“İstişare Adını Verdikleri Bir Tiyatroyu Bizlere Reva Görmekteler”

0
112

dershaneler birliği1İskenderun Özel Dershaneler Birliği Dershanelerin Kapatılmasıyla İlgili Toplantı Yaptı…

Ülke gündemine oturan dershanelerin kapatılması ile ilgili dün basınla bir araya gelen İskenderun Özel Dershaneler Birliği, mağduriyetlerin giderilmesi için hiçbir sürecin tanınmamasından yakındılar. Gerçekleştirilen toplantıda yapılan konuşmalarda, devlet okullarındaki eğitim sorunlarının halledilmediği sürece dershanelere arz talebin olacağının da altı çizildi.

Hasan Baba Restoranda basınla bir araya gelen İskenderun Özel Dershaneler Birliği üyeleri, göğüslerine kâğıda baskı yapılmış siyah kurdele asılı halde toplantılarını gerçekleştirdiler. Toplantıda konuşan Birlik Başkanı Atilla Karakayalı; “Büyük bir kesimi mağdur edecek olan bu kapatma kararı büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. Vicdana ve hukuka aykırı bu kapatma kararı, yaklaşık 100.000 kişiyi doğrudan, bir o kadarını da dolaylı olarak mağdur etmektedir. Ama en büyük mağduriyeti yaşayacak olan öğrencilerimizi ise henüz saymıyoruz. Dershaneler iddia edildiği gibi, okullarla paralel eğitim yapan rakip kurumlar değillerdir. Her şeyden önce dershaneler öğretim yapan kurumlardır.

Bizler kapatılıp bugünkü şartlarda okula dönüşmek istemiyoruz. Eğitimin daha karmaşık bir hale gelmesine katkıda bulunmak istemiyoruz. Şu anda bile %60 dolulukla çalışan özel okullara rakip olmak istemiyoruz. Ayrıca sorularımıza cevap vermeden, bu kapatma kararının yasallaşmasını da istemiyoruz. Aksi durumda maddi manevi doğacak mağduriyetlerin vebalini taşıyamazsınız” dedi.

dershaneler birliği2

Türkiye’de sekiz bölgede yapılan çalıştayların 4 gün içerisinde bitirildiğine de işaret eden Başkan Karakayalı; “Bizimde katıldığımız çalıştayda konu ile ilgili bizlere hiçbir bilgi verilmedi. Toplumu bu kadar ilgilendiren bir konuda 48 saat içerisinde karar alınması gülünçtür. Bu açıdan toplantının bir istişare değil, bir dayatma ve ikna toplantısı olduğu açıktır. Sadece paydaşlarla görüşüldü, onları dinledik demek için yapılan ve ön hazırlığı olmayan, paydaşlara herhangi bir taslak sunulmayan, görüşlerimizi sunmak için bir zaman da tanınmayan, istişare adını verdikleri bir tiyatroyu bizlere reva görmekteler” dedi.

Yapılan toplantıda, mağduriyetlerinin giderilmesi için hiçbir sürenin tanınmadığı, dershaneleri şu anki devlet okullarında verilen eğitim sisteminde bir ihtiyaç olduğu, devlet okullarında eğitim sisteminin düzeltilmediği sürece dershaneler arz talebin olacağına vurgu yapıldı.

Toplantıda ayrıca cevabını alamadıkları 18 sorudan bazıları şöyle sıralandı; “Çalışanlar ayrılırken alacakları tazminatlar nasıl ödenecek? Dershane kapatıldıktan sonra dershane çalışanları işsiz duruma düşeceğinden yaşanılacak mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir takvim var mıdır? Dershanede işini garanti görerek uzun süreli borçlanan personel, borçlarını nasıl ödeyecek? Ödeyemediği takdirde doğacak mağduriyetler nasıl giderilecek? Mezun ve SBS öğrencileri sınava nasıl hazırlanacak? Dershanede bulunan öğretmenlerin büyük çoğunluğunu Formasyonu olmayan Fen-Edebiyat Fakültesi öğretmenleri oluşturuyor, bunların durumu ne olacak?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here