“Kalkınma Bakanlığı Hatay’a Destek Verilmesi İçin Çalışmalara Başladı”

0
145

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, Gazetemizi Ziyaret Etti!

“Kalkınma Bakanlığı Hatay’a Destek Verilmesi İçin Çalışmalara Başladı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, gazetemizi ziyaret etti. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Rızkullah Terbiyeli ve Yazı İşleri Müdürü İlyas Edip Terbiyeli tarafından karşılanan Vekil Ertem’e ise Danışmanı Mehmet Alioğlu ve CHP Hatay Kurultay Delegesi de olan Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Ali Mutlu eşlik etti.

Kent ve partilerinin gündemine yönelik açıklamalarda bulunan CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, ilk olarak partilerinin seçim sürecine değindi.

Girişimleri sonucu, tüzüklerinde yer alan ‘ön seçim’in bu dönem hayata geçeceğini aktaran Ertem, bunun tabanı da mutlu ettiğini vurgulayarak; “26 Ağustos’ta başlayacak bir ön seçim, delege tespit çalışmalarımız var. Daha sonra Eylül ayında ilçe seçimlerimiz olacak. Müteakiben il seçimimiz ve daha sonra da kurultayımız olacak.

Delegeleri Üyeler Seçecek

Daha önce ki yıllarda delegelerin tespiti kâğıt üzerinde yapılıyordu. Tüzüğümüzde bu açık ve net olmasına rağmen! Tüzüğümüzde der ki, ‘delege tespitleri kesinlikle o bölgedeki üyeler tarafından mahallelere sandık konularak yapılır…’ Ama bu uzunca bir süreden beri uygulanmıyor. Uygulanmadığı için partimizin tabanından bu konuda çok ciddi tepki alıyoruz. Ve tepki gösteren partililerimiz de bazen ya sandığa gitmiyorlar ya da kendilerine yakın buldukları başka partilere oy vermek zorunda kalıyorlar. Bu bizim için çok ciddi bir handikaptı. Bunun için yapılacak olan delege tespit çalışmalarında biz kesinlikle ve kesinlikle her mahalleye sandık konulmasını ve delegelerin üyeler tarafından seçilmesini istiyoruz.

Bununla ilgili adalet yürüyüşünden önce bir basın açıklaması yapmıştım. Yürüyüş sonrasında da tekrar basınla bu konuyu paylaştık. Bu CHP üyeleri arasında ve tabanda çok ciddi yankı uyandırdı ve çok ciddi heyecan yarattı. Bu konuyla ilgili genel merkezle ve genel başkanla görüşmeler yaptık. Genel başkanımız ve genel merkez de il merkezine, il başkanlığına bir yazı gönderdi. Yapılacak olan delege tespitlerinin mutlaka sandık konularak üyeler tarafından yapılması gerektiğini, bunun bu şekilde uygulanmadığı takdirde il ve ilçe başkanları hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını belirtti.

Bu da bizi mutlu etti. 26 Ağustos’ta başlayacak olan delege tespitlerinin üyeler tarafından yapılması gerçekten Cumhuriyet Halk Partilileri son derece mutlu etmiştir. Bununla ilgili çeşitli defalarca telefon aldık partililerimizden, memnuniyetlerini dile getirdiler. Delegeler tarafından seçilecek olan ilçe başkanlarının da daha doğru olacağını düşünüyoruz. Kısacası hak, hukuk, adalet diyen bir partinin delege seçimlerinde de adaletli olması için gerekli tüm çabayı göstereceğiz. Bu sadece Hatay’a özgü değil, tüm Türkiye genelinde seçimlerimiz bu şekilde gerçekleşecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hatay ‘Cazibe Merkezi İller’ Kapsamına Alınacak

Kent ekonomisine de değinen CHP’li Vekil Ertem, kişi başına düşen milli geliri yüksek olmasından ötürü Hatay’ın 5. teşvik bölgesine alınamayacağını ancak Suriye Savaşından etkilenen iller için hayata geçirilmiş olan ‘Cazibe Merkezi İller’ kapsamına alınması adına girişimlerde bulunduğunu anlattı.

