İzlenen Politika Çatışmaya Açık Ortam Yarattı!

0
50

refik eryılmaz24CHP Milletvekili Eryılmaz Suriye’de yaşanan olayların bölgeye ve ülkemize verdiği zararları değerlendirdi…

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Suriye’de yaşanan olaylar ve Ak Parti Hükümetinin dış politikasının bölgeye ve ülkemize verdiği zararları değerlendirdi.

Suriye’de iki yılı aşkın süredir devam eden kaos ve çatışma ortamının vatandaşlarımıza hem ekonomik hem de sosyal anlamda ağır bir bedel ödettiğini, kaydeden Eryılmaz, hükümeti defalarca uyardıklarını ifade ederek; “Bu uyarılarımız maalesef hiçbir şekilde dikkate alınmadı. İzlenen politika ile sınırlarımızda kaosa ve çatışmaya açık bir ortam yaratılmıştır. İzlenen yanlış Suriye politikasından etkilenen ve mağdur olan vatandaşlarımız adeta patlamaya hazır bir bomba haline getirilmiştir. En ufak bir kıvılcımda dahi insanların sokağa döküldüğü ve kitlesel çatışmaların yaşandığı bir ortam yaratılmıştır” dedi.

Başbakan Objektif Olamadı…

Başbakanın, Suriye’deki olaylarda ilk günden taraf olduğunu ve silahlı muhalif gruplardan yana tavır aldığını ve her türlü desteği verdiğini belirten CHP Milletvekili Refik Eryılmaz; “Başbakan taraf olduğu için olaylar karşısında objektif olamamıştır. Yaptığı açıklamaların hemen-hemen tamamının gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkmıştır. İnsanlık suçu işlemiş silahlı grupları korumaya çalışıyor gibi bir görüntü sergilemesi başbakanın makamına ve ülkemize büyük zarar vermektedir.

Netice itibariyle tüm yaşanan bu olaylar dikkate alındığında Hükümetin derhal politikalarını gözden geçirmesi ve bölgede gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı ve izlenen yanlış politikada ısrar edildiği takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacağımız muhakkaktır” dedi.

Eryılmaz, Yaşanan Talihsiz Olayları Tarihleri ile şöyle sıraladı;

(Tarih 03.10.2012) Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi neticesinde Anne ve 4 çocuğu hayatını kaybetti. 2’si ağır 10 kişi de yaralandı.

(Tarih 11.02.2013) Cilvegözü Sınır Kapısı’nda büyük Patlama. 4”ü Türk vatandaşı 10”u Suriyeli toplam 14 kişi hayatını kaybetti.

(Tarih 21.03.2013) Suriye’nin başkenti Şam’da Mezra’a bölgesinde Baas Partisi binasının yanında yer alan Şam Âlimleri Birliği Başkanı Ramazan El Buti’nin ders verdiği İmam Camisi’ne silahlı terörist guruplar tarafından intihar saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda 82 yaşındaki Sünni din Âlimi Ramazan El Buti ve 42 kişi hayatını kaybetti ve onlarca kişi yaralandı. Bu saldırılar radikal, cihatçı gruplarla işbirliği içinde olmanın ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

(Tarih 02.04.2013) Suriye’nin Tel Abyad kasabasından gelen ve Akçakale Sınır Kapısı’ndan girmek isteyen 100’ün üzerindeki Suriyeliye izin verilmeyince Özgür Suriye Ordusuna mensup militanlar gümrükteki binalara saldırmış, rastgele ateş açarak polis memuru Ferhat Avcı”yı şehit etmiş 4”ü asker 11 vatandaşımızı yaralamıştır. Sayın başbakanın özgürlük savaşçısı olarak nitelendirdiği bu silahlı militanların işledikleri bu suçlardan acaba kimler sorumludur? AKP Hükümeti polis memurumuzun eşine ve 3 yaşındaki oğluna nasıl hesap verecektir. Daha da önemlisi emperyalist politikaların tetikçiliğine soyunanlar hedefleri uğruna daha kaç vatandaşımızı feda edecektir.

