karışınca, iş büyür akılda kalmayacak şeyler kavga malzemesi olur ve olaylar boşu boşuna yaşanır çocuklar barışır büyükler hataları ile kalır.

Ve ne yazı ki şimdilerde bu çok yapılıyor. Tabi ayrım gayrım ve hakaretlerde işin içine giriyor! Bizler hareketlerimizle örnek olmak için her zamankinden daha çok çalışmalıyız diye düşünüyorum zaten herkesin tansiyonu atmış vaziyette. 

Ve sevgili okuyucularım mesaj atarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzü kutlayan bütün o dostlara çok teşekkür ediyoruz ve onlara layık olmaya çalışıyoruz. Tabi onların bu güzel mesajları ve incelikleri bizi teşvik ediyor tam umutlarımız tükenmişken yeniden heyecan duymaya başlıyoruz. Bu yüzden katlanmış teşekkürler gönderiyoruz. Ve sağlıkla, sevgiyle, birlik ve beraberlikle kalalım diyoruz her zaman hep birlikte ayrıma gayrıma inat. Yase

& & & & &

Gizemli El

Bu efsaneye göre At meydanı’nda bulunan Dikilitaş’ın dibinde bakırdan tılsımlı bir el varmış. Hangi tüccar İstanbul’a mal getirecek olsa doğrudan Dikilitaş’a gider, mala biçtiği değerin tutarını elin içine koyarmış. Bu bakır el malın gerçek değerini avucunu kapatarak bildirirmiş.

Günlerden bir gün, Anadolu’dan gelen bir tüccar satmak üzere yanında getirdiği bir atla birlikte Dikilitaş’a gelmiş ve atın bedelini söylemiş. ” On bin akçe ” Sonrasında bakır ele parayı saymaya başlamış. Ancak konulan para kırk akçeyi bulduğunda el kapanmış. At tüccarı bu duruma çok öfkelenmiş. “Kırk akçe ne demek ben bunu on bin akçeye bile vermem. Ben bu eli şöyle yapar böyle ederim diyerek öfkeyle sövüp saymış sonra da hırsını alamayıp bir vuruşta eli kırmış. Çevredeki kollukçular derhal adamı yakalayıp boynunu vurmuşlar. İki gün geçmeden de at ölmüş derisi de kırk akçeye satılmış.

Günün Şiiri

Aldanma

Aldanma cahilin kuru lafına

Kültürsüz insanın külü yalandır..

Hükmetse dünyanın her tarafına

Arzusu hedefi yolu yalandır..

Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz

Gül dikende biter diken gül olmaz

Vız vız eden her sineğin bal’olmaz

Peteksiz arının balı yalandır..

İnsan bir deryadır ilimle mahir

İlimsiz insanın şöhreti zahir

Cahilden iyilik beklenmez ahir

İşlediği amel hali yalandır..

Cahil okur amma alim olamaz

Kamillik ilmini herkes bilemez

Veysel bu sözlerin halka yaramaz

Sonra sana derler deli yalandır.

Aşık Veysel Şatıroğlu  

Saklarım Gözünde Güzelliğini

Saklarım gözümde güzelliğini

Her neye bakarsam sen varsın orda

Kalbimde gizlerim muhabbetini

Koymam yabancıyı sen varsın orda

Aşkımın temeli sen bir alemsin

Sevgi muhabbetsin dilde kelamsın

Merhabasın dosttan gelen selamsın

Duyarak alırım sen varsın orda

Çeşitli çiçekler yeşil yapraklar

Renklerin içinde nakşını saklar

Karanlık geceler aydın şafaklar

Uyanır cümle alem sen varsın orda

Mevcudatta olan kudreti kuvvet

Senden hasıl oldu sen verdin hayat

Yoktur senden başka ilanihayet

İnanıp kanmışım sen varsın orda

Hu çeker iniler çalınan sazlar

Kükremiş dalgalar coşar denizler

Güneş doğar perdelenir yıldızlar

Saçar kıvılcımlar sen varsın orda

Veysel’i söyleten sen oldun mutlak

Gezer daldan dala yorulur ahmak

Sen ağaç misali biz dalda yaprak

Meyva çekirdeksin sen varsın orda

Aşık Veysel Şatıroğlu  

Günün Fıkrası

Adamın birinin evine bir kedi musallat olmuş. Adam ne yaptıysa kediyi evden uzaklaştıramamış. Bunun üzerine kediyi alıp uzak bir yere götürmeye karar vermiş. Kediyi götürmüş götürmesine ama 5 saat sonra kedi geri gelmiş. Bunun üzerine adam daha uzak bir yere götürmüş kediyi. Kedi bu sefer geç te olsa 7-8 saat sonra çıkagelmiş. Adam iyice sinirlenmiş. Almış kediyi mesafesi uzak, yolları karmakarışık bir yere götürmüş ve bırakmış. Fakat bu sefer dönüş yolunda kendisi kaybolmuş. Bunun üzerine adam evi aramış ve karısına sormuş.

-Hanım kedi eve geldi mi?

-Geldi bey, çok oldu sen nerelerdesin?

-Söyle o şerefsize gelsin beni alsın…

Günün Sözü

Okuduğunuz eser sizi fikren yükseltir, içinizi iyi ve mert duygularla doldurursa, onun hakkında karar vermek için bu duygu yeterlidir.
Alexander Pope

Kitaplar benim sevgili dostlarım, gerçek yol gösterenlerimdir; çünkü iki yüzlülük etmeden bana görevlerimi hatırlatırlar.
Alphonse Daudet

Ümitle açılıp kazançla kapanan bir kitap, iyi bir kitaptır.
Amos Bronson Alcott

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here