Konuyla ilgili Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’la görüştüğünü ve olumlu tepkiler aldığını da kaydeden Ertem; “Suriye Savaşından itibaren yaklaşık 6 yıl süre zarfında Hatay başta ekonomik açıdan olmak üzere çok ciddi olumsuz etkilendi.  Gerek siyasi açıdan, gerek güvenlik açısından, gerek ekonomik açıdan ciddi şekilde olumsuz etkilendi. Ekonomik olarak etkilenmeyi gidermek veya minimuma indirmek için ben Kalkınma Bakanı Sayın Lütfü Elvan’la birebir görüşmeler yaptım. Hatay’ın içinde bulunduğu tarım, demir-çelik, işsizlik, nakliye ve turizmle ilgili sıkıntılarını Sayın Bakan’la rakamsal olarak paylaştık.

Paylaşmadan önce İskenderun, Antakya başta olmak üzere Hatay’ın büyük ilçelerinde ticari sivil toplum örgütleriyle de bir araya geldik. Ticari sivil toplum örgütleriyle Hatay’ın ekonomik değerlerini, verilerini, sorunlarını konuştuk, bir rapor hazırladık hep beraber. Bu raporu Sayın Elvan’a sunduk. Sayın Elvan bunu çok olumlu karşıladı. Hatay’daki ekonomik sıkıntının daha da arttığını bir an önce Hatay’a devletin katkı yapması gerektiğini anlattım.

Hatay’daki Birliktelik Zarar Görmemeli

Hatay jeopolitik açıdan çok önemli bir ilimiz. Ayrıca Hatay çok farklı etnik kimlikleri barındıran ve bu etnik kimliklerin yüzyıllardır barış içerisinde yaşadığı bir ilimiz. Bu birlikteliğin zarar görmemesi için de Hatay’ın ekonomisinin kısa bir zaman dilimi içerisinde ciddi anlamda destek alması gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncemi Sayın Bakanla da paylaştım. Geçen hafta en son Sayın Bakanla görüştüğümüzde, tüm müsteşarlarını ve müsteşar yardımcılarını topladı. Hatay’a ekonomik desteğin verilmesi için çalışmalarla ilgili talimatları verdi ekibine. Bununla ilgili yakın bir tarihte heyet Hatay’a gelecek. Sayın Bakan, Bir takım görüşmeler yaptıktan sonra Hatay’ı kişi başına düşen milli geliri yüksek olduğundan dolayı 5. veya 6. bölge kapsamına değil de Suriye savaşından etkilenen kişi başına düşen mili geliri yüksek olan illerde uygulamaya başladıkları Cazibe Merkezi İller kapsamına almayı düşündüğünü söyledi. Yakın bir zamanda Kilis’i Cazibe Merkezi İller kapsamına aldılar. Cazibe Merkezi İller kapsamındaki ekonomik veriler yaklaşık 5. bölgeye yakın katkı sağlayacak ilimize. Diğer milletvekili arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Umarım, Hatay’ımızı bu sıkıntılı süreçten kurtarmak için en kısa zamanda Cazibe Merkezi İller kapsamına aldırırız.

Sayın Bakan Hatay’ın kişi başına düşen milli geliri yüksek olduğu için 5. teşvik bölgesine alamayacaklarını, Hatay’ı alırlarsa Türkiye’de 43 ili daha almaları gerektiğini söylediler. Bunun da mümkün olamayacağını ifade ettiler” şeklinde konuştu.

Hatay’ın Cazibe Merkezi İller kapsamına alınması halinde elde edeceği kazancı da anlatan Ertem; “Hatay’a direk nüfusuna oranla ekonomik yardım yapılacak. Örneğin en son Kilis’i Cazibe Merkezi İller Kapsamına aldıktan sonra 50 Milyon TL direk yardımda bulundular. Esnafın kredi borcunu tekrar yapılandırıyorlar. Sigorta borcu varsa faizlerini siliyorlar. Yatırımların önünü açıyorlar. Yatırımlara teşvik için destek oluyorlar. Hatay’da tarımla, turizmle, sanayi ve nakliyeyle ilgili ciddi katkı ve yardımda bulunacaklar. İş adamlarının da beklentileri de bu yöndeydi” şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Rızkullah Terbiyeli de Milletvekili Ertem’e çalışmalarında başarılar diledi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here