Güzelmansur’dan Emekliler Günü’nde Emekliler İçin Çok Önemli Kanun Teklifi

0
69

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 12 milyon emeklinin her ay maaşının yanında aldığı ek ödeme miktarının %4’ten %9’a çıkarılması için Kanun Teklifi verdi.

Güzelmansur, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlara uygulanan ek ödeme tutarını düzenleyen 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde değişiklik yapan Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığı’na sundu. Esas Komisyon olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Kanun Teklifi, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlara uygulanan ek ödeme tutarında brüt asgari ücretin baz alınmasını, brüt asgari ücrete kadar olan gelir ve aylıklar için %9 oranında, bu tutarı aşan kısım için ise %8 oranında ek ödeme yapılmasını öngörüyor.

Emekliye Ek Ödeme Müjdesi Ek Ödemeye %125’lik Artış

2006 yılında vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme, mevcut uygulamada maaşı 1.224,81 TL’nin altında olanlar için %5, bunun üzerinde olanlar için %4 olarak hesaplanarak ödeniyor. Güzelmansur’un teklifi ise, maaşı brüt asgari ücrete kadar olan emekliler için %9, bu tutarı aşan kısımlar içinse %8 olarak ek ödeme yapılmasını öngörüyor.

CHP’li Güzelmansur’un teklifi hayata geçtiğinde, maaşı 2 bin TL olan emekliye 80 TL (2 bin x % 4) ek ödeme verilirken, bu tutar 180 liraya (2 bin x % 9) yükselecek. Böylece yıllık emekli maaşında 1.200 TL’lik bir artış olacak.

Kanun Teklifi ile ilgili açıklamalarda bulunan Güzelmansur şunları söyledi:

“Milyonlarca emeklimizin maaşı açlık sınırının, asgari ücretin altında kalıyor. Emeklilerimiz temel gıda maddeleri için %8 KDV öderken, %4 oranında ek ödeme alıyor. Bu oran ne ödenen KDV oranıyla ne de günümüz ekonomik koşullarıyla uyumludur. Dolayısıyla parti ayrımı gözetmeksizin tüm milletvekillerinden bu Kanun Teklifi’ne destek vermelerini ve bir an önce yasalaşmasının sağlanmasını bekliyorum.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here