“Kadın Sorunlarının Çözüme Kavuşturulacağı Alan Parlamentodur”

0
64

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Kadın Sorunlarının Çözüme Kavuşturulacağı Alan Parlamentodur”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisi olan Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 85.yıldönümü dolaysıyla bir açıklama yaptı.

Cumhuriyetimizin, 85 yıl önce kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden önce tanıdığını ancak hakların verildiği yıllarda mevcut olan kararlı ve cesur politikanın zaman içerisinde aynı doğrultuda ilerleyemediğini savundu.

Kadınların birey olarak kendilerine yüklenen rolleri başarı ile taşımasına, iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir profesör, iyi bir idareci olmasına rağmen siyasete gelince, toplumun neredeyse sayısal olarak yarı çoğunluğa sahip olduğu halde temsil noktasında %14’lerde kaldığını kaydeden Kara; “Demokrasinin temel unsurlarından olan eşit temsil ve katılımın kadınlar açısından yaşama geçirilememesi, bir kadın erkek eşitsizliği sorunu olmasının ötesinde, aynı zamanda bir demokrasi sorunudur. Kadınlar doğuştan taşıdıkları özelliklerini ve farklılıklarını ayırt edebilmekte, diliyoruz ki bizleri yönetenler de haklarımızı eşit olarak kullanmak istediğimizin bilincinde olsunlar” dedi.

Ülkemizde son yıllarda şiddetin, cinsel istismarın, tacizin artış göstermesinin, diğer kadın sorunlarını geri plana iterek öncelikli sorun haline getirdiğini ifade eden Kara; “Biz bugün kadının toplumdaki yerinin nasıl daha iyi olacağını tartışmak yerine şiddeti nasıl önleyeceğimizi konuşmaktayız. Kadın sorunlarının çözüme kavuşturulacağı alan Parlamentodur. Siyasi parti gözetmeksizin bir kadın bakış açısının oluşturulması için partiler üstü bir mücadele örneği gösterilmelidir, çünkü kadınlar olarak bütün sorunları ortak yaşamaktayız.

Bu anlamda, kadının siyasal yaşama katılabilmesi için, birçok ülkede görüldüğü gibi Seçim Kanununda ve/veya Siyasi Partiler Kanununda, Parti Tüzüklerinde her iki cinsin eşit temsilini sağlayacak şekilde değişiklik yapılması, kadını dışlayan, zorlayan mekanizmaların ve kotaların ortadan kaldırılması, siyasette cinsiyet ayrımcılığının kökleşerek kısır döngü haline gelmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Kadınların kendi ve ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapma hakkı yanında sosyal kültürel ekonomik olarak toplumu ilgilendiren her alanında bende varım demekten geçmektedir. Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce bizlere tanıyan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmet ile anıyoruz, uygarlık ve medeniyet yolunda fikirleri bize daima ışık tutacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here