(Tarih 22.04.2013) Hatay, Adana ve Mersin Kiliselerinin de bağlı olduğu Merkezi Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Ortodoks Kilisesi’ne bağlı iki Hıristiyan din adamı cosmopolitan Hatay”dan Suriye”ye geçtikten kısa bir süre sonra Suriye”deki Radikal köktenci silahlı guruplar tarafından kaçırılmış ve şoförleri de öldürülmüştür. Aradan 15 gün geçtiği halde bu din adamlarından hala hiçbir haber alınamamaktadır. Hıristiyan din adamlarının acilen serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ortadoğu’da din ve mezhep farklılıkları kaşınarak kardeş kavgası yaratmak isteyen emperyalistpolitikalara geçit verilmemelidir.

(Tarih 30.04.2013) Hatay”da Alevi din adamı Şeyh Ali Yeral’in evine giriliyor yatak odası dağıtılıyor ve “Seni Yakacağız” yazılı tehdit mektubu bırakılıyor. Failler hala yakalanmadı.

(Tarih 30.04.2013) Hatay”a oldukça yakın Suriye’nin İdlib kenti Darkuş kasabasında sınır hattında kimyasal silah saldırısı yapılmış onlarca kişi yaralanmıştır. AKP Hükümetinin desteklediği silahlı grupların bu ilk icraatı olmadığı gibi son icraatları da olmayacaktır. Bu saldırının başbakanın ABD ziyaretinden önce gerçekleştirilmiş olması ve başbakanın bu olayı ABD ziyaretinde Suriye yönetimi aleyhine kullanacağı yönündeki iddialar soru işaretlerini arttırmaktadır. Olayda kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlara acil önlemler alınmaz ise günün birinde bize de çevrilebileceği unutulmamalıdır. Hatay’da, kimin eli kimin cebinde belli değil.

(Tarih 05.05.2013) Banyas ve Ras El Nebi’de rejim yanlısı başta köy imamı, eşi ve küçük çocuğu olmak üzere onlarca çoluk, çocuk ve kadın kesici aletler ve bıçaklarla delik deşik edilerek, vahşice katlediliyor. Banyas”taki bu katliamı kim ya da kimler gerçekleştirmiş olursa olsun şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Sayın Başbakan bu olaya şiddetle tepki göstererek Kerbelaya benzetmiştir. Evet biz de lanetliyoruz ve bu insanlık suçunu işleyenlerin derhal tespit edilip cezalandırılmasını istiyoruz. Başbakan Tayyip Erdoğan bu katliamın Suriye yönetimi tarafından yapıldığını iddia ediyor ancak gerek Banyas ve Ras El Nebi halkı gerekse Suriye Yönetimi bu katliamın muhalif Silahlı guruplar tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmektedir. Bu durumda sayın başbakana bir önerimiz olacaktır. Bu katliamın gerçek faillerini tespit etmek ve uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanıp cezalandırılmalarını istiyorsanız bu konuda samimi iseniz gelin mecliste gurubu bulunan dört partiden bağımsız bir komisyon oluşturup bu olayı incelemek için Suriye”ye gidip Banyas ve Res El Nebi  halkı ile görüşelim. Eğer Suriye yönetimi bu talebimizi kabul etmez ise onlar zan altında kalsın biz de tepkimizi ortaya koyalım. Bu komisyonun kurulması çağrımıza siz olumlu cevap vermezseniz bu sefer sizin samimiyetinizi sorgulamak zorunda kalacağız. Samimi olarak çağrıda bulunuyoruz; kimin katliamcı, kimin katliama karşı, kimin de katliamcılarla işbirliği yaptığını beraber ortaya çıkaralım.

(Tarih 08.05.2013) Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale İlçesi’nde, sınırdan kaçak eşya geçirdiği ileri sürülen kişiler ve yakınları ile askerler arasında gerginlik çıktı. Kaçakçılık yaptığı ileri sürülen kişilerin gözaltına alınmasına engel olmak isteyen grup, sınır hattındaki köylerine gelen askeri zırhlı aracı taş yağmuruna tuttu.

(Tarih 08.05.2013) Reyhanlı ilçesine yığılan 70 bin sığınmacının getirdiği sorunlar ve rahatsızlıklar sonunda halkı sokağa döktü. İlçe halkı ile Suriyeli sığınmacıları karşı karşıya getiren bu olaylar neticesinde araçlar yakılmış emniyet binası, belediye binası halk tarafından basılmıştır. Büyük bir felaketin eşiğinden dönülmüştür. Bölge istim üstünde, halkımız da büyük bir endişe içindedir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here