Kalen Sağlam Olmalı (4)

0
54

Değerli okurlarım, bir musibet, bin nasihatten evladır. Bu çok doğru ve de geçerli bir atasözümüzdür. Gol yiyerek tecrübe kazanılmaz. Kontrpiyede kalmışsın ve rakip forvet boş kaleye golünü atmış. Şu aşamada, yerel takımlarımızın kalecilerine çok çalışarak ve iyi yer tutarak başarılı olmalarını, ağlarına doğru hızla giden gollük şutlara engel olabilmeleri için çok çalışmalarını öneriyorum.

Bunun için de önemli olan ‘Pozisyon Alma’dır. Kaleciler anlatacağım şu üç pozisyonda temel duruşta durmaları, bu duruşta sebat etmeleri şarttır. -Top rakip kalede iken, -Direkt ve cepheden vuruşlarda, -Penaltı atışlarında…

Efendim, yabancı kalecilerden birisi, bir müsabakadan sonra şunları söylüyor: “…Doksan dakika içinde dört kez top geldi, bloke ettim. Oyun bir orta saha mücadelesi halindeydi, her an köşeyi bulan sert bir şut gelir diye kendimi o kadar kasıp temel pozisyonda tuttum ki, maçtan sonra bir maratoncu kadar kendimi yorgun hissettim…”

Daha önce de söylediğim gibi, kalecilik hem zor, zor olduğu kadar da “NANKÖR”bir meslektir. Bu mesleği seçmiş futbolcular, kendilerini geliştirmek için bazı yaklaşımlarda bulunabilirler. Öncelikle çok çalışmak! Antrenmanlardan sonra da çalışmak! Beğendiği ya da örnek aldığı kalecilerin kasetlerini izlemek! Aslına bakarsanız, bir kaleci mesleğini ve de başarılı olmak istiyorsa, bu saydıklarımı yapar, yapmalı da…

 Vuruşlarda kalmıştık. Yukarıda saydığım üç vuruşun dışında, kaleciler duruşta bulunmazlarsa bir sakıncası yoktur diyebilirim. Rakibin durumuna göre ve pozisyon gereği yer değiştirebilirler. Topun geleceği yönlere doğru pozisyon değiştirebilirler.

Kaleciler, bir miktar açık olan bacaklarıyla çok dikkatli hareket etmeli, kısa adımlarla dengesini sağlamalıdır. Ayrıca, vücut ağırlığını tek bacak üzerine bindirmemeli ve vücut direncini kırmamalıdır. Topsuz pozisyonlarda bile adalelerini kasılmaya hazır tutmak için hareketlerde bulunmalıdır.

Kalecilerin zaman-zaman skoru etiketleyen ve maç kaybına neden olan pozisyon hatalarından söz etmiştim ya. Bu anlamda yapacağı işlem hem çok basit, hem de çok nemli.

Hangi kaleci olursa olsun. Yükseklik kazanarak kalesine doğru gelmekte olan topa müdahale için önce çabuk karar vermelidir. Tereddüt gole davetiye çıkarmaktır. Topa ya çıkacak, yada çıkmayacak. Çıkıyorsa müdahale şart! Gözü yemiyorsa çıkmasın. Tereddüt varsa, müdahale edemeyecektir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here