‘Kansere Karşı Farkındalık’ Semineri Büyük İlgi Gördü

0
420

Seminerde Erken Teşhisin Önemine Vurgu Yapıldı

Geçtiğimiz haftasonu, İskenderun Doğa Koleji Toplantı Salonunda, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Kanserde Erken Tanı ve Farkındalık’ seminerime ilgi yoğun oldu.

Prof. Dr. Ali Ayhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Prof. Dr. İskender Sayek, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız, İskenderun Doğa Koleji Sahibi Kazım Yıldız, Hastane yönetimi ve personelinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Seminerde Sigara ve Kanser konusunda Prof. Dr. Özlem Altındağ, Radyasyon ve Kanser konusunda Prof. Dr. Cem Önal, Meme Kanserinde Erken Tanı konusunda Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, Beslenme ve Kanser konusunda Doç. Dr. Hüseyin Mertsoylu, Obezite ve Kanser konusunda Prof. Dr. Hüsnü Çelik, Kolerektal Kanserlerde Erken Tanı konusunda Uzm. Dr. Tevfik Avcı, Rahim, Yumurtalık, Dış Genetal Kanserlerinde Erken Tanı konusunda Prof. Dr. Aytekin Altıntaş ve Rahim Ağzı Kanserlerinde Erken Tanı, Tarama ve Önleme konusunda Prof. Dr. Ali Ayhan birer sunum gerçekleştirdi.

Seminerde kısa bir açılış konuşması yapan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız, kanser hastalığıyla ilgili bilgi vermek için şehrimize gelen hocalara teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, kanser hastalığında erken tanının önemine vurgu yaparak; “Bölgemizde çok ciddi sağlık hizmetleri üreten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’ne, halkı böyle önemli bir etkinlikte bir araya getirdikleri için teşekkür ediyorum. Günümüzde artık kanser hastalığını sıklıkla duymaktayız. Bu hastalığın çok korkutucu boyutu olduğu bilinen bir gerçek. Fakat kanserin tanısı ne kadar erken konulursa, tedavi başarısı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle erken teşhis önemlidir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak ‘Radyasyon ve Kanser’ konusuyla Prof. Dr. Cem Önal söz aldı. Kanser ile radyasyon ilişkisi hakkında çok fazla bilgi kirliliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Önal, cep telefonlarının korkulduğu kadar kansere sebep olmadığını, sadece çevreye ısı yaydığını kaydederek; “Cep telefonu ile ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak için; daha az konuşmak ve çekim gücü çok yüksek bir alanda konuşma yapmak daha faydalıdır. Cep telefonu ile konuşurken oluşabilecek trafik kazası riski, cep telefonuna bağlı kanser olma riskinden oldukça fazladır. Ayrıca radyasyon, artık hayatımızın bir parçası olmuş ve radyasyondan kaçmak imkânsız hale gelmiştir. Bu sebeple tehlikeli radyasyondan korunmak, kanser riskini azaltma açısından yeterlidir” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Cem Önal, konuşmasının sonunda radyasyon ile ilgili soruların en doğru cevapların ‘Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’ resmi web sitesi trod.org.tr den bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Alanında uzman doktorlardan bilgi alan katılımcılar, erken tanı sağlayan tarama yöntemleri hakkında bilgileri dinledi. Seminer sonunda, uzman doktorlar katılımcıların sorularını yanıtladı. (Haber: Meral SADREDİN)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here