Kabotaj Bayramı Bugün Kutlanacak

0
275

Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve Ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıldönümü bugün törenlerle kutlanacak.

Kutlamalara sabah saatlerinde Atatürk Anıt Alanında gerçekleştirilecek tören sabah 09.30’da başlayacak. İskenderun Liman Başkanlığı ve İskenderun Deniz Ticaret Odası tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayacak olan tören, saygı duruşu ve istiklal marşı eşliğinde şanlı bayrağımızın göndere çekilmesiyle devam edecek. Günün anlam ve önemine yönelik konuşmanın ardından Atatürk Anıtı arkasındaki deniz sahasında hazır bulunan bota binilerek, “Tİ” işaretine müteakip şehit denizcilerin ruhuna izafeten denize çelenk bırakılacak.

Saat: 17.00’da Yelken Kulübü ile Atatürk Anıtı arasında Lazer ve Optimist dallarında yelken yarışları yapılacak. 17.30’da Şehir İskelesi yanında bulunan tekne üzerinde yağlı direkten bayrak alma yarışması ve Şehir İskelesi yanında 100 metre Serbest Erkekler ve Bayanlar yüzme yarışları yapılacak. Saat 18.00’da Anıt Alanına paraşütle iniş gösterisi, saat 21.00’da ise Yelken Kulübü önünde Havai Fişek gösterisi yapılacak. Gün boyunca İskenderun Deniz Müzesi halkın ziyaretine açık olacak.

10.00-18.00 saatleri arasında şehir iskelesinde hazır bulunan Sahil Güvenlik Botu halkın ziyaretine açık olacak. 10.00-17.00 arasında çocuklara yönelik uçurtma şenliği gösterisi yapılacak. Gün boyunca iskelede bulunan gezi tekneleri ile halk gezdirilecek. Saat 18.30’da şehir iskelesinde ve gezi teknelerinde halka çeşitli ikramlarda bulunulacak. Saat 21.00’da Yelken Kulübünde ve Anıt Alanı arasında fener alayı düzenlenecek. Yarışmalarda dereceye giren yarışmacıların hediyeleri, yarışma sonunda törene katılan protokol mensupları tarafından verilecek.

“Denizleri Korumak Herkesin Ortak Görevidir”

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nın 93. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Denizleri korumanın herkesin ortak görevi olduğunu belirten Başkan Fatih Tosyalı; “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın, ulusal egemenliğin sağlanması açısından büyük önem arz ettiği bilinmektedir. Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracaktır. Denizlerimizin korunması ve bizden sonraki kuşaklara sağlıklı, çevre kirliliği açısından bozulmamış şekilde aktarılması hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız en büyük dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, denizcilerimiz ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar, sevgi ve saygılar sunarım” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

 

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here